Stebuklo reklamai – ir mirusio V. Šapranausko balsas

„Numečiau keletą kilogramų nesportuodamas, miegas pasitaisė, jaučiuosi gerai. Dingo sąnarių skausmai, tai tiesiog puiku!” – taip vakar organizmo valymo aparatą dar reklamavo Vytautas Šapranauskas, kuris sekmadienį buvo palaidotas.

Daugiau nuotraukų (1)

Artūras Jančys

Apr 23, 2013, 8:12 PM, atnaujinta Mar 7, 2018, 8:21 PM

Vakar atsivertus organizmo valymo aparatą „Detoxas” pristatantį tinklalapį kai ką galėjo ištikti šokas. Moteriškas balsas praneša, kad šį įrenginį rekomenduoja ir žinomas aktorius V. Šapranauskas.

Iš detoxas.lt tinklalapio tebeskambėjo žvalus velionio balsas: „Iš pradžių nelabai tikėjau šiuo metodu, bet išbandžiau „Detoxo” procedūras ir tiesiog nustebau! Galiu pasakyti, kad rezultatas stulbinantis.”

Dar visai neseniai „Detoxą” reklamavo ir kiti pramogų pasaulio atstovai – Vytenis Pauliukaitis, Merūnas Vitulskis, Radžis Aleksandrovičius, TV laidų vedėja Laima Kybartienė.

Tačiau lrytas.lt išsiaiškinus, kad stebuklingas organizmo valymas galimai yra akių dūmimas, vaizdo klipai su kai kurių žinomų žmonių pagyromis aparatui dingo.

Minėtame tinklalapyje taip pat neliko informacijos apie mikrokompiuterį (kuris iš tiesų tėra elektrinė apyrankė) ir gydomąsias aparato galias.

Elektros smūgio pavojus

Valstybinė ne maisto produktų inspekcija nustatė, kad to aparato pagrindinė dalis – vandenį šarminantis elektrodas – yra nesaugus. Jis skleidžia per stiprią srovę, netinkamai izoliuotas.

Paprastai tariant, pamerkus kojas į prie tokio aparato prijungtą vonelę, yra pavojus organizmą išsivalyti paskutinį kartą gyvenime.

Elektrodą apžiūrėjusi Kauno technologijos universiteto Cheminės technologijos fakulteto docentė Nijolė Dukštienė pripažino, kad jis pagamintas iš nekokybiško metalo, tai gali neigiamai paveikti aparato naudotojų sveikatą.

„Elektrodas aprūdijęs, nuėstas. Jis nekokybiškas, tai aišku iš pirmo žvilgsnio. Tai – vartotojo apgaudinėjimas.

Kokybiškai elektrolizei reikia elektrodo, pagaminto iš tauriųjų metalų, titano lydinių”, – aiškino chemikė.

Reklamos nesustabdė

Valstybinė akreditavimo sveikatos priežiūros veiklai tarnyba uždraudė „Detoxu” prekiaujančiai bendrovei „Sivantony” jį reklamuoti kaip gydomąją priemonę.

Negana to, kilo įtarimų, kad apie 2 tūkst. litų kainuojantis, neva pagal Nobelio premijos laureato Peterio Agre’o atradimą sukurtas aparatas tėra pigi kiniška klastotė.

Bet ir po inspektorių pagrūmojimų „Detoxo” gydymo galiomis vartotojus viliojo pramogų atstovai, internete sukosi klaidinanti reklama, tiesa, ji tapo kiek nuosaikesnė.

Tik nuplauna kojas

Vartotojų teisių apsaugos tarnyba dar netarė galutinio žodžio, nors mokslininkai tvirtina, kad elektrolizės būdu paveiktas vanduo, ypač mirkant jame kojas, organizmo neišvalo ir negydo.

„Esu gerai susipažinęs su P. Agre’o atradimais molekulinės chemijos srityje, bet jie neturi nieko bendra su tokiais aparatais kaip „Detoxas”, – tvirtino Lietuvos biochemikų draugijos pirmininkas Rimantas Daugelavičius.

Aparatą „Detoxas” sudaro kelis režimus turinti vandens elektrolizės įranga su elektrodu.

Pamerkus kojas į elektrolizės veikiamą vandenį neva per pėdų poras į organizmą patenka gerieji jonai, jis išvalomas.

Šarminis vanduo po elektrolizės esą gelbėja „rūgštėjantį” organizmą nuo ligų.

Tokia medicinos mokslo nepatvirtinta teorija dabar yra madinga. Proceso metu vanduo nusidažo įvairiomis spalvomis.

Organizmo valymo aparatų reklamose tai pateikiama kaip gydomųjų galių įrodymas, esą kiekviena spalva rodo tam tikrą ligą.

Tokią teoriją R. Daugelavičius pavadino nesąmone: elektrolizės metu vanduo atsiskiria nuo jame ištirpusių druskų, todėl ir keičiasi spalva.

„Visa tai akių dūmimas. Geriausia, ką galima pasiekti taip valant organizmą, – palaikyti kojų higieną”, – šmaikštavo mokslininkas.

R. Daugelavičius teigė nusivylęs reklamą, ypač susijusią su sveikata, kontroliuojančiomis tarnybomis.

„Pareiškimą Valstybinei vartotojų teisių apsaugos tarnybai parašiau dar praėjusių metų gruodį. Man atsakyta, kad raštas nusiųstas Konkurencijos tarnybai, bet iki šiol – jokių žinių”, – kalbėjo biochemikas.

„Detoxas” ir toliau platinamas, jis naudojamas net Druskininkų, Birštono sanatorijose.

Su medicina – nieko bendra

Medikai taip pat skeptiškai vertina elektrolizės paveikto vandens įtaką sveikatai.

„Jonizuoto vandens stebuklai, ligų nustatymas pagal vandens spalvą yra verslas, neturintis nieko bendra su medicinos mokslu”, – kalbėjo Lietuvos sveikatos mokslų universiteto Fiziologijos ir anatomijos katedros vedėja Judita Žymantienė.

Pablogėjo savijauta

Kaunietis Laisvydas S. (pavardė redakcijai žinoma) dėl prekių reklamą, kokybę ir saugumą tikrinančių tarnybų visiško neveiklumo kreipėsi į prokuratūrą ir Specialiųjų tyrimų tarnybą.

Šiam vyrui kilo įtarimų, kad „Detoxas” – ne tas gaminys, kuris reklamuojamas ir pardavinėjamas.

Kaunietis ryžosi pats išbandyti, kaip veikia nuodus iš organizmo neva šalinantis įrenginys. Po kiek laiko jis ėmė jaustis prasčiau – pakilo kraujospūdis, atsirado nemigos požymių, ėmė svaigti galva. Teko kreiptis į polikliniką.

„Susidarė įspūdis, kad pasinaudojus vienokio aparato sertifikatais per muitinę buvo įvežtas kitas, pigus ir nesaugus gaminys”, – įtarimais dalijosi Laisvydas S.

Tokie nuogąstavimai pasitvirtino. Atsakingoms tarnyboms buvo pateikti SYK 5-B modelio sertifikatai. Dokumentai tvarkingi, bet tai – visiškai kitokio modelio sertifikatai nei to, kurį reklamavo scenos pažibos.

Įžvelgė prieš bendrovę rezgamą sąmokslą

* Organizmo valymo aparatais prekiaujančios bendrovės „Sivantony” direktorė Živilė Stankevičiūtė įtikinėjo turinti tikruosius „Detoxas” sertifikatus. Jų esą nerodanti kontroliuojančioms institucijoms, nes jos gali būti susimokiusios su konkurentais.

* „Nežinia, kur atsidurtų dokumentai, jeigu juos parodyčiau tarnyboms. Mes esame legali bendrovė, tvarkingai mokame mokesčius. Prieš mus galbūt sąmokslą rezga smulkūs spekuliantai. Sveikatinimo rinka labai užkimšta”, – teigė Ž. Stankevičiūtė.

* Verslininkė užsiminė, kad valstybiniai tikrintojai susimokė sužlugdyti jos šeimos verslą.

* „Sivantony” direktorė griežtai atsisakė leisti susipažinti su „Detoxo” atitikties sertifikatais.

* Beje, inspektoriai nėra įrodę, kad visi „Sivantony” platinami produktai įtartini – jie yra patikrinę organizmo valymo modelį, kurį ragino rinktis populiarūs žmonės.

Spręs, kaip elgtis su loterijos bilietais

* Loterijas organizuojanti bendrovė „Žalgirio loto” svarsto, kaip elgtis su loterijos „Taip arba Ne” bilietais, nuo kurių žvelgia tragiškai gyvenimą baigęs aktorius V. Šapranauskas.

* „Tikiuosi, šią savaitę viską suderinsime. Nežinau, kokia yra praktika ir tradicija tokiais atvejais. Nežinau, kiek bus motyvų, kad bilietus reikia išimti iš prekybos. Mes turime labai daug garsių jau iškeliavusių žmonių, bet vis tiek juos garbiname ir jų neslepiame. Esu tikras, kad daugiau tokių bilietų nespausdinsime, bet tarsimės, ką daryti su jau atspausdintais ir pardavinėjamais”, – „Delfi” kalbėjo bendrovės „Žalgirio loto” direktorius Š. Dusevičius.

* Verslininko teigimu, bilietų su velionio atvaizdu atspausdinta „labai daug”, nes bendradarbiavimas su V. Šapranausku truko ilgiau nei dvejus metus, o sutartis nebuvo terminuota.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.