A. Kubiliui dar nepavyko laimėti TS-LKD pirmininko rinkimų, V. Landsbergis rezultatais patenkintas

Naujojo Tėvynės sąjungos lyderio rinkimuose bus rengiamas antras turas, kuriame susirungs daugiausiai balsų surinkęs dabartinis partijos pirmininkas Andrius Kubilius ir buvęs lyderis Vytautas Landsbergis. Šis rinkimus laimėjo Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje ir Panevėžyje. Tai A. Kubiliui neleido surinkti absoliučios balsų daugumos, todėl ateinantį sekmadienį ir pirmadienį vyks antras balsavimas.

V.Landsbergis neleido A. Kubiliui laimėti naujojo partijos pirmininko rinkimus dar pirmajame rinkimų ture.<br>V.Balkūnas
V.Landsbergis neleido A. Kubiliui laimėti naujojo partijos pirmininko rinkimus dar pirmajame rinkimų ture.<br>V.Balkūnas
Daugiau nuotraukų (1)

Martynas Čerkauskas

2013-04-24 15:04, atnaujinta 2018-03-07 19:23

Pirmame ture A. Kubilius surinko 4383, V. Landsbergis - 3557, o Seimo narys Valentinas Stundys - 1588 balsus.

V. Landsbergiui geriausiai sekėsi didmiesčiuose, o A. Kubiliui - provincijoje, Šiauliuose ir Alytuje. V. Stundys laimėjo Švenčionyse, Radviliškyje, Šakiuose ir Molėtuose. 

Bendrai paėmus, A. Kubilius surinko apie 46 proc. balsų. Jei jis būtų gavęs daugiau kaip pusę balsų, pirmininku būtų tapęs po pirmojo turo. 

Tėvynės sąjungos pirmininką dvejų metų kadencijai renka visi partijos nariai. Rinkimai laikomi įvykusiais, kai juose dalyvauja ne mažiau kaip pusė visų partijos narių. Šįkart aktyvumas siekė apie 57 proc. 

V.Landsbergis rezultatais patenkintas

"Rinkimų rezultatai yra daugmaž tokie, kokių aš tikėjausi", - pirmojo turo rezultatus trečiadienį komentavo partijos pirmininkas A. Kubilius. Jis sako, kad rinkimuose dalyvavo trys stiprūs kandidatai, todėl vargu ar kas nors galėjo laimėti iš pirmo karto. Jis nesureikšmino prastesnių rezultatų didmiesčiuose. Esą skyriai miestuose ir rajonuose bei jų nariai labai skiriasi.

Europarlamentaras V. Landsbergis pirmojo turo balsavimo rezultatus pavadino labai reikšmingais. 

"Galvoju, kad partijai pasiseks išlaikyti parodytą valią, kad permainos yra reikalingos", - portalui lrytas.lt kalbėjo V. Landsbergis. 

Šiuo metu jis yra Briuselyje, bet, jeigu bus laiko ir galimybių, Lietuvoje šią savaitę galbūt dar surengs agitacinių susitikimų su partiečiais. Jis taip pat planuoja kalbėti su trečią vietą rinkimuose užėmusiu V. Stundžiu. 

"Tačiau kalbėsime ne apie žmogaus paramą kitam žmogui, o apie liniją ir kryptį, kuri reikalinga mūsų partijai", - sakė buvęs partijos pirmininkas.  

V. Stundys kol kas neatsako, ar rems kurį nors kandidatą antrame rinkimų ture.  Ką palaikys V.Stundžio rėmėjai?

Politologai partijos pirmininko rinkimuose ir po pirmojo turo favoritu laiko dabartinį partijos pirmininką A. Kubilių. Vis dėlto jam iššūkį metusio europarlamentaro V. Landsbergio jie visiškai nenurašo.

Vytauto Didžiojo universiteto politologas Lauras Bielinis nustebo, kad V. Landsbergį labiau palaikė didmiesčių gyventojai. Jis manė, kad senesnės kartos politikos atstovas daugiau paramos sulauks provincijoje.   Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto dėstytojas Tomas Janeliūnas mano, kad A. Kubiliui turėtų padėti jo pastarųjų metų įdirbis ir didelė įtaka partijos struktūrose.

Šiuo metu įdomiausia, kam savo balsą antrajame ture atiduos V. Stundžio rėmėjai. Už jį daugiausiai balsavo buvę krikščionys demokratai, konservatyvesnių pažiūrų žmonės kaimiškuose rajonuose. Politologai sutinka, kad V. Stundžio elektoratas labai sutampa su V. Landsbergio, kurį taip pat remia senoji konservatorių gvardija, politiniai kaliniai ir tremtiniai. Jie balsuojant gali būti kiek aktyvesni nei A. Kubilių remiantis jaunimas.

"Vargu, ar, visi balsavę už V. Stundį, dabar balsuos už V. Landsbergį. V. Stundys yra aktyviai šiuo metu veikiantis politikas. Tuo tarpu V. Landsbergis labiau asocijuojasi su praeitimi. V. Stundį galėjo rinktis tie, kurie partijoje nori permainų, todėl vargu, ar dauguma jų balsuos už V. Landsbegį ir grįžimą į praeitį. Toks jų sprendimas neturėtų nieko bendro su trokštamais pokyčiais partijoje", - kalbėjo T. Janeliūnas.   

„V. Landsbergis partijoje turi labai didelį autoritetą. Racionaliai mąstant, už jį daugelis partijos narių jau neturėtų balsuoti, tačiau dėl tos pagarbos ir autoriteto nemaža dalis gali pasielgti priešingai“, - dar prieš pirmąjį balsavimą kalbėjo L. Bielinis.

Jo nenustebino, kad konservatorių aktyvumas rinkimuose buvo gana mažas. Esą visose partijose yra labai daug "popierinių" narių, kurie yra gana pasyvūs.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.