N. Venckienės pėdsakai veda į užsienį

Ji rengiasi dar neregėtai gynybai. Ji yra ten, kur turi būti. Ji gali prašytis politinio prieglobsčio užsienio šalyje. Taip apie kelias savaites viešumoje nesirodančią Seimo narę 41 metų Neringą Venckienę kalba jos artimieji ir bendražygiai.

N. Venckienė dar nebuvo pasirodžiusi Seimo rūmuose nuo to laiko, kai politikai panaikino jos teisinę neliečiamybę.<br>M. Patašius
N. Venckienė dar nebuvo pasirodžiusi Seimo rūmuose nuo to laiko, kai politikai panaikino jos teisinę neliečiamybę.<br>M. Patašius
Daugiau nuotraukų (1)

Vygandas Trainys

Apr 24, 2013, 3:00 PM, atnaujinta Mar 7, 2018, 7:23 PM

N. Venckienę ir jos šeimą gerai pažįstanti garliaviškė „Lietuvos rytui” pranešė, kad buvusi teisėja su savo nepilnamečiu sūnumi išskrido į užsienio valstybę: „Šiuo metu ji yra labai toli – viename tolimiausių taškų nuo Lietuvos.”

Kaimynės teigimu, N. Venckienė pasiėmė diskus, kuriuose nufilmuotas jos globotos dukterėčios perdavimas motinai Laimutei Stankūnaitei. Esą Seimo narė šią filmuotą medžiagą pateiks užsienio pareigūnams.

Aktyviai rengiasi gintis

Nors „Drąsos kelio” partijos nariai tvirtina nežinantys, kur yra jų vedlė, susidaro įspūdis, kad jie pučia į akis miglą.

„Drąsos kelio” revizorius Sigitas Martinavičius „Lietuvos rytui” leido suprasti, kad parlamentarė išvykusi į užsienį.

– N. Venckienė nelanko Seimo posėdžių, nedalyvauja partijos renginiuose. Kur ji dingo? – „Lietuvos rytas” vakar pasiteiravo S. Martinavičiaus, praėjusį savaitgalį Kaune per „Drąsos kelio” suvažiavimą akylai sergėjusio, kad į salę nepatektų nė vienas žurnalistas.

– N. Venckienė niekur nėra prapuolusi. Seimo narė yra pasirinkusi tam tikrą gynybos poziciją. Labai tikėtina, kad jei ji pasirodytų viešumoje, iškart būtų suimta.

Gynyba yra derinama su „Drąsos kelio” partija. Su N. Venckiene palaikomi ryšiai, ji aktyviai ruošiasi juridinei kovai. Apie tai netrukus visi sužinosite.

Aš turiu savo užduotis ir žinau, kokiu keliu bus einama. Kai ateis laikas, viskas bus paskelbta. Situaciją dabar valdo tik keli žmonės.

– Ar N. Venckienė šiuo metu užsienyje?

– Apie tai aš nekalbėsiu.

– Bet juk svetur gintis nuo užgriuvusių įtarimų jai gali būti sunkiau nei Lietuvoje?

– Atsakysiu klausimu – ar Michailui Golovatovui (buvusiam Sovietų Sąjungos specialiojo būrio „Alfa” vadovui, kaltinamam 1991 metų sausio 13-osios žudynių byloje. – Red.) buvimas užsienyje pasunkino gynybą?

Mūsų tikslas – parodyti Lietuvos ir kitų šalių visuomenei, kas vyksta, kaip su žmonėmis bandoma susidoroti.

Kito ginklo mes nebeturime.

– Anksčiau ar vėliau N. Venckienei vis tiek reikės atvykti į Lietuvos teismus, susitikti su teisėsaugininkais.

– Yra visokių variantų. Bus atvira kova, daug aktyvesnė, negu vyko iki šiol. Tradiciniai gynybos būdai išsisėmė, todėl dabar ji bus kitokia.

N. Venckienės pasirinkta gynybos taktika išvilks į dienos šviesą nusikaltėlius, kurie prikišo nagus pedofilijos, kitose bylose.

– Kas būtų, jei visi Seimo nariai nustotų lankyti posėdžius, neatsakinėtų į telefono skambučius?

– Būtų labai gerai, jei visi dirbtų taip, kaip dirba N. Venckienė.

Artimieji – mįslingi

Prieš keletą dienų Seimo narės vyras advokatas Aidas Venckus patikino, kad žmonai viskas gerai ir ji nesislapsto: „Neringa yra ten, kur turi būti.”

N. Venckienės motina Laimutė Kedienė teigė su dukterimi senokai nebendravusi, nes savo namuose ji laikinai negyvena.

Vakar Seimo narės jos namuose Garliavos Klonio gatvėje nesurado ir „Lietuvos ryto” žurnalistai.

Prašysis prieglobsčio?

„Asmeniškai neatmetu galimybės, kad N. Venckienė gali kurioje nors šalyje prašyti politinio prieglobsčio. Bet čia yra mano prielaida. Yra teisinių valstybių, kur gerbiamos žmogaus teisės, įstatymai, tarptautinės konvencijos.

Lietuvoje visos priemonės jau išnaudotos. Ir mes matome, kad pradeda judėti tas susidorojimo volas”, – vakar BNS kalbėjo Seimo „drąsuolių” frakcijos narys Vytautas Matulevičius.

Politikas teigė su frakcijos seniūne nebendravęs nuo balandžio pradžios, kai parlamentas panaikino jos teisinę neliečiamybę: „Ji neinformuoja, kur yra. Mano kolegos skambino, jiems nepavyko prisiskambinti.”

V. Matulevičius neatmetė, kad N.Venckienė galėjo neatlaikyti susidariusios įtampos ir susirgo.

„Patys matote, kaip viskas klostosi, kai dėl nesunkių nusižengimų įstatymams duotas leidimas suimti Seimo narę ir kitaip suvaržyti jos laisvę. Tai nenormali situacija.

Darbo partijos byloje figūruoja 24 mln. litų, valstybės apgaudinėjimas – ir net šiuo atveju nebuvo prašoma leisti suimti partijos vadovų. O čia – pastūmė, įspyrė, užlaužė ranką ir prašoma suvaržyti jos laisvę, suimti. Ir Seimas sutinka”, – dėstė parlamentaras.

Poveikio priemonių neturi

Seimo Etikos ir procedūrų komisijos pirmininkas konservatorius Valentinas Stundys susidariusią situaciją pavadino nenormalia ir mano, kad frakcijos seniūnės paieška turėtų užsiimti jos bendražygiai, nes tai esanti jų pareiga.

Etikos ir procedūrų komisija šiuo atveju neturi įgaliojimų veikti – ji tik kiekvieną mėnesį privalo suskaičiuoti parlamentarų lankomumą plenariniuose, komitetų, komisijų posėdžiuose ir informaciją apie tai pateikti Seimo valdybai.

„Jeigu be pateisinamos priežasties praleista daugiau kaip pusė posėdžių, tada Seimo statutas numato sankciją – atlyginimo sumažinimą trečdaliu.

Jeigu Seimo narė serga, be abejo, ji nedarbingumo pažymėjimą pateiks, kai bus išrašyta iš ligoninės ir „Sodros” sistemoje atsiras duomenys apie jos nedarbingumą. Tiesiog reikia palaukti. Kol kas oficialios informacijos apie jos nedarbingumą nėra”, – BNS kalbėjo V. Stundys.

Konservatoriaus teigimu, nenumatytas mechanizmas, kas turėtų kontroliuoti posėdžių nelankančius politikas: „Viskas palikta Seimo nario sąžinei ir supratimui.”

Gali skelbti paiešką

Į apklausą atvykstančios N. Venckienės laukia ir Šiaulių apygardos prokuratūra.

Bylą kuruojanti prokurorė Nina Raugienė įpareigojo Kauno policijos pareigūnus įteikti šiai politikei šaukimą. Jame nurodyta teisinės neliečiamybės netekusiai Seimo narei iki šios savaitės vidurio atvykti į prokuratūrą.

„Jeigu N.Venckienė nepasirodys prokuratūroje, bus sprendžiama, kaip elgtis. Viena galimų išeičių – skelbti jos paiešką”, – vakar sakė Šiaulių apygardos prokuratūros atstovas Martynas Povilaitis.

Laukia ir daugiau bylų

Apklausos prokuratūroje vengiančiai N. Venckienei, be šešių jos atžvilgiu pradėtų baudžiamųjų bylų, gresia ir daugiau – kur kas sunkesnių.

Vilniaus miesto apylinkės prokuratūroje jau baigiamas ikiteisminis tyrimas dėl buvusio jos kolegos Jono Furmanavičiaus apšmeižimo. Prokurorų duomenimis, šį buvusį Kauno apygardos teismo teisėją nušovė N.Venckienės brolis Drąsius Kedys.

Ikiteisminį tyrimą atliekantis prokuroras artimiausiu metu ketina kreiptis į generalinį prokurorą Darių Valį, kad jis dar kartą prašytų Seimo leisti panaikinti N.Venckienės teisinę neliečiamybę.

Bylinėtis su buvusia teisėja žada ir dviejų teismų išteisinto Andriaus Ūso artimieji. Jie ruošia dokumentus teismui dėl mirusiojo ir jų šeimos apšmeižimo. Tuo pačiu dabar užsiėmę ir L. Stankūnaitės bei jos nužudytos sesers Violetos Naruševičienės tėvai Tatjana ir Stasys Stankūnai.

Kada buvusiai teisėjai bus pareikšti įtarimai, taip pat laukia nužudyto Vaido Milinio motina Marija Milinienė.

N. Venckienė jos sūnaus šmeižto ir neteisėto persekiojimo bylose kol kas yra apklausta tik kaip liudytoja. Be to, prokurorai aiškinasi N.Venckienės vaidmenį vadinamosios pedofilijos bylos ir 2009 metų Kauno žudynių istorijoje.

6 - pagal tiek Baudžiamojo kodekso straipsnių prokurorai nori pateikti įtarimus N. Venckienei. Įtariama, kad ji prieš dvejus metus Panevėžio miesto apylinkės teismo patalpose viešai užgauliai pažemino teismą, nevykdė 2011 metų gruodį priimto Kėdainių teismo sprendimo skubiai perduoti mergaitę motinai L. Stankūnaitei, praėjusių metų gegužę trukdė antstolei vykdyti teismo sprendimą, piktnaudžiavo vaiko atstovo teisėmis psichiškai gniuždydama vaiką ir panaudodama fizinį smurtą pasipriešino policijos pareigūnui, o perduodant vaiką jo motinai sukėlė nežymų sveikatos sutrikdymą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.