Būsimieji jūrininkai apstulbo – jų studijos nelegalios

Klaipėdos universiteto (KU) Jūreivystės instituto studentams – nerimo dienos. Būsimuosius laivavedžius pribloškė žinia, kad jų studijos vykdomos nelegaliai. Paaiškėjo, kad instituto vadovybė nepasirūpino pratęsti akreditaciją, be kurios ji neturi teisės rengti paskaitų ir egzaminų.

Daugiau nuotraukų (1)

Eglė Petkutė

2013-04-25 20:08, atnaujinta 2018-03-07 17:36

Saugios laivybos administracija pranešė nuo balandžio 24 dienos stabdanti Laivavedybos katedros studijų vykdymą. Ar mokslus pradėję ir už juos pinigus mokantys studentai gaus diplomus? Toks klausimas neduoda ramybės daugiau kaip pusšimčiui būsimųjų jūrininkų. Aukštųjų mokyklų studijų kokybės vertintojai teigia, jog tokio skandalingo atvejo Lietuvoje dar nebuvo.

„Mokymo programa turi atitikti teisės aktų reikalavimus. Kadangi ji neakredituota, tai negali būti ir vykdoma. Po pernykščio patikrinimo institutui priminėme, kad nepratęsta akreditacija, davėme laiko ištaisyti trūkumus, tačiau jie nieko nepadarė. Mes stabdome programos vykdymą, o tai reiškia, kad jei situacija nepasikeis, mes negalėsime studentams išduoti studijų baigimo dokumentų“, - teigė Saugios laivybos administracijos Parengimo priežiūros ir diplomavimo skyriaus vyriausiasis specialistas Tomas Žemaitis.

Baigę negalės dirbti?

Vienpakopes laivavedžio inžinieriaus studijas baigę studentai gauna aukštojo mokslo diplomą ir laivavedžio profesinę kvalifikaciją liudijantį dokumentą, kuris suteikia teisę dirbti šį darbą. Be šio dokumento, kurį išduoda Saugios laivybos administracija, studijas baigę specialistai negalėtų dirbti. Tačiau rūpesčių studentai turi jau dabar. Jie skundžiasi negalintys išplaukti į jūrą atlikti praktikos, nes laivybos įmonės esą atsisako priimti neakredituotos studijų programos dalyvius.

Šiuo metu laivavedžius rengia dvi įstaigos – Lietuvos aukštoji jūreivystės mokykla ir KU Jūreivystės institutas. Tam, kad galėtų vykdyti studijų programas, jos privalo gauti Studijų kokybės vertinimo centro ir Saugios laivybos administracijos leidimus.

Studijų kokybės vertinimo centro Studijų vertinimo skyriaus vedėjas Almantas Šerpatauskas informavo, kad KU Jūreivystės institutas Laivavedybos studijų programą įregistravo seniai, tačiau 2009 metais pasikeitus Mokslo ir studijų įstatymui, ši programa nebuvo akredituota, nes neatitiko teisės aktų reikalavimų. Įstatymas draudžia vykdyti neakredituotas programas. Jas baigę studentai neturi teisės gauti ir teisėto diplomo.

"Universiteto vadovybė turi ieškoti būdų, kaip sutvarkyti šį reikalą. Ji gali užskaityti dalį baigtų studijų, galbūt rengti kai kurių dalykų žinių patikrinimus, o gal studentams prireiks iš naujo studijuoti, nes visko greičiausiai negalės užskaityti. Jei studijų programa nėra akredituota, tai ir diplomas neteisėtas", - aiškino A. Šerpatauskas.

Parengė naują programą

KU Jūreivystės instituto Laivavedybos katedros vedėjas docentas Algimantas Skurdenis patikino, jog studentams nėra pagrindo nerimauti.

„Nieko čia baisaus neatsitiko, išėjo šioks toks nesusipratimas. Mes nežinojome, kad po metų programą reikėjo iš naujo akredituoti, tvarka keičiasi ir keičiasi kaskart atėjus naujam ministrui. Ką tik patvirtinome naują magistro studijų programą, kuri pakeis dabar galiojančią. Dokumentus jau esame pateikę, dabar laukiame, kad patvirtintų“, - sakė katedros vedėjas.

Studijų kokybės centras savo sprendimą dėl naujosios programos žada priimti gegužę.

Tikisi ministerijos pritarimo

Parengti naują Laivavedžių studijų programą esą įpareigojo Švietimo ir mokslo ministerijos parengta nauja tvarka.

Jeigu instituto prašymui bus pritarta, jį baigę absolventai įgis magistro kvalifikacinį laipsnį, o kartu ir teisę dirbti mokslinį tiriamąjį darbą, dėstyti studentams.

Nuo rugsėjo institutui uždrausta priimti naujų studentų į Laivavedybos programą.

„Tie, kurie jau mokosi, savo studijas turi užbaigti, kaipgi kitaip. Priešingu atveju jie paduos mus ir valstybę į teismą. Tačiau iš ministerijos mes negavome nurodymo išformuoti grupes, tad tokios grėsmės tikrai nėra“, - užtikrino A. Skurdenis.

KU Jūreivystės institute šiuo metu mokosi 60 jaunuolių. Universiteto vadovybė patikino, kad Laivavedybos programos studijos legalios, visi studentai jas baigs ir gaus diplomus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.