Studentės Šiaulių tardymo izoliatoriaus kalinius mokė rašyti laiškus

Penktadienio popietę Šiaulių tardymo izoliatoriuje vyko neįprasta akcija – šešios Šiaulių universiteto Humanitarinio fakulteto ketvirtakursės mokė kalinius, kaip taisyklingai rašyti laiškus.

Studentės nuteistiesiems atnešė ir atviručių, ir vokų.<br>R. Vitkus
Studentės nuteistiesiems atnešė ir atviručių, ir vokų.<br>R. Vitkus
Daugiau nuotraukų (1)

Ričardas Vitkus

Apr 26, 2013, 11:26 PM, atnaujinta Mar 7, 2018, 4:13 PM

„Kai bendraujame SMS žinutėmis ir per dieną kelis kartus tikrinamės savo elektroninį paštą, ranka rašyti laiškai tampa retenybe. Šia akcija norėjosi priminti, kad ranka rašyti laiškus galima ir technologijų amžiuje.

Kadangi kaliniai gali siųsti tik ranka rašytus laiškus, norėjosi jiems priminti ir pagrindines tokių laiškų rašymo taisykles“, - portalui lrytas.lt apie pagrindinius šios akcijos tikslus užsiminė Šiaulių universiteto Humanitarinio fakulteto lietuvių filologijos ir ryšių su visuomene IV kurso studentė Indrė Birutytė.

Pasiūlė deklamuoti eiles

Su šioje akcijoje dalyvauti sutikusiais Šiaulių tardymo izoliatoriaus ūkio aptarnavimo būryje dirbančiais kaliniais studentės susitiko dar prieš pora savaičių. Į šį susitikimą merginos atsinešė pluoštą eilėraščių ir pasiūlė nuteistiesiems juos padeklamuoti per kitą susitikimą.

„Deklamuoti eilėraščius sutiko septyni nuteistieji. O vienas vaikinas mums parodė ir savo rašytas eiles. Joms mums pasirodė brandžios, todėl pasiūlėme jam padeklamuoti ir savo eilėraštį.

Kadangi tardymo izoliatoriuje kalinami žmonės gali siųsti tik ranka rašytus laiškus, norėjosi jiems suteikti žinių ir apie laiškų istoriją, ir supažindinti su laiškų tipais, ir patarti, kaip rašyti vienokį ar kitokį laišką“, - sakė I. Birutytė.

Studentės atnešė ir vokų, ir atviručių

Po trumpos paskaitos ir gitaros akordų lydimo eilių deklamavimo kaliniams buvo pasiūlyta sėsti ir čia pat parašyti laišką, kurį studentės pažadėjo išsiųsti.

Į susitikimą akcijos sumanytojos atėjo netuščiomis – atnešė atviručių, popieriaus, tušinukų bei vokų su pašto ženklais. Kadangi artėja Motinos diena, nuteistiesiems merginos pasiūlė laišku ar atvirute pasveikinti savo mamą.

Akcijoje dalyvavę kaliniai parašė 22 laiškus. Penkiolika laiškų nuteistieji perdavė studentėms ir paprašė išsiųsti juos nurodytu adresu, o septynis laiškus pasiliko pažadėję juos išsiųsti patys.

Kalėjime užčiuopė poeto gyslelę

Progos parašyti laišką nepraleido ir savo kūrybos eilėraštį per šį susitikimą deklamavęs 27- metų Aidas R.

Antrus metus už grotų leidžiantis vyriškis sakė, kad rašyti eilėraščius pradėjo tardymo izoliatoriuje.

„Viskas prasidėjo nuo laiško motinai. Norėjosi jai parašyti ką nors nuoširdaus ir nesinorėjo tai daryti naudojantis jau ne kartą girdėtomis frazėmis.

Taip gimė pirmasis eilėraštis. Dabar jų apie artimus žmones, gyvenimą, dvasinius išgyvenimus jau turiu sukūręs 22. Gal kažkada iš šių tardymo izoliatoriuje sukurtų eilėraščių pavyks sudaryti kokį rinkinį.

Už šių sienų dar turėčiau praleisti penkerius metus, bet tikiuosi į laisvę išeiti anksčiau, - portalui lrytas.lt sakė poetu už grotų tapęs Aidas R.

Kasdien iškeliauja per šimtas laiškų

Šiaulių tardymo izoliatoriaus socialinės reabilitacijos skyriaus viršininkas Raimondas Klimantavičius pasidžiaugė Šiaulių universiteto studenčių akcija.

„Skatindamos nuteistuosius rašyti laiškus akcijos sumanytojos tokiu būdu skatina jus palaikyti ryšius su artimais žmonėmis ir išsaugoti socialinius ryšius“, - sakė pareigūnas.

Šiaulių tardymo izoliatoriuje laikomiems suimtiesiems ir nuteistiesiems ranka rašyti laiškai išlieka viena pagrindinių priemonių bendraujant su laisvėje likusiais draugais ir artimaisiais.

Laiškų suimtieji ir nuteistieji gali rašyti tiek kiek nori. Į laisvę siunčiami suimtųjų laiškai teismo sprendimu gali būti cenzūruojami.

Kasdien iš Šiaulių tardymo izoliatoriaus yra išsiunčiama 100-150 laiškų. Panašus kiekis laiškų čia kasdien ir gaunamas.

Penktadienį Šiaulių tardymo izoliatoriuje buvo laikomi 589 suimtieji ir nuteistieji.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.