V. Landsbergis nepasiduoda ir nesitraukia iš partijos pirmininko rinkimų

Tėvynės sąjungos naujojo pirminiko rinkimų išvakarėse europarlamentaras Vytautas Ladsbergis pareiškė, kad jam svarbiausia ne įveikti dabartinį partijos lyderį Andrių Kubilių, o pradėti pokyčius partijoje.

V. Landsbergis mano, kad partijai būtų naudinga vadovo kaita.<br>J. Stacevičius
V. Landsbergis mano, kad partijai būtų naudinga vadovo kaita.<br>J. Stacevičius
Daugiau nuotraukų (1)

Martynas Čerkauskas

Apr 26, 2013, 8:37 PM, atnaujinta Mar 7, 2018, 4:22 PM

Nors kai kurie apžvalgininkai tikėjosi, kad V. Landsbergis penktadienį atsiims savo kandidatūrą, taip neįvyko. Jis tikisi, kad antrajame rinkimų ture jį parems už Seimo narį Valentiną Stundį pirmajame rinkimų ture balsavę partiečiai. 

V. Landsbergis sako, kad apžvalgininkai, manantys, kad V. Landsbergis dėl garbaus amžiaus negali įnešti šviežio vėjo partijoje, klysta. 

Jis taip pat garantavo, kad šalies prezidento posto kitais metais nesieks. 

Tėvynės sąjungos nariai pirmininką rinks sekmadienį ir pirmadienį. 

Įžvelgė partijos skaidymą

Ketvirtadienį dalyvaudamas „Lietuvos ryto“ televizijos laidoje „Lietuva tiesiogiai“ V. Landsberis teigė neturintis siekių tik nugalėti dabartinį konservatorių lyderį A. Kubilių.

„Yra labai taisytinų dalykų. Jeigu mes juos sugebėsime pataisyti, tai bus mūsų pergalė, o ne asmens pergalė prieš kitą asmenį“, - sakė V. Landsbergis.

„Aš manau, partijai būtų naudinga, kad porai metų partijos pirmininkas būtų kitas, gal net Valentinas Stundys, kuris turėjo visai neblogą palaikymą. Tai irgi ženklas. Pakankamai daug žmonių, kurie už jį balsavo, taip pat nori, kad būtų kurį laiką kitoks vadovavimas, - kalbėjo buvęs konservatorių lyderis. - O vadovavimas tai ne tik asmeniškai A. Kubiliaus. Yra tam tikra grupė žmonių aplink A. Kublių, kurie dabar turbūt jaudinasi labiau nei pats A. Kubilius, ir besijaudindami prisako visokių dalykų, kurių galėtų nesakyti“.

Taip jis vertino kai kurių A. Kubiliaus rėmėjų, tarp jų Seimo narės Rasos Junkevičienės pasisakymus, kad A. Kubilių remia progresyvesnė ir jaunesnė partijos dalis, A. Kubilius labiau tinka partijos ateičiai.

V. Landsbergis mano, kad A.Kubilius yra užsidaręs ištikimų gerbėjų rate. Dabar esą bijoma kritikuoti partijos lyderį, o bet kokia kritika yra laikoma nelojalumu.

„Iš jo aplinkos sklinda tokie reagavimai arba žmonių skirstymas. Po pirmojo rato žmonės skirstomi į senesnius, į naujesnius, lyg būtų ne ta pati partija“, - stebėjosi konservatorių patriarchu laikomas V. Landsbergis.

Jam nepatinka keliamas klausimas: „Kas laimės, ar senoji karta, ar modernus jaunimas?“

V.Landsbergis mano, kad partija turi skirti daugiau dėmesio moralinėms vertybėms, išgirsti žmones, kurie yra nusivylę Lietuvą, emigruoja į užsienį. Jis stebisi, kodėl jo keliamos idėjos laikomos atgyvenusios ir pasenusios. Esą jis kalba apie amžinas žmogiškas vertybes.

„Sąžinė. Tai seniena? Aš nemanau, kad sąžinė tai seniena.“, - kalbėjo jis.

Lyderis rinkimais patenkintas

V.Landsbergis taip pat pripažino, kad jam nepatinka, jog balsavimas partijos pirmininko rinkimuose vyksta dvi dienas. Jo abejonės leido suprasti dvejonę, ar naktį balsavimo rezultatai negali būti klastojami.

Tuo tarpu dabartinis partijos pirmininkas A. Kubilius teigė, kad balsavimą vykdyti dvi dienas nusprendė speciali komisija, mananti, kad taip partijos nariams bus patogiau. Balsavimas prieš dvi dienas vyko ir prieš dvejus metus, kai pirmininko rinkimuose A.Kubilius po atkaklios kovos įveikė tuometinę Seimo pirmininkę Ireną Degutienę.  

A. Kubilius sako, kad konkurencija su V. Landsbergiu yra dalykiška. Jokių nesutarimų ir konfliktų nėra.

„Per diskusijas kalbėjome panašius dalykus, kad reikia atsinaujinti, naujiems žmonėms daugiau pasireikšti“, - sakė A. Kubilius. Partijos pirmininko rinkimus, kuriuose gali dalyvauti visi nariai, jis vadina demokratijos švente, kurios kitos partijos vengia. 

A.Kubilius sako nesitikėjęs laimėti dar pirmame rinkimų ture, nes jame dalyvavo trys stiprūs kandidatai. 

Tiesa, vieši debatai tarp V.Landsbergio ir A.Kubiliaus šiemet taip ir neįvyko. V. Landsbergis sako vengęs debatų, nes nenori, kad žurnalistai provokuotų partijos lyderius.

V. Stundys nerems nė vieno

Trečias partijos pirmininko rinkimuose likęs Seimo narys V. Stundys nereikš paramos nė vienam iš dviejų kandidatų, besirungsiančių antrajame ture.

„Partijos žmonės yra tokie, kurie gali patys apsispręsti pasirinkti tarp dviejų kandidatų ir tas pasirinkimas turi būti atsakingas. Antras dalykas - mes pabrėžiame, kad partijai reikalingas tam tikras atsinaujinimas ir kas bebūtų partijos pirmininku, kandidatų rinkimų programų idėjos, siekiančios persvarstyti partijos politiką ir atnaujinti turėtų būti išgirstos ir turėtų tapti darbais, ne tik žodžiais“, - BNS penktadienį sakė V. Stundys.

Favoritu laiko A. Kubilių

Pirmame rinkimų ture A. Kubilius surinko 4383, V. Landsbergis - 3557, o V. Stundys - 1588 balsus. Rinkimuose dalyvavo 57 proc. partijos narių.

V. Landsbergiui netikėtai geriausiai sekėsi didmiesčiuose, o A. Kubiliui - provincijoje, Šiauliuose ir Alytuje. V. Stundys laimėjo Švenčionyse, Radviliškyje, Šakiuose ir Molėtuose.

Bendrai paėmus, A. Kubilius surinko apie 46 proc. balsų. Jei jis būtų gavęs daugiau kaip pusę balsų, pirmininku būtų tapęs po pirmojo turo. 

Politologai partijos pirmininko rinkimuose ir po pirmojo turo favoritu laiko dabartinį partijos pirmininką A. Kubilių. Vis dėlto jam iššūkį metusio europarlamentaro V. Landsbergio jie visiškai nenurašo.

Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto dėstytojas Tomas Janeliūnas mano, kad A. Kubiliui turėtų padėti jo pastarųjų metų įdirbis ir didelė įtaka partijos struktūrose.

Kam teks V. Stundžio balsai?

Šiuo metu įdomiausia, kam savo balsą antrajame ture atiduos V. Stundžio rėmėjai. Už jį daugiausiai balsavo buvę krikščionys demokratai, konservatyvesnių pažiūrų žmonės kaimiškuose rajonuose.

Politologai sutinka, kad V. Stundžio elektoratas labai sutampa su V. Landsbergio, kurį taip pat remia senoji konservatorių gvardija, politiniai kaliniai ir tremtiniai. Jie balsuojant gali būti kiek aktyvesni nei A. Kubilių remiantis jaunimas.

„Vargu, ar, visi balsavę už V. Stundį, dabar balsuos už V. Landsbergį. V. Stundys yra aktyviai šiuo metu veikiantis politikas. Tuo tarpu V. Landsbergis labiau asocijuojasi su praeitimi. V. Stundį galėjo rinktis tie, kurie partijoje nori permainų, todėl vargu, ar dauguma jų balsuos už V. Landsbegį ir grįžimą į praeitį. Toks jų sprendimas neturėtų nieko bendro su trokštamais pokyčiais partijoje“, - kalbėjo T. Janeliūnas.

„V. Landsbergis partijoje turi labai didelį autoritetą. Racionaliai mąstant, už jį daugelis partijos narių jau neturėtų balsuoti, tačiau dėl tos pagarbos ir autoriteto nemaža dalis gali pasielgti priešingai“, - dar prieš pirmąjį balsavimą kalbėjo Vytauto Didžiojo universiteto politologas Lauras Bielinis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.