Kauniečių pamėgtas Dainų slėnis – dar ne miesto

Kauniečiai tikėjosi, kad Dainų slėnis bus perimtas iš privačios bendrovės ir pritaikytas visuomenės reikmėms. Planuota, kad tai nutiks jau šiemet. Tačiau procedūros užsitęsė, nes verslininkai nori garantijų.

Šiemet savivaldybės planuotą sutvarkyti Dainų slėnį vis dar valdo verslininkai. Ginčai dėl slėnio vyksta jau seniai.<br>M. Patašius
Šiemet savivaldybės planuotą sutvarkyti Dainų slėnį vis dar valdo verslininkai. Ginčai dėl slėnio vyksta jau seniai.<br>M. Patašius
Daugiau nuotraukų (1)

Vėjūnė Inytė ("Lietuvos rytas")

2013-04-27 19:27, atnaujinta 2018-03-07 15:22

Bendrovė „Vytauto parkas“, nuosavybės teise valdžiusi asfaltuotą Dainų slėnio aikštelę, betoninį taką, tribūnas, suolus ir laiptus, šiuos statinius buvo įregistravusi Nekilnojamojo turto registre.

Verslininkams buvo atsiradusi galimybė formuoti žemės sklypus prie statinių, juos privatizuoti, keisti paskirtį, ką nors statyti. Kitaip tariant, Ąžuolyno parke galėjo išdygti modernūs viešbučiai.

Pasiūlė mainus

Kilo grėsmė, kad istorinė miesto vieta, kurioje vykdavo tautinės Dainų šventės ir kiti kultūros renginiai, bus sunaikinta. Todėl praėjusių metų pabaigoje valdininkai pradėjo žygius, kad sklypas būtų perimtas savivaldybės nuosavybėn ir dar šiemet pritaikytas visuomenės reikmėms.

Bendrovė „Vytauto parkas“ slėnį su pastatais miestui sutiko perduoti labdaros paramos pagrindais. Tačiau iš savivaldybės paprašė jai skirti kitą miesto žemės plotą. Tai Jonavos gatvėje, ant Neries kranto esanti aikštelė.

„Verslininkai nori sutvarkyti šią aikštelę, padidinti automobilių stovėjimo vietų skaičių, galbūt ateityje statyti biurą. Žemė priklauso savivaldybei. Todėl „Vytauto parko“ atstovai nori gauti garantijų, kad žeme jie galės naudotis ne vienus metus, kad savivaldybė staiga nenuspręs jos iš jų atimti“, – sakė Kauno miesto savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Remigijus Skilandis.

Lėšų biudžete nėra

Verslininkai miesto administracijai šios savaitės pradžioje pristatė savo sutarties su savivaldybe variantą. Jį tikrina ir svarsto savivaldybės teisininkai.

„Jei sutartis bus priimtina abiem pusėms, kreipsimės į miesto tarybą, kad ši projektą palaimintų. Kiek truks procedūros, sunku pasakyti“, – sakė R. Skilandis.

Kol sutartis bus pasirašyta, Dainų slėnio pastatai vis dar priklausys verslininkams. Todėl savivaldybė negali planuoti, kaip tvarkyti šią vietą. Lėšų jai tvarkyti šių metų biudžete nenumatyta.

Sukosi teismų karuselė

Puikia akustika pasižymėjusį slėnį Ąžuolyne praėjusio amžiaus trečiajame dešimtmetyje aptiko lietuvos choro pionierius Klemensas Griauzdė. Nuo 1924 metų čia ilgai, net sovietų okupacijos metais, ūžavo minias sutraukdavusios dainų šventės.

Dainų slėnio aikštelės dangą dar 1992 m. privatizavo bendrovė „Vytauto parkas“. Iki 2004 m. slėnis Nekilnojamojo turto registro sąraše figūravo kaip savivaldybės nuosavybė. Tačiau teismas registraciją panaikino ir nuosavybės teisės buvo pripažintos Vytauto parkui. Bet privatiems savininkams priklauso tik „statiniai“: suoliukai, asfalto danga. Žemė – valstybinė.

Nuo 1994 m. Kauno miesto savivaldybė Dainų slėnio remontui išleido per 400 tūkst. litų.

Prieš beveik 10 metų buvo bandoma per teismus panaikinti Dainų slėnio privatizaciją, grąžinti jį miestui. Iniciatyvos tada ėmėsi advokatas Saulius Dambrauskas, tačiau teismai priėmė Vytauto parkui palankius sprendimus, ir miestas liko be Dainų slėnio.

Atnaujinus Dainių slėnį, čia galėtų vienu metu dainuoti 3 tūkst. dainininkų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.