Pašalpų prašančius tariamus varguolius įskundžia kaimynai

Nesąžiningus paramos gavėjus Vilkaviškio rajone demaskuoja ir kaimynai, ir muitinės pareigūnai. Per pastaruosius du mėnesius pašalpų mokėjimas buvo sustabdytas septyniems asmenims.

Daugiau nuotraukų (1)

Loreta Juodzevičienė („Lietuvos rytas”)

2013-04-27 09:43, atnaujinta 2018-03-07 16:02

„Daugiausia socialinės paramos prašo nelegalia veikla (dirba be sutarties arba gabena kontrabandą) užsiimantys rajono gyventojai.

Iš karto nutraukiame pašalpos mokėjimą, kai gauname informacijos iš muitinės, kad asmuo vežė kontrabandą.

Žmonės piktinasi, klausia, ką daryti, o mes atsakome: „Laikykitės įstatymų”, – pasakojo Vilkaviškio rajono savivaldybės Socialinės paramos ir sveikatos priežiūros skyriaus vedėja Danutė Grabauskienė.

Valdininkė neslėpė, kad dažniausiai apsimelavusius tariamus varguolius įskundžia kaimynai.

„Aišku, kad už minimalų atlyginimą (824 litai 50 centų atskaičius mokesčius) nuo ryto iki vakaro dirbantiems žmonėms būna pikta, kai oficialiai nedirbantis ir valstybės remiamas kaimynas per dvejus metus pasistato ir įsirengia namą, kuriame – marmurinės praustuvės, kiemą išsikloja nepigiomis trinkelėmis, važinėja keliasdešimt tūkstančių litų kainuojančiu automobiliu ir internete puikuojasi šeimos laisvalaikiu kieme, kuriame nė nekvepia skurdu”, – Vilkaviškio rajono pavyzdžius vardijo D. Grabauskienė.

Kai socialinės paramos prašantis asmuo pateikia prašymą, jį savivaldybės darbuotojai informuoja, kad gali atvykti surašyti buities tyrimo akto.

„Tikrai skurdžiai gyvenantis žmogus nebijo jokių komisijų. Du Pilviškių miestelio gyventojai, parašę prašymą ir išgirdę, kad gali sulaukti tikrintojų, prašymus atsiėmė iš karto”, – pasakojo skyriaus vedėja D. Grabauskienė.

Ji nurodė, kad dažniausiai neteisėtai pašalpas stengiasi gauti 30–40 metų rajono gyventojai: „Mes nenorime susidoroti su žmonėmis. Tai turėtų būti pavyzdys kitiems, kaip nedera elgtis.”

Praėjusiais metais dėl gabenamos kontrabandos pašalpų mokėjimas buvo sustabdytas beveik pusšimčiui Vilkaviškio rajono gyventojų.

„Paramos prašytojus tikriname dažnai. Dar taip nebuvo, kad būtume apsirikę ir neteisingai atėmę socialinę paramą.

Kartais sulaukiame agresyvaus pasipiktinimo ir net šantažo. Suprantama, kad nesąžiningiems žmonėms būna apmaudu netekti už nieką gaunamų maždaug dviejų tūkstančių litų.

Tarkime, vidutiniškai keturių asmenų šeima į rankas gauna 1260 litų.

Be to, kompensuojamas būsto šildymas arba kuras, nereikia mokėti už vaikų darželį, pietus mokykloje, mokinio reikmenis, teisinę pagalbą.

Jei socialiai remtinoje šeimoje yra studentas, jis gauna 400 litų pašalpą”, – pasakojo D.Grabauskienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.