Sklypą sąvartynu pavertęs panevėžietis užpuolė žurnalistę

Penktadienį Panevėžio specialiosios tarnybos buvo iškviestos į Molainių I kaimą. Pareigūnams buvo pranešta, kad Kalnelio gatvės namo kieme rastas į sprogmenį panašus daiktas. Ten taip pat nuskubėję žurnalistai pateko į nemalonų incidentą – atvažiavęs sąvartynu paversto sklypo savininkas Virginijus Penkauskas gatvėje stovinčią lrytas.lt korespondentę čiupo už atlapų, ėmė stumdyti ir reikalauti išvažiuoti, nefotografuoti jo nuosavybės.

Daugiau nuotraukų (1)

Rasa Stundžienė

Apr 27, 2013, 4:14 PM, atnaujinta Mar 7, 2018, 3:30 PM

Nuo galimo fizinio smurto žurnalistę išgelbėjo netoliese budėję policijos pareigūnai, sutramdę įsisiautėjusį vyriškį.

Tą pačią dieną V. Penkauskas, atėjęs į „Lietuvos ryto“ Panevėžio skyrių, vėl pradėjo siautėti, todėl teko kviesti policiją. Dėl šitų panevėžiečio veiksmų žurnalistai policijai parašė pareiškimus.

Sprogmenį pastebėjo pareigūnas

Ketvirtadienį Panevėžio policija sulaukė panevėžiečio V. Penkausko pranešimo, kad jis rado apvogtą savo negyvenamą namą Žvejų gatvėje. Vyriškio teigimu, iš nerakinto rūsio buvo pavogti du varikliai nuo oro kompresoriaus, du varikliai nuo pramoninių siuvimo mašinų, du valties varikliai, automobilio pakėlimo įrenginys, du aliuminiai korpusai, keturi koordinatinių staklių stalai, koordinatinių staklių judamoji dalis.

Policijos pareigūnai dėl šios vagystės sulaikė 5 įtariamuosius – Panevėžio rajone gyvenantį D. R., gimusį 1993 m., jo bendraamžius panevėžiečius D. M. ir D. P., 24 metų K. Š. ir 17-metį panevėžietį.

Apžiūrinėdamas sklypą, kur buvo įvykdyta vagystė, penktadienį vienas policijos pareigūnas pastebėjo kieme tarp įvairiausio šlamšto gulintį metalinį daiktą, panašų į sprogmenį. Apžiūrėti įtartino radinio atskubėjo „Aro“ pareigūnai.

Kai į Žvejų gatvę atvyko žurnalistai, „Aro“ pareigūnai policininko radinį jau nešė į savo automobilį. Paaiškėjo, kad tai – 2-ojo pasaulinio karo laikų 76 mm artilerijos sviedinys be sprogdiklio ir sprogstamosios medžiagos, todėl nepavojingas.

Pažvelgus į ties Žvejų-Kalnelio gatvių sankryžą stūksantį V. Penkausko namą nebebuvo nuostabu, kad ten buvo rastas sprogmuo. Greičiau kilo klausimas, kaip tarp tokių šlamšto kalnų, sutemptų prie namo, pareigūnui iš viso pavyko pastebėti artilerijos sviedinį.

Tiksinti ekologinė bomba

V. Penkausko sklypas ir jame stovintis apleistas didžiulis namas – senas aplinkinių gyventojų galvos skausmas. Prieš maždaug du dešimtmečius nusipirktą namą šis pusamžis vyriškis pavertė sąvartynu. Čia voliojasi visokių statybinių medžiagų likučiai, stovi apardyti nevažiuojantys automobiliai, sumesti kalnai visokių šiukšlių, padangų.

Gyventojų teigimu, vyriškis įsigudrina net šiukšlių maišų iš konteinerių su įvairiomis atliekomis čia pritempti, todėl čia kartais galima pamatyti šmirinėjant katino dydžio žiurkių.

„Vos kiek sušilo, jau nuo šio sklypo pradėjo sklisti smarvė. Tai juk tiksinti ekologinė bomba“, – nebežinodami, kur dar ieškoti pagalbos, dejavo daugelį metų šalia gyvenantys panevėžiečiai. Kai kurie prisipažįsta savo svečius vežantys aplinkinėmis gatvėmis, kad šios gatvės gėdos nepamatytų, o artimiausi gyventojai jau praradę viltį savo namus dėl tokios kaimynystės parduoti.

Aplinkiniai gyventojai jau daugelį metų nesėkmingai kovoja, kad akis badanti netvarka būtų pašalinta. Tačiau ši betvarkė tebesitęsia jau daugiau nei dešimtmetį, o Panevėžio valdininkai prieš šiukšlių kaupėją jaučiasi bejėgiai.

Užpuolė žurnalistę

Penktadienį, apie 13 val. pasikalbėjusi su Žvejų gatvės gyventojais apie akis badantį sąvartyną kaimynystėje, lrytas.lt korespondentė fotografavo Žvejų gatvės kontrastą – vienoje pusėje gražiai sutvarkytą sodybą, kitoje – sąvartyno iliustracijai tinkantį vaizdą.

Staiga gatve atlėkė melsvos spalvos automobilis „Renault“. Tiesiog sankryžoje skersai sustabdęs automobilį, iš jo iššoko pusamžis vyriškis, ir užsipuolė žurnalistę. Čiupęs už atlapų, ėmė ją stumdyti, šaukti, kad žurnalistai neturi teisės jo privačios valdos fotografuoti bei filmuoti. „Čia mano privati valda, eikit iš čia“, – purtydamas moterį šaukė V. Penkauskas, net nesiklausydamas, kad jis žurnalistę užsipuolė viešoje vietoje – gatvėje, kurioje ji turi teisę ir būti, ir fotografuoti.

Smurtą prieš pareigą informuoti visuomenę atliekančią lrytas.lt žurnalistę nutraukė atskubėję policijos pareigūnai, budėję šalia V. Penkausko sklypo, kur buvo rastas artilerijos sviedinys.

Tačiau net ir jiems įsiaudrinęs vyriškis pakluso ne iš karto. Pradžioje jis netgi pastūmė vieną patrulį į šalį. Tik pareigūnams dar kartą pakartojus, kad nusiramintų ir patrauktų neleistinai paliktą automobilį, V. Penkauskas įsėdo į savo „Renault“ ir dideliu greičiu spruko.

Pažadais nebetiki

Tą pačią dieną, lrytas.lt žurnalistei jau parašius pareiškimą Panevėžio miesto policijos komisariate dėl V. Penkausko išpuolio, šis pasirodė „Lietuvos ryto“ redakcijoje.

Šūkaudamas ir vėl berdamas priekaištus žurnalistams, V. Penkauskas sutrikdė visos redakcijos darbą, o galiausiai bandė pulti fotografą, tačiau pastarąjį kolegos apgynė ir iškvietė policiją.

Netrukus po to į redakciją paskambinusi buvusi V. Penkausko žmona ėmė atkakliai prašyti nerašyti apie jai priklausančiame sklype rastą sprogmenį, nepublikuoti jos sklypo nuotraukų. „Aš labai nenoriu, kad tos nuotraukos pasklistų į viešumą, aš labai jūsų prašau“, – įkalbinėjo moteris, pabrėžusi, kad serga nepagydoma liga ir dėl jos būklės pablogėjimo bus kalti žurnalistai.

Priminus, kad jos sklypas, paverstas sąvartynu, trukdo aplinkiniams gyventojams, buvusi V. Penkausko žmona teigė, kad vyriškis tikrai artimiausiu laiku tą netvarką sutvarkys.

Tačiau tokie pažadai šią istoriją žinantiems žmonėms kelia tik liūdną šypseną. Ne kartą ragintas ir gražiuoju, ir piktuoju, V. Penkauskas nesiliauja tempti šlamšto į savo sklypą. Bejėgė pasirodė ir Panevėžio miesto savivaldybė. Ne kartą baustas administracine tvarka V. Penkauskas, pasinaudojęs jam priklausančia valstybės garantuojam nemokama teisine pagalba, teismuose apsigina ir baudų nemoka.

Pastarąjį kartą V. Penkauskas įpareigotas savo sklypą susitvarkyti iki balandžio pabaigos. Jei to nepadarys, vėl bus baudžiamas administracine tvarka.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: Lietuva jau 20 metų ES – ką nuveikė atstovai EP?