KTU: čia ateitis prasideda kiekvienam

Kauno technologijos universitetas (KTU) – vienas didžiausių technologijų universitetų Baltijos šalyse ir viena seniausių aukštųjų mokyklų Lietuvoje. Universitetas garsėja senomis tradicijomis, tokiomis kaip glaudūs ryšiai su pramone, studentų įtraukimas į mokslinę veiklą, kokybiški ir tarptautiniu mastu žinomi studentų renginiai. Ir vis dėlto raktinis žodis KTU pavadinime yra „technologijos” – jis visada apibūdina žingsnį pirmyn ir žvilgsnį į ateitį.

Didžiausioje Baltijos šalyse mobiliųjų aplikacijų laboratorijoje auga talentai.<br>G.Žaltauskaitės nuotr.
Didžiausioje Baltijos šalyse mobiliųjų aplikacijų laboratorijoje auga talentai.<br>G.Žaltauskaitės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Apr 29, 2013, 11:07 PM, atnaujinta Mar 7, 2018, 12:54 PM

Ką tik 90-metį atšventusio universiteto langai ir durys atviri naujovėms. Modernios lanksčios studijų programos, galimybė pasirinkti gretutines studijas ir gauti dvigubą kvalifikacinį laipsnį, pagalba steigiant savo verslą, kelionės... Bet apie viską iš pradžių.

Kūrėjų universitetas

„Mūsų universitetas ypatingas tuo, kad siūlydami ne tik technologijos, fizinių, bet ir humanitarinių, socialinių mokslų, menų studijų krypčių programas mes užtikriname sąsają tarp šių mokslų”, – teigia KTU studijų prorektorius prof. Pranas Žiliukas. Beje, studentai ne tik turi galimybę teoriškai pasidomėti, ką mokosi kitos nei jų specialybės studentai ir kaip atrodo mokslinės laboratorijos bei studijų aplinka, bet ir praktiškai išbandyti kitos specialybės studijas.

Pavyzdžiui, norintys gali rinktis gretutines studijas, kurias užbaigę gaus dvigubą – pagrindinės ir gretutinės studijų krypties – bakalauro kvalifikacinį laipsnį.

Gretutinių studijų pasirinkimo galimybę šiuo metu siūlo 18 KTU studijų programų.

Tarpkryptinės studijų programos – dar vienas lanksčios KTU studijų sistemos ypatumas. Elektroninės savitarnos būdu studentai gali patys susidaryti studijų derinius pagal savo poreikius ir pomėgius, tereikia užpildyti paraišką ir pereiti konkursą. 21 studijų programa suteikia galimybę studentams rinktis kitos studijų krypties modulius, todėl galimi net 350 unikalių programų derinių. Neabejojame, kad šis skaičius kitais mokslo metais gerokai padidės.

Apklausus gabiausius, sėkmės sulaukusius žmones, išradėjus buvo nustatyta, kad absoliučios daugumos jų interesai neapsiribojo viena sritimi – pakanka prisiminti Charlesą Darwiną, kuris turėjo net 16 hobių, ar Leonardą da Vinci, kuris buvo ir menininkas, ir mokslininkas, ir išradėjas. Taigi, savo studentams siūlydamas semtis žinių keliose srityse, KTU augina kūrėjų ir išradėjų kartą. Per drąsus teiginys? Skaitykite toliau!

Verslo universitetas

Ant tvirto bendradarbiavimo su pramone pagrindo KTU sėkmingai plėtoja ryšius su verslu. Nuo praėjusių metų universitete veikia Inovacijų ir verslo centras (IVC), bendradarbiaujantis su verslo įmonėmis, kurios ieško unikalių, pažangių technologinių sprendimų ar mokslinių tyrimų.

„Svarbu ir mokslininkus, ir studentus mokyti, kaip perkelti technologijas į gamybą”, – teigia KTU IVC direktorius dr. Almantas Danilevičius. KTU iniciatyvą įvertino tokios stambios verslo bendrovės kaip „Omnitel”, „App Camp” ir „Samsung Electronics Baltics SIA” – jos bendradarbiavo įrengiant didžiausią Lietuvoje mobiliųjų aplikacijų laboratoriją.

Sunku būtų įsivaizduoti geresnę aplinką informacinių ir telekomunikacijų technologijų specialybių studentams atlikti praktiką ir palankesnę dirvą talentams augti.

KTU Elektros ir valdymo inžinerijos fakulteto dėstytojas maltietis Brianas Azzopardi žavisi universiteto studentams prieinama technine baze: „Fakulteto, kuriame dirbu, įranga yra tokio paties ar net aukštesnio lygio nei tokios pat paskirties įranga Jungtinės Karalystės mokymo įstaigose.”

Nuo rugsėjo studentams taps prieinamos ir KTU studentų miestelyje įsikūrusio Nacionalinio atviros prieigos mokslinių tyrimų ir eksperimentinės plėtros centro, kuris yra Santakos slėnio dalis, laboratorijos su moderniausia Baltijos šalyse įranga. Santakos slėnis atvers daugybę galimybių plėtoti savo mokslines ir verslo idėjas.

Idėjų universitetas

„Mūsų universitete svajonės tampa realybe”, – teigia P.Žiliukas. Kaip pavyzdį prorektorius pamini nuo 2002-ųjų rengiamą jaunųjų mokslininkų darbų parodą-konkursą „Technorama”. Ne vienai konkurse parodytai idėjai įgyvendinti studentai įkūrė savo įmones.

Galimybių verslumui skatinti vis daugėja – KTU įsikūrusioje jaunojo verslo vystymo erdvėje „StartupSpace” jaunimas buriasi į komandas ir jų verslo idėjos išauga iki realių įmonių, kurios teikia paslaugas, kuria technologijomis pagrįstus produktus. Per praėjusius metus „StartupSpace” buvo įkurta net penkiolika pumpurinių įmonių, o studentai ir jaunieji verslininkai pritraukė daugiau kaip pusę milijono litų investicijų.

KTU studentai turi ne vieną progą įgyti praktinės veiklos įgūdžių. Viena tokių – projektas „ATVERK – ateities verslo komanda”. Projekto dalyviai, įvairių fakultetų, skirtingų studijų sričių ir krypčių studentai ir dėstytojai kuria ir įgyvendina inovacines idėjas įmonėse.

Praėjusiais metais projekto dalyviai kūrė elektrinės dviračių pavaros, treniruoklio asmenims, turintiems judėjimo negalią, ir kitų produktų prototipus, o geriausių rezultatų pasiekę studentai stažavosi Tamperės (Suomija) studentų verslumo ugdymo centre „Demola”.

Tarptautinis universitetas

Norintiesiems pasisemti tarptautinės studijavimo patirties KTU siūlo daugybę studijų mainų ir praktikos programų. Šiuo metu universitetas turi 356 dvišales sutartis su 195 užsienio aukštosiomis mokyklomis ir šis skaičius vis didėja.

Tiesa, KTU taip sparčiai tarptautiškėja (kasmet užsienio studentų, besimokančių visą studijų programą, skaičius padidėja beveik trigubai), kad kai kurių specialybių studentai gali pasijusti taip, lyg studijuotų ne Lietuvoje.

Universitete daugėja kursų, dėstomų užsienio (anglų ir rusų) kalbomis, daugėja tarptautinių dėstytojų vizitų, o neseniai du iš jų buvo priimti nuolat dirbti.

„Matyti visai kiti šių dėstytojų darbo metodai, jie daug aktyviau dalyvauja elektroninėse studijų erdvėse. Tikrai pajutome, kad padvelkė naujais vėjais”, – tarptautinių dėstytojų darbo metodais džiaugiasi Studijų departamento direktorė doc. Berita Simonaitienė.

Kino teoriją ir filosofiją universitete dėstantis italas muzikologas doc. dr. Dario Martinelli vertina galimybę dirbti KTU: „Žinau, kad tarptautiškumas ir inovacijos šiuo metu yra KTU prioritetai, ir mane žavi galimybė gyvai prisidėti prie šių procesų.” Vardydamas tarptautiškumo privalumus muzikologas teigia: „Kiekviena kultūra turi ką pasiūlyti. Susidūrę su kitais profesinės ir akademinės veiklos modeliais galime iš jų pasiskolinti šį tą naudingo ir pritaikyti sau, patobulinti savąjį modelį. Štai pažiūrėkite į iškiliąsias JAV asmenybes: Albertas Einsteinas buvo vokietis, Ieoh Ming Pei – kinas, Johnas Muiras – škotas, Josephas Pulitzeris – vengras... Nederėtų pamiršti ir jūsiškio „Fluxus” įkūrėjo Jurgio Mačiūno.”

Mokytis naujo dalyko anglų kalba? Jei tokia mintis kelia nerimą, B.Simonaitienė ramina pateikdama dabartinių medijų filosofijos studentų patirtį: užsieniečio dėstytojo skaitomi kursai suteikia dvigubos naudos – ir kalba patobulėja, ir įdomių žinių įgyjama, ir su kitokiu požiūriu susipažįstama. Studijų departamento direktorė tikina, kad anglų kalbos barjero studentai nejaučia. Beje, abejojantiems dėl savo anglų kalbos lygio KTU rengia nemokamus kursus, sudarydamas sąlygas patobulinti savo žinias iki reikiamo lygio.

Tavo universitetas

Seniai žinoma tiesa – galima labai gražiai papasakoti apie tai, koks sniegas baltas, tačiau tik palietęs suprasi, kad jis dar ir šaltas. Išvardinti dalykai – tik dalis to, ką būsimieji studentai norėtų sužinoti apie KTU. Daug daugiau informacijos surasite apsilankę interneto puslapyje.

KTU Priėmimo skyriaus darbuotojai visada maloniai atsakys į klausimus, o mėgstantys viską pamatyti savo akimis ir įvertinti kviečiami apsilankyti www.ktu.lt ir pasirinkus nuorodą „Atvirų durų dienos” registruotis į visus mokslo metus vykstančias individualias arba kolektyvines ekskursijas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.