Savo noru ŽIV nuo mylimojo užsikrėtusi vilnietė gyvena skurde

Sklando daug mitų apie ŽIV – žmogaus imuno deficito virusą: kad juo užsikrėtę greitai miršta, o sergantieji negali turėti sveikų vaikų, gyventi visaverčio gyvenimo.

Daugiau nuotraukų (1)

Sigita Purytė

Apr 29, 2013, 10:20 AM, atnaujinta Mar 7, 2018, 2:03 PM

Tiesa kitokia. ŽIV yra kontroliuojama liga. Jei geria vaistus, žmonės gyvena ilgai, susilaukia sveikų atžalų ir džiaugiasi gyvenimu.

Viktorija Markova – viena tokių. Ji galėjo ŽIV ir nesirgti, bet leido draugui ją užkrėsti.

Ir pagalbos prašo visai ne dėl ŽIV. Vienintelis, kas jai neduoda ramybės – tai skurdas, kuris užgulė ją ir jos mažylį visu sunkumu.

Ant jos rankų – rubuiliukas mėlynakis metų ir kelių mėnesių berniukas – Viktorijos sūnus. Dažniausiai jis smalsiai žiūri į pro šalį einančius žmones, šypsosi ir veržiasi bendrauti. Baltapūkis linksmuolis, nepaisant kitos ligos, kurią įsigijo dėl motinos skydliaukės vėžio, yra sveikas. Nors abu jo tėvai nešioja ŽIV.

Pirmasis užsikrėtė jo tėvas, būsimas Viktorijos draugas, 8 metais už ją vyresnis Genrikas. Sutikęs ir įsimylėjęs Viktoriją, jis iškart prisipažino, kad nešioja žmogaus imuno deficito virusą, kurį pasigavo į veną leisdamasis narkotikus. Perspėjo – jei nesisaugos, užsikrės ir Viktorija.

Mergina mažai ką žinojo apie virusą, nenutuokė, kad net artimai draugaujant su sergančiu žmogumi galima likti sveikai. Tereikia mylintis naudotis prezervatyvu, o sergančiajam gerti vaistus, kurie iki minimumo sumažintų galimybę partneriui užsikrėsti. Šito vilnietė nežinojo. ŽIV pateko ir į Viktorijos kraują. Tuomet jai buvo 21-eri.

„Dabar, žiūrėdama atgal, nieko nekeisčiau. Liga leido man sutikti daug brangių žmonių. Virusas man netrukdo gyventi“, - prisipažino moteris.

Gimė sveikas vaikas

Vaiko tėvai džiaugiasi, kad berniuką ŽIV aplenkė. Viktorija nuo 7 nėštumo mėnesio pradėjo gerti vaistus. Dėl to vaikas gimė sveikas. Kaip ir daugelis kūdikių pasaulyje, kurių motinos laiku ima gydytis.

Viktorija vartos tabletes iki gyvenimo pabaigos. Taip apsaugos kitus nuo ŽIV ir pati išliks sveika. Mergina gali sulaukti senatvės – tokia šiuolaikinių vaistų galia. Šiuos vaistus visiškai kompensuoja valstybė.

Tiesa, jos berniukas paženklintas kita liga. Kai Viktorija laukėsi, jos skydliaukėje medikai rado vėžinių ląstelių. Organą išpjovė. Moteris iškentė radioaktyvaus jodo terapiją. Kūdikis jau buvo jos įsčiose apie mėnesį. Motina dar nežinojo, kad yra nėščia.

„Radiacija užmušė vaiko skydliaukę, jis gimė be jos“, - aiškino Viktorija. Vaiko organizmas hormonus gamina tik padedamas vaistų. Berniukui dėl sutrikimo pripažinta negalia. Visą gyvenimą teks gerti vaistus. Juos irgi kompensuoja valstybė.

Nepaisant ligų, motina džiaugiasi pirmagimiu. „Labai mielas vaikas. Jis putlutis, stambių kaulų. Rankytės didelės ir kojytės. Visiems šypsosi. Labai juokingas. Žmonės sako daug komplimentų“, - smagiai čiauškėjo motina.

Gyvena iš 700 litų

Iššūkiai dėl sveikatos – tik viena moters gyvenimo pusė. Kita – pinigų trūkumas.

Motina vaiką tris pastaruosius mėnesius augina viena. Tėvas mėgina įsitvirtinti Anglijoje, dirba vairuotoju. Kol kas uždirbti jam nepavyksta. Viktorija su sūneliu verčiasi iš bedarbio pašalpos, ir už vaiką bei dėl jo negalios gaunamų pinigų – iš viso maždaug 700 litų.

Motina su vaikeliu gyvena į užsienį išvykusios draugės bute, Naujininkuose. Vieno kambario būstas įrengtas bendrabutyje. Už nuomą vilnietė nemoka.

Žiemą šeima gavo kompensaciją už šildymą. Nepaisant to, apie 400 litų tekdavo atiduoti mokesčiams už butą. Likę 300 litų visi išeidavo maistui.

„Jei vaikas sveikas, pinigų užtekdavo. Bet jei reikėdavo vaistų, tekdavo skolintis“, - aiškino V. Markova.

Viktorija negauna motinystės pašalpos. Prieš pastodama ji pusę dienos dirbo nevyriausybinėje organizacijoje „Demetra“, rašė bakalauro darbą religine tematika. Kai reikėjo eiti motinystės atostogų, moteriai nepakako darbo stažo, kad gautų pašalpą.

Viktorija praktiškai neturi artimųjų. „Vienintelė, kam galiu paskambinti ir pasikalbėti, yra mano sesuo. Ji gyvena Pašilaičiuose, turi savo šeimą. Retai kada galime susitikti“, - pasakojo vilnietė.

Dalis jos draugų išvažiavę iš Lietuvos. Su mažai pažįstamais žmonėmis ji nemėgsta atsiverti.

Išbandymai – visą gyvenimą

Sunkumai moterį lydi ne tik pastaruoju metu. Viktorijos paauglystė paženklinta anoreksijos. Šia liga vilnietė susirgo būdama 15 metų. Anoreksiją sekė bulimija.

Nesulaukusi nė 20-ties vieną po kito palaidojo tragiškai mirusius tėvus. Abu buvo jauni žmonės, galėję nugyventi dar kone pusšimtį metų. Dvejais metais jaunesnė jos sesuo liko Viktorijos globoje.

Nepaisant sunkumų, V. Markova vidurinę mokyklą baigė nepriekaištingai. Už puikius rezultatus gavo raudoną diplomą.

***

Portalas lrytas.lt kviečia paremti Viktoriją ir jos sūnų. Norimą sumą galite pervesti į moters sąskaitą SEB banke: LT85 7044 0001 5464 2470.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.