„Epraktika.lt”: praktika kitaip

Lietuvos nacionalinė vežėjų automobiliais asociacija „Linava” su asociacijos nariais, Vilniaus Gedimino technikos universitetu bei Vilniaus technologijų ir dizaino kolegija įgyvendina projektą „Studentų praktikų organizavimo modelio sukūrimas keleivinio ir krovininio transporto sektoriuje”. Jo metu sukurta puiki platforma studentų praktikos įgūdžiams įgyti.

A. Kondrusevičius: „Įgyvendinant projektą epraktika.lt bendradarbiauja verslo įmonės, studentai ir aukštosios mokyklos.”
A. Kondrusevičius: „Įgyvendinant projektą epraktika.lt bendradarbiauja verslo įmonės, studentai ir aukštosios mokyklos.”
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Apr 30, 2013, 8:42 PM, atnaujinta Mar 7, 2018, 11:37 AM

Bendradarbiaujant verslo įmonėms, studentams ir aukštosioms mokykloms sukurtas interneto portalas epraktika.lt. Jame gali registruotis visi profesinės praktikos ieškantys studentai ir tinkamų praktikantų ieškančios įmonės.

Investicijos į praktikos vietas

Aukštosioms mokykloms naujasis portalas suteikia galimybę skelbti informaciją apie studijų planus ir praktikos poreikį, sudaryti sąlygas greitai rasti visų studentų praktikai atlikti tinkamas vietas. Projektas finansuojamas Europos socialinio fondo ir Lietuvos Respublikos valstybės biudžeto lėšomis.

Vilniaus Gedimino technikos universiteto bei Vilniaus technologijų ir dizaino kolegijos studentus dalyvauti projekte pakvietė asociacijos „Linava” vadovai. Abiem mokymo įstaigoms vežėjų atstovai perdavė informacinius terminalus, kuriuose anketas ir duomenis apie savo norimą praktikos vietą portale epraktika.lt gali pateikti studentai.

Paskatinimo sulaukė ir įmonės – projekto partnerės. Krovininio transporto įmonių „Autoverslas” ir „Vilniaus dobilas”, taip pat savivaldybės įmonės „Susisiekimo paslaugos” bei Kauno keleivių vežimo bendrovės „Autrolis” atstovams įteikta po kompiuterį ir spausdintuvą. „Tai tarsi simbolinė paskata naujai praktikanto darbo vietai sukurti”, – teigė asociacijos „Linava” prezidentas Algimantas Kondrusevičius.

Pasak vežėjų asociacijos vadovo, profesionalių darbuotojų reikšmė transporto versle didžiulė.

„Mums reikia tiek profesionalių vairuotojų, tiek transporto vadybininkų. Krovininio bei keleivinio transporto versle daug lemia darbuotojo kvalifikacija, atsakingumas. Įmonėms svarbu sulaukti kuo geriau parengtų specialistų. Tikimės, kad naujasis projektas ir sėkmingai pradėjęs veikti interneto portalas padės glaudžiau bendradarbiauti verslo įmonėms bei mokymo įstaigoms”, – sakė A. Kondrusevičius.

Specialistų trūksta

Vilniaus technologijų ir dizaino kolegijos lektorės Kristinos Ledauskaitės teigimu, tinkamai parengtų specialistų transporto įmonėms kol kas labai trūksta. „Per dvi dešimtis nepriklausomybės metų parengta apie pusantro tūkstančio transporto vadybos specialistų, o rinkai reikia maždaug dešimties tūkstančių. Remiantis mūsų duomenimis, tik 10 proc. transporto versle dirbančių transporto vadybininkų turi specialųjį išsilavinimą”, – atskleidė K. Ledauskaitė.

Pasak jos, didelė problema, jog švietimo ir transporto verslo sektoriai nėra susiję, mažai bendradarbiauja.

„Aukštosios mokyklos dažnai neturi tokios materialinės bazės specialistams rengti, kokią turi verslas. Įmonėse praktiką atliekantys studentai turi galimybę pasinaudoti jos baze, todėl kokybiškai atlikta praktika itin svarbu”, – teigė K. Ledauskaitė.

Verta priimti praktikantus

Darbdaviai neretai vengia priimti praktikantus. Motyvai: jiems reikia skirti vadovą, studentai atima nemažai ir taip užsiėmusių darbuotojų laiko. Kai kurioms įmonėms praktikantai vis dar atrodo papildoma našta. Tačiau, pasak projekto rengėjų, profesinės praktikos metu galima pasiekti abipusės naudos.

Jaunas žmogus, įsiliejęs į kolektyvą, gali pasiūlyti originalių minčių, pateikti neįprastų ir naudingų pasiūlymų. „Kartais nustembame, kokių originalių idėjų ar netikėtų patobulinimų pasiūlo praktiką atliekantys studentai. Daug metų savo darbą dirbantys žmonės jau nepastebi, ką galima pakeisti, kokias naujoves įdiegti”, – lygino bendrovės „Autoverslas” personalo vadovė Vilma Paulauskienė.

Be to, praktiką atliekantis studentas gali pakeisti išėjusius atostogų darbuotojus, padėti greičiau atlikti darbus.

Praktikantas – ir potencialus įmonės darbuotojas. Prieš organizuojant praktiką įmonės atstovams būtina apsvarstyti, ar įmonėje yra darbuotojų, galinčių vadovauti praktikantui, ar yra galimybė suteikti jam darbo vietą ir darbui atlikti reikalingas priemones, įmonės plėtros planus, projektus.

Pasak bendrovės „Vilniaus Dobilas” vadovo Remigijaus Žitkevičiaus, maždaug 70 proc. įmonėje praktiką atliekančių studentų žino, ko nori.

„Jie aktyviai domisi darbu, patys siekia žinių. Maždaug 30 proc. studentų ateina tik dėl parašo, tokiems paprastai trūksta motyvacijos dirbti ir tobulėti”, – tikina R. Žitkevičius.

Vilniaus technologijų ir dizaino kolegijos studento Algirdo Griškos teigimu, dalis studentų iš tiesų praktiką atlieka tik dėl įvertinimo. Tačiau kiti siekia žinių ir nori susipažinti su darbu, kurį dirbs ateityje. „Ne visos įmonės atsižvelgia į studentą, ne visos nori jį priimti. Be abejo, iniciatyvos kartais trūksta ir patiems studentams”, – pripažįsta A. Griška.

Portale gali registruotis visi profesinės praktikos ieškantys studentai, todėl ir su transportu ar logistika nesusijusios įmonės mielai ieško jaunųjų pagalbininkų: praktika siūloma prekybos, finansų, teisės, pramonės, dizaino, reklamos, informacinių technologijų ir viešųjų ryšių įmonėse.

Praktikos vietas siūlo ne tik smulkiosios ir vidutinės, bet ir didelės, žinomos įmonės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.