Konservatorių lyderiu perrinktas A. Kubilius dėkojo V. Landsbergiui už išryškintas problemas

Artimiausius dvejus metus Tėvynės sąjungai vadovaus Andrius Kubilius. Konservatorių lyderis naujojo pirmininko rinkimuose surinko 5166 balsus, o jo konkurentas Vytautas Landsbergis – 4501 balsą. A. Kubilius konservatorių partijai vadovauja nuo 2003 metų.

A. Kubilius konservatorių partijai vadovauja nuo 2003 metų.<br>J. Stacevičiaus nuotrauka iš archyvo
A. Kubilius konservatorių partijai vadovauja nuo 2003 metų.<br>J. Stacevičiaus nuotrauka iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

Martynas Čerkauskas

2013-04-30 10:29, atnaujinta 2018-03-07 12:34

Gegužę vyksiančiame partijos suvažiavime bus tvirtinami pastarųjų visuotinių partijos pirmininko rinkimų rezultatai.

Kaip ir pirmajame rinkimų ture daugelyje didžiųjų miestų - Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Panevėžyje - V. Landsbergis surinko kiek daugiau balsų nei A. Kubilius. 

Vilniuje už V. Landsbergį balsavo 686, už A. Kubilių - 644 partijos nariai.

Kaune nežymia persvara laimėjo V. Landsbergis. Už jį balsavo 577 kauniečių, o už A. Kubilių - 565.  Klaipėdoje 180 konservatorių palaikė V. Landsbergį, 122 - A. Kubilių. Panevėžyje - 199 už V. Landsbergį, 101 - už A. Kubilių. Pasvalyje A. Kubilių palaikė 164 konservatorių, už V. Landsbergį balsavo 76 partijos nariai. Lazdijuose - už A. Kubilių balsus atidavė 258, V. Landsbergį palaikė 57 konservatoriai.  

A. Kubilius: „Esu didžiausias savikritikas“ „Norėčiau tikrai padėkoti profesoriui V. Landsbergiui už gerą progą šioje konkurencijoje išryškinti pagrindines mūsų partijos ir valstybės problemas. Partija po šių rinkimų išeis sustiprėjusi ir geriau suprantanti tas problemas, kurias turime spręsti. Ir kartu tikiu, kad partija iš šių rinkimų išeina, kaip ta organizacija, kuri daugiausia dėmesio skiria valstybės reikalams ir į kurią jungsis daugiau jaunų žmonių ir tas atsinaujinimas bus labai konkretus“, - BNS komentuodamas partijos pirmininko rinkimų rezultatus pirmadienį sakė A. Kubilius. „Vertinu kritiką kaip racionalią ir iš tiesų objektyviai vertinančią tiek situaciją partijoje, tiek visoje valstybėje. Ir pats esu didžiausias savikritikas, nes esu įsitikinęs, kad ne viską esame padarę, ką turėjome padaryti, nesame išvengę klaidų, kurios kartais būdavo pakankamai skaudžios“, - sakė TS- LKD vadovas. Jis teigė dėkojantis ir savo rėmėjams, ir tiems, kurie palaikė pagrindinį varžovą – V. Landsbergį. „Nes suprantu, kad daugeliui buvo sunku pasirinkti tarp dviejų partijos bendražygių, tačiau vertinu šį apsisprendimą tokiame sudėtingame pasirinkime kaip mandatą toliau tęsti tas permainas ir tą partijos atsinaujinimą, kuriam visą laiką skyriau daug dėmesio“, - kalbėjo A. Kubilius. Anot jo, gegužės 12 dieną vyksiančiame partijos suvažiavime bus svarstomas TS-LKD tapatybę, strategiją ir iššūkius apibrėžiantis dokumentas, „apžvelgiantis nueitą kelią per 20 metų ir paskutiniuosius 4 metus ir brėžiantis kryptį tolesniam darbui“. „Šiame dokumente svarstomi ir iššūkiai - atotrūkis tarp didesnių miestų ir mažesnių miestelių, partijos veikos atnaujinimas įkvepiant naujos gyvybės, tai, kaip reiktų pasiekti, kad regionai turėtų labai aiškią politiką, kuri leistų ekonominę pažangą matyti“,- teigė A. Kubilius.

Už V. Landsbergį balsavo didmiesčiai

Primename, kad praėjusią savaitę pirmame rinkimų ture A. Kubilius surinko 4383, V. Landsbergis - 3557, o Seimo narys Valentinas Stundys - 1588 balsus. Rinkimuose dalyvavo 57 proc. partijos narių.

V. Landsbergiui netikėtai geriausiai sekėsi didmiesčiuose, o A. Kubiliui – provincijoje, Šiauliuose ir Alytuje. V. Stundys laimėjo Švenčionyse, Radviliškyje, Šakiuose ir Molėtuose.

Bendrai paėmus, A. Kubilius surinko apie 46 proc. balsų. Jei jis būtų gavęs daugiau kaip pusę balsų, pirmininku būtų tapęs po pirmojo turo.

Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto dėstytojas Tomas Janeliūnas mano, kad A. Kubiliui padėjo jo pastarųjų metų įdirbis ir didelė įtaka partijos struktūrose.

„V. Landsbergis partijoje turi labai didelį autoritetą. Racionaliai mąstant, už jį daugelis partijos narių jau neturėtų balsuoti, tačiau dėl tos pagarbos ir autoriteto nemaža dalis gali pasielgti priešingai“, - dar prieš pirmąjį balsavimą kalbėjo Vytauto Didžiojo universiteto politologas Lauras Bielinis. 

Dalyvaudamas rinkimuose V. Landsbergis kalba apie būtinybę keisti partiją, daugiau dėmesio skirti konservatorių vertybėms.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.