Marijampolės gyventojai atliekų rūšiavimo abėcėlės mokosi vangiai

Marijampoliečiai negaili pinigų mirusių artimųjų paminklams, rūpinasi

Į žaliosioms atliekoms skirtus konteinerius prie senųjų Marijampolės kapinių gyventojai meta ir plastamsę, ir stiklą.<br>L. Juodzevičienė
Į žaliosioms atliekoms skirtus konteinerius prie senųjų Marijampolės kapinių gyventojai meta ir plastamsę, ir stiklą.<br>L. Juodzevičienė
Daugiau nuotraukų (1)

Loreta Juodzevičienė

May 8, 2013, 4:54 PM, atnaujinta Mar 7, 2018, 1:43 AM

Prie senųjų kapinių, esančių pačiame Marijampolės centre, konteinerių atliekoms yra pakankamai, tačiau dažnas kapų tvarkytojas ignoruoja Marijampolės apskrities atliekų tvarkymo centro (MAATC) raginimą rūšiuoti atliekas.

Prieš savaitę - gegužės 1-ąją - prie visų Marijampolės apkrityje esančių kapinių, sodininkų bendrijų bei visų savivaldybių didžiųjų atliekų surinkimo aikštelėse buvo pastatyti specialiais lipdukais pažymėti konteineriai, skirti tik žaliosioms atliekoms: nukarpytiems želdiniams, nupjautai žolei, nugenėtoms medelių ar krūmų šakelėms, medžių lapams, skiedroms ir pan.

Žaliosios atliekos išvežamos į kompostavimo aikšteles. Nuo praėjusių metų rudens Marijampolės apkrityje veikia penkios tokios aikštelės.

Į pastarąsias negali patekti mišrios atliekos, o į sąvartyną - žaliosios.

Tačiau kapinių tvarkytojams šiukšlių rūšiavimas nerūpi. Į žaliųjų atliekų konteinerius metami stikliniai žvakių indeliai, plastmasiniai butelia, maišai ir maišeliai, konservų dėžutės. Kažkas iš marijampoliečių be sąžinės graužaties prie kapinių konteinerio paliko nebereikalingą kilimą.

„Tikrai nesunku rūšiuoti atliekas - ant konteinerių yra ryškūs lipdukai, paaiškinatys, kur reikia mesti žolę, o kur - visa kita.

Pastebėjau, jog vyresnės kartos žmonės į raginimus rūšiuoti atliekas žiūri kaip į, atsiprašau, kažkieno beprasmį išsidirbinėjimą. Jaunimas yra daug sąmoningesnis“, - sakė lrytas.lt senosiose kapinėse triūsianti marijampolietė.

„Jeigu atliekų turėtojai, kaip to reikalauja teisės aktai, atskirtų mišrias komunalines atliekas, antrines žaliavas ir žaliąsias atliekas, jų tvarkymui reikėtų mažiau lėšų.

Kai atliekų turėtojai nerūšiuoja atliekų, prieš vežant jas į sąvartyną ar kompostavimo aikšteles tenka perrūšiuoti, todėl padidėja darbo ir transportavimo sąnaudos, atsiranda rūšiavimo išlaidos.

Atliekoms tvarkyti reikia vis daugiau pinigų, jeigu jų pritrūktų, tektų didinti mokesčius atliekoms tvarkyti, - paaiškino MAATC specialistė Liucija Burbienė.

Atliekų tvarkymo įstatyme numatyta, kad „visi atliekų turėtojai privalo rūšiuoti atliekas jų susidarymo vietoje“. Kas to nedaro - neatskiria antrinių žaliavų, žaliųjų atliekų - jau yra įstatymo pažeidėjai.

Europos Sąjunga davė Lietuvai begalę pinigų, bet reikalauja, kad atliekos būtų tvarkomos taip, kaip reikia - jų kiekiai į sąvartynus kasmet turi mažėti, kad po rūšiavimo liktų tik visiškai nereikšminga atliekų dalis laidojimui.

Artmiausiu metu MAATC Kontrolės skyriaus darbuotojai pradės tikrinti individualius konteinerius. Jei atliekos nebus deramai išrūšiuotos, iš pradžių gyventojai bus įspėjami, kad susitvarkytų. Vėliau, ko gero, neapsieisime be baudų“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.