Pinigų taškymas buvusioje Europos kultūros sostinėje vėl kelia aistras

„Išgėrė du šimtus butelių vyno. Buvo skanu“. Tokios pinigų leidimo ataskaitos per projektą „Vilnius – Europos kultūros sostinė 2009“ vis dar domina Seimo narius, tačiau prokurorai korupcijos ir nusikaltimų apraiškų teigia neradę.

Daugiausia dėmesio prokurorai skyrė kai kurių viešųjų pirkimų aplinkybėmis. Tuomet prisidengiant skuba buvo taikomos supaprastintos pirkimų procedūros, nors Viešųjų pirkimų tarnyba priežasčių skubėti nematė.<br>V. Balkūnas
Daugiausia dėmesio prokurorai skyrė kai kurių viešųjų pirkimų aplinkybėmis. Tuomet prisidengiant skuba buvo taikomos supaprastintos pirkimų procedūros, nors Viešųjų pirkimų tarnyba priežasčių skubėti nematė.<br>V. Balkūnas
Daugiau nuotraukų (1)

Martynas Čerkauskas

May 8, 2013, 3:13 PM, atnaujinta Mar 7, 2018, 1:53 AM

Seimo Antikorupcijos komisija susidomėjo, kodėl Generalinė prokuratūra balandžio viduryje tyliai nutraukė rezonansinį tyrimą dėl galimo pinigų švaistymo prieštaringai vertiname kultūros projekte.

Antikorupcijos komisijos pirmininkas Vitalijus Gailius stebisi, kodėl prokurorai šiame projekte nerado jokių pažeidimų, nors Valstybės kontrolė įtaria, kad du milijonai litų galėjo būti iššvaistyti. Pastabų viešajai įstaiga, kuri vykdė projektą, turėjo ir Viešųjų pirkimų tarnyba. Valstybės kontrolė, atlikusi projekto auditą, konstatavo, kad Kultūros ministerija nekontroliavo pinigų panaudojimo, o viešoji įstaiga, vykdžiusi projektą, ministerijai pateikė ne visus išlaidas pateisinančius dokumentus. Posėdyje dalyvavęs Generalinės prokuratūros atstovas Irmantas Mikelionis teigė, kad pareigūnai tyrė kelis galimus nusikaltimo epizodus, tarp jų – ir dėl apgaulingos buhalterinės apskaitos tvarkymo.

„Buvo nustatyti kai kurie pažeidimai, tačiau nusikalstamos veiklos požymio nustatyta nebuvo“, - sakė prokuroras.

Daugiausia dėmesio prokurorai skyrė kai kurių viešųjų pirkimų aplinkybėmis. Tuomet prisidengiant skuba buvo taikomos supaprastintos pirkimų procedūros, nors Viešųjų pirkimų tarnyba priežasčių skubėti nematė.

I. Mikelionis teigė, kad pareigūnai negalėjo objektyviai atsakyti į klausimą, ar kai kurios prekės ir paslaugos nebuvo pirktos per brangiai. Esą meninių projektų realią vertę labai sunku nustatyti.   „Jeigu valstybės tarnautojas važinėja „Audi“, nors gali važinėti „Zaparožiečiu“ arba dviračiu, ar jis iššvaistė pinigus?“ - retoriškai klausė I. Mikelionis.

„Darbas atliktas milžiniškas, deja, išvada yra tokia, kad nusikaltimas nepadarytas“, - pridūrė prokuroras. Jis džiaugiasi, kad prokurorams pavyko išsklaidyti abejones, ar pinigai buvo naudoti skaidriai, ir pridūrė, kad tyrimą vykdė patys geriausi prokuratūros specialistai. 

Seimo narius įtikino ne visi pareigūnų argumentai. Pasak Liberalų sąjūdžio frakcijos nario V. Gailiaus, viena interneto svetainė, kuriai sukurti buvo išleista 0,5 mln. litų, realiai neveikė. Prokurorai tvirtina, kad darbų ataskaitos rodo priešingai. Ji buvo priduota kaip veikianti.

„Man labai liūdna, kad viskas taip pasikeitė. Nėra žodžiu“, - stebėjosi konservatorė Agnė Bilotaitė. Ji mano, kad per projektą buvo sudarytos sąlygos pasipelnyti.

Generalinės prokuratūros atstovas mano, kad nusikaltimo turinio padarytose pažeidimuose prokurorai nerado, nes jie faktus vertina visiškai kitaip nei Valstybės kontrolė, kuri tiria tik pinigų panaudojimo racionalumą ir efektyvumą. Tačiau neracionalus pinigų panaudojimas ne visada užtraukia baudžiamąją atsakomybę.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.