Prokurorai spręs, ar skelbti N. Venckienės paiešką

Nuo balandžio 9 dienos, kai Seimas panaikino Neringos Venckienės neliečiamybę, Seimo narė, kaltinama pažeidusi net šešis Baudžiamojo kodekso straipsnius, nesirodo Seime. Šiaulių apygardos prokuratūros prokurorė Nina Raugienė teigia įteikusi parlamentarei pranešimą apie įtarimus, tad šiuo metu bandoma nustatyti įtariamąja tapusios N. Venckienės buvimo vietą.

Daugiau nuotraukų (1)

Vytautas Valentinavičius

May 8, 2013, 10:51 PM, atnaujinta Mar 7, 2018, 1:16 AM

Pasak prokurorės N. Raugienės, nenustačius įtariamosios buvimo vietos, gali būti skelbiama paieška.

„N. Venckienės paieška dar nepaskelbta, kadangi šiuo metu bandoma nustatyti įtariamosios buvimo vietą. Išsiunčiau keletą raštų į įvairias institucijas, kai gausiu atsakymus, tuomet spręsiu, ar paskelbti paiešką“, – kalbėjo prokurorė.

Pasak N. Raugienės, nustačius įtariamojo buvimo vietą, vykdoma asmens išdavimo procedūra. Asmuo gali būti išduotas Lietuvai pagal Europos arešto orderį arba jam taikoma ekstradicija remiantis kitomis tarptautinėmis sutartimis.

„Jeigu bus nustatyta, kad ji yra Europos Sąjungos valstybėje, bus kreipiamasi į Lietuvos Respublikos generalinę prokuratūrą dėl Europos arešto orderio išdavimo, – sakė prokurorė. – JAV išduoda Lietuvai paieškomus asmenis remiantis Jungtinių Valstijų ir Lietuvos tarptautine ekstradicijos sutartimi.“

Norint skelbti paiešką būtina kreiptis į teismą dėl suėmimo

Buvęs Generalinės prokuratūros prokuroras, nenorėjęs atskleisti savo pavardės, tvirtino, kad tarptautinė paieška be suėmimo praktiškai neįmanoma: „Norėdamas skelbti tarptautinę paiešką prokuroras dažniausiai turi surinkti pakankamai duomenų, kad galėtų kreiptis į teismą dėl kardomosios priemonės – suėmimo paskyrimo“, – kalbėjo buvęs prokuroras.

Teisininko teigimu, norint išduoti pilietį į gimtąją šalį, užsienietis sulaikomas, suvaržomos jo teisės, todėl suėmimas neišvengiamas. Esą teisėsauga turi daug galimybių išsiaiškinti N. Venckienės buvimo vietą: „Net jei ji ir Amerikoje, kaip skelbia žiniasklaida, ar išvykus į JAV ne iš Lietuvos – skrydžių duomenys saugomi, ir skrydžių kelią galima susekti.“

Prokurorės N. Raugienės teigimu, tarptautinė paieška gali būti skelbiama ir nesikreipiant į teismą dėl kardomosios priemonės – suėmimo, esą, paieška gali būti dviejų tipų. Tiesa, kreipiantis dėl Europos arešto orderio išdavimo, būtina kardomoji priemonė – suėmimas.

„Priklauso nuo paieškos tikslų. Gali būti skelbiama paieška surasti asmenį ir sulaikyti arba nustatyti asmens buvimo vietą ir įteikti šaukimą, – sakė prokurorė. – Jei kreipiamasi dėl Europos Sąjungos orderio, tuomet reikia kreiptis į teismą dėl kardomosios priemonės suėmimo, bet noriu patikinti, kad dėl suėmimo dar nesikreipiau ir tokios galimybės šiuo metu nesvarstau.“

Tarptautinis Vilniaus oro uostas informacijos nesuteikė

Anot prokurorės, visais atvejais paieška pirmiausia turi būti pradėta savoje šalyje: „Kauno rajono policija vykdo tam tikrus mano nurodymus, taip pat informacijos buvo prašoma ir iš Tarptautinio Vilniaus oro uosto.“

N. Raugienės pasakojimu, Tarptautinis Vilniaus oro uostas nekaupia duomenų apie iš Vilniaus išskridusius asmenis, esą tokius duomenis kaupia ir saugo 16 užsienio skrydžių bendrovių, aptarnaujančių Vilniaus tarptautinį oro uostą.

Prokurorės teigimu, pirmasis bandymas balandžio 24 dieną N. Venckienei įteikti šaukimą apklausti įtariamąją buvo nesėkmingas. Šiuo metu vykdomas antrasis mėginimas įteikti šaukimą į apklausą, o kitą savaitę bus priimtas sprendimas dėl paieškos skelbimo.

N. Venckienei prokurorai pateikė įtarimus pagal šešis Baudžiamojo kodekso straipsnius. Įtariama, kad ji prieš dvejus metus Panevėžio miesto apylinkės teismo patalpose viešai užgauliai pažemino teismą, neįvykdė 2011 metų gruodį priimto Kėdainių teismo sprendimo skubiai perduoti mergaitę motinai Laimutei Stankūnaitei.

Praėjusių metų gegužę trukdė antstolei vykdyti teismo sprendimą, piktnaudžiavo vaiko atstovo teisėmis, pasipriešino policijos pareigūnui, o perduodant vaiką jo motinai sukėlė nežymų sveikatos sutrikdymą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.