Seimo komitetas daro pertrauką vertindamas siūlymą dėl „darbiečių“ reabilitavimo

Seimo Teisės ir teisėtvarkos

V. Gapšys siūlo minėtus „darbiečius“ grąžinti į kandidatų eilę.<br>J. Stacevičius
V. Gapšys siūlo minėtus „darbiečius“ grąžinti į kandidatų eilę.<br>J. Stacevičius
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

May 8, 2013, 4:46 PM, atnaujinta Mar 7, 2018, 1:43 AM

Neigiamą išvadą Seimo pirmojo vicepirmininko „darbiečio“ Vytauto Gapšio įregistruotam nutarimo projektui pateikė Seimo kanceliarijos Teisės departamentas.

V.Gapšio projektu siūloma keisti Seimo pagal Konstitucinio Teismo išvadą priimtą nutarimą, kuriuo keturi „darbiečiai“ išbraukti iš partijos kandidatų sąrašo, taip užkertant jiems galimybę tapti parlamentarais. Pagal nutarimą būtų nustatyta, jog Živilė Pinskuvienė, Jolanta Gaudutienė, Jonas Pinskus, Vytautas Gricius nepažeidė Seimo rinkimų įstatymo, ir jie būtų įrašyti atgal į kandidatų sąrašą.

Seimo kanceliarijos Teisės departamento manymu, projektu iš esmės iš naujo nustatomi Seimo rinkimų rezultatai daugiamandatėje rinkimų apygardoje, tačiau tam nėra Konstitucijoje ar įstatymuose apibrėžtų pagrindų. Teisininkai pažymi, kad Seimas priimdamas nutarimą dėl „darbiečių“ išbraukimo vadovavosi Konstitucinio Teismo išvadomis, ir taip buvo priimtas galutinis sprendimas dėl Seimo rinkimų rezultatų. Pasak Seimo teisininkų, V.Gapšio siūlomas projektas nesiremia Konstitucinio Teismo išvada, atvirkščiai – ją paneigia, todėl pats siūlymas prieštarauja pagrindiniam šalies įstatymui.

Savo poziciją dėl Seimo teisininkų išvados turintis pateikti TTK trečiadienį galutinio sprendimo nutarė nepriimti, o leisti iniciatoriui pakoreguoti projektą, atsižvelgiant į parlamento Teisės departamento nurodytas pastabas, į argumentuojamą dalį įrašant naujai paaiškėjusias aplinkybes.

Komitete projektą pristatęs V. Gapšys sakė kitokios teisininkų išvados ir nesitikėjęs, tačiau tvirtino, jog minimu atveju būtina atstatyti teisingumą - tiek išbrauktų „darbiečių“, tiek už juos balsavusių rinkėjų atžvilgiu.

„Suprantu tos problemos specifiškumą, bet susidarė paradoksali situacija, ir ji gali pasikartoti. Buvo atliekamas ikiteisminis tyrimas, ir baigus ikiteisminį tyrimą ir perdavus bylą teismui pasakyta, kad dalis asmenų, kurie buvo išbraukti, nėra duomenų, kad jie būtų padarę, kokią nusikalstamą veiką, todėl gaunasi, kad tas jų išbraukimas iš kandidatų sąrašo tam tikra prasme neteisėtas“, - kalbėjo V. Gapšys.

„Mes atsiduriame situacijoje, kurioje forma neturėtų turėt pirmenybės prieš turinį, mes turime žiūrėti į bendrą principą, kad rinkimai turi būti sąžiningi tiek kandidatų, tiek rinkėjų atžvilgiu, turime ieškoti būtų, kaip atstatyti teisingumą tų asmenų atžvilgiu, ir rinkėjų atžvilgiu, nes rinkėjai už juos balsavo“, - pažymėjo „darbietis“.

Skundą dėl Seimo rinkimų rezultatų nagrinėjęs Konstitucinis Teismas buvo konstatavęs, kad Vyriausiajai rinkimų komisijai nustatant Darbo partijos kandidatų eilę buvo pažeistas Seimo rinkimų įstatymas. KT savo išvadoje nustatė, kad Rinkimų komisija turėjo informacijos apie galimą balsų pirkimą minėtų kandidatų naudai, tačiau į ją neatsižvelgė. Todėl remdamasis KT nutarimu, Seimas pernai lapkričio 14 dieną priėmė sprendimą, kad Darbo partijos kandidatai Ž. Pinskuvienė, J.Gaudutienė bei J. Pinskus nėra išrinkti Seimo nariais. Jų vietas Seime užėmė kito „darbiečių“ kandidatų sąrašo atstovai.

V. Gapšys siūlo minėtus „darbiečius“ grąžinti į kandidatų eilę, minėtus tris - į pirmąsias pozicijas tarp likusių už brūkšnio, t.y. npatekusių į Seimą, o ketvirtąjį „darbietį“ V. Gricių į poziciją, kurioje jis ir buvo po rinkimų - 35-ąją.

Pagal projektą, trys į mandatus pretendavę, bet po KT išvados ir Seimo sprendimo jų negavę „darbiečiai“ parlamentarais netaptų, nes jų vietas užėmė Vilija Filipovičienė, Gediminas Jakavonis ir Larisa Dmitrijeva. Tačiau kuriam nors pagal Darbo partijos sąrašą į Seimą išrinktam parlamentarui atsisakius mandato, grąžintieji „darbiečiai“ įgytų galimybę tapti Seimo nariais.

Reabilituoti minėtą ketveriukę siūloma dėl to, kad prokurorai šiems politikams nėra pateikę jokių įtarimų baudžiamojoje byloje dėl balsų pirkimo iš įkalinimo įstaigose laisvės atėmimo bausmes atliekančių asmenų Darbo partijos naudai.

Trukdymu pasinaudoti rinkimų teise kaltinami keturi asmenys: Vladislavas Gaidis, Igoris Sologubovas, Eugenijus Maciulevičius ir buvęs Darbo partijos kandidatas į Seimą Viačeslavas Ždanovičius.

Ikiteisminio tyrimo duomenimis, visi šie asmenys, veikdami bendrininkų grupėje, susitarė už 30 tūkst. litų sumą papirkti 3 tūkst. asmenų, kad šie balsuotų už Darbo partiją daugiamandatėje rinkimų apygardoje, taip pat reitinguotų Darbo partijos sąraše esančius penkis jos narius: Joną Pinskų, Živilę Pinskuvienę, Jolantą Gaudutienę, Vytautą Gricių ir V. Ždanovičių.

Kaip yra pranešusi Generalinė prokuratūra, V. Gaidis ir I. Sologubovas iš E. Maciulevičiaus ir V. Ždanovičiaus tam reikalui gavo 5 tūkst. litų, tačiau nebaigė vykdyti nusikalstamos veikos - sutrukdė pareigūnai.

Tuo metu Ž. Pinskuvienė, J. Pinskus, J.Gaudutienė ir V.Gricius byloje tėra liudytojai, pareigūnai jiems jokių kaltinimų nepateikė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.