Įtemptai dirbantys medikai vėl dirbs trumpiau ir atostogaus ilgiau

Konstitucinis Teismas ketvirtadienį nusprendė, kad prieš ketverius metus Vyriausybė nepagrįstai sutrumpino kai kurių medikų atostogas bei prailgino jų darbo laiką, suvienodindama iki 38 valandų per savaitę. Iki tol, remiantis 2003 m. nutarimu, šie dalykai buvo diferencijuojami pagal atliekamo darbo pobūdį, protinę bei emocinę įtampą, pavojingumą bei sudėtingumą.

Medikai, dirbantys pavojingomis sąlygomis, vėl galės dirbti trumpiau.<br>123rf
Medikai, dirbantys pavojingomis sąlygomis, vėl galės dirbti trumpiau.<br>123rf
Daugiau nuotraukų (1)

Jurgita Noreikienė

May 9, 2013, 4:17 PM, atnaujinta Mar 7, 2018, 12:27 AM

Seimo narių grupė, kurioje buvo Juozas Olekas, Dangutė Mikutienė, Jonas Ramonas ir dar 33 Seimo nariai 2009 m. kreipėsi į Konstitucinį Teismą prašydama išaiškinti, ar tokie pakeitimai neprieštarauja Konstitucijai.

Sulyginimas - neteisėtas

Remiantis dar 2003 m. Vyriausybės priimtu nutarimu, teisę trumpiau už kitus dirbti ir ilgiau atostogauti turi pedagogai ir kai kurie medikai bei farmacininkai. Bet 2009 m. balandžio 29 d. Vyriausybė priėmė nutarimą, suvienodinantį sąlygas visiems medikams, neatsižvelgiant į tai, kad kai kurie jų dirba pavojingesnį ir intensyvesnį darbą.

Seimo nariams kilo klausimas, ko tuomet vertas Konstitucijos pažadas, visiems darbuotojams numatantis teisę į saugias ir sveikas darbo sąlygas.

Pareiškimo autorius, dabartinis Krašto apsaugos ministras Juozas Olekas portalui lrytas.lt sakė: „Mes kalbėjome apie darbo krūvius, kurie tektų gydytojams, ir kaip jie yra vertinami. Tuometinis ministro siūlymas peržiūrėti ir sulyginti visų darbą kaip vienodo intensyvumo mums kėlė abejonių, dėl to mes kreipėmės į Konstitucinį Teismą“.

„Lietuvos Respublikos Vyriausybė nepagrįstai bei neteisėtai sutrumpino kai kurių sveikatos priežiūros specialistų pailgintas kasmetines atostogas ir pailgino jų darbo laiką. Kadangi aptariami Vyriausybės nutarimai panaikino atostogų garantijas ir pailgino darbo laiką kai kuriems sveikatos priežiūros specialistams, kurių darbas susijęs su didesne nervine, emocine, protine įtampa bei profesine rizika, tai ginčijami Vyriausybės nutarimai pažeidė Konstitucijos 48 straipsnio 1 dalyje įtvirtintą teisę į saugias ir sveikas darbo sąlygas“, - rašoma Seimo narių pareiškime Konstituciniam Teismui.

Seimo narių teigimu, aptariami Vyriausybės nutarimai buvo priimti vienašališkai pažeidžiant Lietuvos Respublikos darbo kodekso nuostatas dėl socialinės partnerystės, kuri įgyvendinama suinteresuotų šalių derybų ir susitarimų būdu priimant teisės aktus. Nebuvo sudaryta jokia darbo grupė, kur būtų įtraukti suinteresuotų sveikatos priežiūros specialistų asociacijų, profesinių sąjungų ar draugijų atstovai.

„Todėl toks skubotas Vyriausybės sprendimas tik pablogino teikiamų sveikatos priežiūros paslaugų kokybę ir dalies sveikatos priežiūros specialistų darbo sąlygas. Be to Vyriausybė prieš priimdama aptariamus nutarimus neatliko jokios ekspertizės ir be jokio faktinio ir teisinio pagrindo konstatavo, kad sveikatos priežiūros specialistų darbo sąlygos pagerėjo ir jų profesinė rizika sumažėjo. Todėl nepagrįstai ir neteisėtai sveikatos priežiūros specialistams dirbantiems didžiausios profesinės rizikos įtakoje kasmetinių pailgintų atostogų laikas buvo sutrumpintas nuo 42 kalendorinių dienų iki 36, o darbo laikas nuo 30 valandų per savaitę pailgintas iki 38 valandų per savaitę“, - teigiama pareiškime.

Konstitucinis Teismas tarė žodį

Konstitucinis Teismas ketvirtadienį priimtame nutarime pripažino, kad Vyriausybės 2003 m. rugsėjo 30 d. nutarimu Nr. 1195 patvirtintos Darbuotojų, kurių darbo pobūdis yra susijęs su didesne protine, emocine įtampa, darbo laiko sutrumpinimo tvarkos (toliau – Tvarka) 6 punktas (2009 m. balandžio 29 d. redakcija) tiek, kiek jame sveikatos priežiūros specialistams, teikiantiems sveikatos priežiūros paslaugas, ir kartu su jais dirbantiems darbuotojams, kurie tiesiogiai aptarnauja pacientus arba dirba tomis pačiomis sąlygomis, nustatyta vienodos trukmės darbo savaitė neatsižvelgiant į tam tikrų kategorijų darbuotojų darbe patiriamą skirtingą protinę, emocinę įtampą, prieštarauja Konstitucijos 94 straipsnio 2 punktui, konstituciniam teisinės valstybės principui, Darbo kodekso 145 straipsnio 2 daliai.

Prieštaraujančiu minėtoms Konstitucijos nuostatoms, Darbo kodekso 167 straipsniui buvo pripažintas ir Vyriausybės 2003 m. liepos 18 d. nutarimu Nr. 941 patvirtintų Kai kurių kategorijų darbuotojų, turinčių teisę į kasmetines pailgintas atostogas, sąrašo ir šių atostogų trukmės (toliau – Sąrašas) 4 punktas (2009 m. balandžio 29 d. redakcija) tiek, kiek jame minėtiesiems sveikatos priežiūros darbuotojams nustatytos vienodos trukmės kasmetinės atostogos neatsižvelgiant į tam tikrų kategorijų darbuotojų darbe patiriamą skirtingą nervinę, emocinę, protinę įtampą.

Visi medikai buvo suvienodinti

Seimo narių grupės manymu, nepagrįstai pailgintas darbo laikas ir sutrumpintos atostogos buvo sveikatos priežiūros darbuotojams, kurie teikia sveikatos priežiūros paslaugas pacientams, sergantiems psichikos ligomis, esantiems sutrikusio vystymosi, po sunkių galvos ir (ar) nugaros smegenų pakenkimų (traumų, insultų, navikų, vaikų cerebrinių paralyžių ir kt.), sveikatos priežiūros, stacionariose socialinės globos ar ugdymo įstaigose.

Medikams, kurie teikia sveikatos priežiūros paslaugas pacientams, sergantiems tuberkulioze, lytiškai plintančiomis ar kitomis užkrečiamosiomis ligomis, sveikatos priežiūros, stacionariose socialinės globos ar ugdymo įstaigose; teikia anesteziologijos-reanimatologijos, intensyviosios terapijos ar skubios medicinos pagalbos paslaugas; dirba darbą, susijusį su krauju ar jo preparatais, organais ar jų išskyromis, bakteriniais, virusiniais preparatais, kitomis kenksmingomis medžiagomis bei jų gamyba, tyrimu, fasavimu, naudojimu ar nukenksminimu.

Asmenims, kurie dirba su nuodingosiomis cheminėmis medžiagomis, užkrečiamųjų ligų ar cheminio užkrato židiniuose, atlieka profilaktinę dezinfekciją, dezinsekciją ir deratizaciją; dirba purvo, sieros ar sieros vandenilio vonių patalpose, teikia sveikatos priežiūros paslaugas pacientams, sergantiems psichikos ligomis, esantiems sutrikusio vystymosi, po sunkių galvos ir (ar) nugaros smegenų pakenkimų (traumų, insultų, navikų, vaikų cerebrinių paralyžių ir kt.), sveikatos priežiūros, stacionariose socialinės globos ar ugdymo įstaigose.

Medikams, kurie teikia sveikatos priežiūros paslaugas Kalėjimų departamentui prie Teisingumo ministerijos pavaldžiose įstaigose laikomiems asmenims, kai šiems paskirta kardomoji priemonė - suėmimas, ir nuteistiesiems, atliekantiems arešto, terminuoto laisvės atėmimo ir laisvės atėmimo iki gyvos galvos bausmes.

Taip pat tiems, kurie dirba darbą, susijusį su elektromagnetinių bangų šaltiniais, monitorinėmis sistemomis ar ultragarsinės diagnostikos aparatais, gydytojams, jeigu pagal pareigines instrukcijas jie visą darbo laiką poliklinikoje, ambulatorijoje, medicinos punkte priima pacientus, sveikatos priežiūros specialistams dirbantiems darbą susijusį su radioaktyviosiomis medžiagomis ar jonizuojančiosios spinduliuotės šaltiniais ir antros spinduliavimo galingumo klasės lazeriniais aparatais; lavonų skrodimu ir iš lavonų paimtų mėginių tyrimu ar pacientų kūno audinių tyrimu.

Vyriausybės nutarimu visiems šiems specialistams nustatyta 38 valandų darbo savaitė. Prieš tai galiojęs teisės aktas numatė jiems, priklausomai nuo konkrečios srities,30, 33 ir 36 valandų darbo savaitę.

Trumpiau dirba ir pedagogai

2003 m. rugsėjo 30 d. priimtame Vyriausybės nutarime prie darbuotojų, kurių darbo pobūdis yra susijęs su didesne protine bei emocine įtampa, ir kuriems priklauso sutrumpintas darbo laikas bei ilgesnės atostogos, priklauso ir pedagogai. Pagal šį nutarimą jiems numatyta ne ilgesnė kaip 36 valandų darbo savaitė.

Tai mokytojai, dirbantys bendrojo lavinimo, profesinėse, aukštesniosiose, neformaliojo švietimo mokyklose, kolegijose, specialiuosiuose vaikų globos ir auklėjimo namuose. Taip pat auklėtojai, dirbantys ikimokyklinio ugdymo įstaigose, bendrojo lavinimo mokyklose, vaikų globos namuose, specialiuosiuose vaikų globos ir auklėjimo namuose, specialiųjų poreikių vaikų socialinės globos įstaigose (grupėse), kūdikių namuose, mokyklų priešmokyklinio ugdymo pedagogams. Trumpesnė darbo savaitė priklauso ir logopedams, specialiesiems pedagogams, tiflopedagogams, surdopedagogams, dirbantiems ikimokyklinio ugdymo įstaigose, bendrojo lavinimo mokyklose, vaikų socialinės globos įstaigose. Ne daugiau kaip 36 valandas per savaitę dirba ir aukštųjų bei aukštesniųjų mokyklų dėstytojai, taip pat asmenys, užsiimantys meniniu vaikų ugdymu - koncertmeisteriai, akompaniatoriai, dirbantys mokyklose, meninio ugdymo specialistai, dirbantys ikimokyklinio ugdymo įstaigose ir vaikų globos namuose, bei mokyklų socialiniai pedagogai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.