Pabėgusios N. Venckienės algą saugo partiečiai

Ketvirtadienį Seime pateiktas Irenos Degutienės ir Valentino Stundžio Seimo statuto pataisų projektas, kuriuo siūloma, kad Seimo nariui, be svarbios pateisinamos priežasties nedalyvavusiam visuose Seimo posėdžiuose, nebūtų mokamas to mėnesio atlyginimas ir lėšos su parlamentine veikla susijusioms išlaidoms apmokėti. Keisti Seimo statutą sumanyta po Seimo narės Neringos Venckienės dingimo.

Laidoje „Lietuva tiesiogiai“ buvo diskutuojama apie siūlomas Seimo statuto pataisas.<br>J. Stacevičius
Laidoje „Lietuva tiesiogiai“ buvo diskutuojama apie siūlomas Seimo statuto pataisas.<br>J. Stacevičius
Daugiau nuotraukų (1)

Lukas Pileckas

May 9, 2013, 11:52 PM, atnaujinta Mar 6, 2018, 11:52 PM

N. Venckienė paslaptingai dingo dar prieš tai, kai balandžio 9 d. Seimas patenkino teisėsaugos prašymus ir panaikino parlamentarės neliečiamybę. Moteris kaltinama pasipriešinimu pareigūnams, piktnaudžiavimu globėjo teisėmis ir kitais nusikaltimais.

Kiek vėliau paaiškėjo, kad seimūnė savo turtus Lietuvoje perleido šeimos nariams. Manoma, kad buvusi teisėja taip gali siekti apsaugoti savo nuosavybę – jai gresia ieškiniai. Eidama į rinkimus N. Venckienė deklaravo deklaravo turinti turto už 415 tūkst. litų.

Išnaudojus visas galimybes nustatyti įtariamosios N. Venckienės dabartinę gyvenamąją vietą ir įteikti jai šaukimą atvykti į apklausą, Šiaulių apygardos prokuratūroje priimtas sprendimas paskelbti jos paiešką. Policijos pareigūnams pavesta nustatyti tikslią įtariamosios gyvenamąją vietą.

Kaip anksčiau pranešė lrytas.lt, balandžio aštuntąją, likus dienai iki balsavimo dėl teisinės neliečiamybės Seime, N. Venckienė kartu su sūnumi buvo pastebėta Vokietijos sostinėje Berlyne. Netrukus po to ji lėktuvu išskrido į Čikagą, Jungtines Amerikos Valstijas. Šaltinių teigimu, šiuo metu ji yra šiame Amerikos didmiestyje.

Apie tai žurnalistas Edmundas Jakilaitis laidoje „Lietuva tiesiogiai“ kalbėjosi su projekto iniciatore Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos nare I. Degutiene, Seimo nariu partijos „Drąsos kelias“ atstovu Valdu Vasiliausku ir Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininku Juliumi Sabatausku, o telefonu – su Konstitucinio Teismo pirmininku Egidijumi Kūriu

Laidos pradžioje I. Degutienė prisipažino, kad dar buvusioje Seimo kadencijoje siūlė pataisas, kad paslaptingai dingusiems ar be pateisinamos priežasties nedirbantiems seimūnams alga nebūtų mokama.

„Šią kadenciją aš vėl užregistravau šitą pataisą. Nes nėra normalu, kai Seimo narys nedalyvauja jokiame posėdyje, o jam alga sumažinama tik trečdaliu“, – kalbėjo I. Degutienė.

Kad situacija dabar Seime nėra normali patvirtino ir buvęs Konstitucinio teismo teisėjas Egidijus Kūris.

„Panašus atvejis buvo Lino Karaliaus ir Aleksandro Sacharuko byloje. Konstitucinis teismas posėdžių nelankymą įvertino, kaip konstitucijos pažeidimą. Tiesa, tuomet kalba ėjo ir apie balsavimo klastojimą. Tačiau pasiremti šiuo teismo sprendimu tikrai galima“, – neabejojo pašnekovas.

Siūlė išimtis

Dingusią savo kolegę N. Venckienę ir jos teisę į algą itin aršiai gynė „Drąsos kelio“ atstovas Valdas Vasiliauskas. Politikas tikino nieko nežinantis apie N. Venckienės ketinimus, tačiau supranta jos poelgį, kuris esą yra logiška beveik penkerius metus trukusios istorijos pasekmė.

Seimūno manymu, N. Venckienė, kaip ir bet kuris politikas ir Seimo narys nėra paprasta darbuotoja. Jos darbdavys yra ją išrinkusi tauta. Seimo nario darbo laiko niekas nereglamentuoja. Todėl esą globalaus pasaulio laikais Seimo narys gali dirbti ir nesėdėdamas biure. Būtent tuo, remiantis V. Vasiliausko išvedžiojimais, būtų galima pasiremti neatimant iš N. Venckienės nė vieno lito uždarbio.

Pats V. Vasiliauskas praleido penkis iš dešimties posėdžių praėjusį mėnesį. Tačiau alga jam bus mokama.

„Tikrai neskaičiavau, kiek posėdžių praleidau. Tačiau tai buvo dėl itin svarbių priežasčių, kurių čia jums gal neaiškinsiu“, – aiškino politikas.

Tokios kalbos laidos vedėjui E. Jakilaičiui sukėlė šypseną. Laidos vedėjas keletą kartų perklausė, ar tikrai V. Vasiliauskas neskaičiavo, kiek tiksliai praleidžia posėdžių, nes praleidęs vienu daugiau būtų netekęs trečdalio algos.

„Aš intelektu nesiskundžiu“, – savo sugebėjimais neaiškiai gynėsi V. Vasiliauskas.

Paliks be pinigų?

Pasak I. Degutienės, vertėtų pažvelgti į kai kurių užsienio parlamentų praktiką, kai mokama tik už posėdžius ir kitus darbus, kuriuose parlamentaras dalyvavo ar atliko. Tuo tarpu už praleistas dienas tiesiog nemokama.

I. Degutienės siūlymu posėdžių be pateisinamos priežasties nelankantiems parlamentarams turi būti ne tik alga nemokama, bet neišmokamos ir parlamentinei veiklai skiriamos lėšos.

Nusipelno apkaltos

„Dabar situacija yra nenormali. Seimo narys - ne adata. Jos nėra Seime ir ne vieną, ir ne dvi dienas. Jei kitam darbe mėnesį žmogaus nebūtų, tai algos negautų. Be to, tai ir Konstitucijos pažeidimas. Visi prisiekėme tarnauti Lietuvai ir jos žmonėms, vykdyti pareigas, bet nebūnant Seime, negalima to padaryti“, – tikino I. Degutienė.

Politikės manymu, dėl tokio elgesio N. Venckienė nusipelno apkaltos.

Didžiuojasi bėgle

Tuo tarpu „Drąsos kelio“ atstovas V. Vasiliauskas tikino šiukštu nesigėdijantis partietės poelgio ir piktinosi, kad N. Venckienės pabėgimas lyginamas su L. Karaliaus kelione per praėjusią Seimo kadenciją.

„Jokiu būdu nesigėdiju, kad palaikau N. Venckienę. Aš didžiuojuosi, kad esu šalia jos. Negalima jos lyginti su L. Karaliumi, kuris su meiluže važiavo atostogauti. Ji su mažamečiu sūnumi pabėgo nuo politinio susidorojimo“, – kalbėjo V. Vasiliauskas.

Pasak politiko, N. Venckienė padarė viską, kad ši istorija nebūtų pamiršta ir ne tik Lietuvoje, bet ir tarptautinėje erdvėje.

Pavyzdys – blogas

Pasak J. Sabatausko, tiek N. Venckienės pabėgimas, tiek iki tol akiplėšiškas vengimas bendrauti su teisėsauga, padarė itin daug žalos. Politikas taip pat įsitikinęs, kad apie susidorojimą rėkaujantys N. Venckienės partiečiai ir kiti veikėjai – neteisūs.

„Ne vieną kartą buvo naikintas imunitetas ir niekas nebuvo sudraskytas. Tačiau N. Venckienė rodo labai negerą pavyzdį. Žmogus, pilietis, buvusi teisėja žino, kad yra ne tik teisės, bet ir pareigos, o demonstruoja visišką nihilizmą. Tai duoda atvirkštinį variantą, paprasti piliečiai stebi, galvoja ir paskui kartoja tą patį“, – piktinosi politikas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.