Ar atsinaujintų Klaipėdos Tėvynės sąjungos skyrius atsikratęs N. Puteikio?

Tėvynės sąjungos vadovai jau kuris laikas neoficialiai svarsto, ką daryti su prieštaringai vertinamu Klaipėdos konservatorių lyderiu, Seimo nariu Nagliu Puteikiu. Jo elgesys nepatrauklus tarp išsilavinusių rinkėjų, todėl konservatorių pozicijos uostamiestyje jau daugybę metų silpnesnės nei Vilniuje ar Kaune.

Daugiau nuotraukų (1)

Martynas Čerkauskas

May 10, 2013, 9:42 AM, atnaujinta Mar 6, 2018, 11:36 PM

Diskusijas dėl N. Puteikio likimo vėl įžiebė jaunieji konservatoriai, šią savaitę pasiūlę partijos vadovams šalinti iš Tėvynės sąjungos destruktyviai besielgiantį Seimo narį.

Ne paslaptis, kad N. Puteikio nemėgsta partijos pirmininko Andriaus Kubiliaus rėmėjų sparnas. Tačiau atsikratyti N. Puteikio nebūtų labai lengva, nes jį remia didžioji dalis Klaipėdos konservatorių ir europarlamentaras Vytautas Landsbergis.

Elgesį svarsto ne pirmą kartą

„Cinikai turi daugiau pykčio, nei proto“, - taip jaunųjų konservatorių iniciatyvą dėl N. Puteikio portalui lrytas.lt komentavo V. Landsbergis.

Seimo narys N. Puteikis aktyviai rėmė V. Landsbergį per partijos pirmininko rinkimus. Klaipėdoje V. Landsbergis įveikė A. Kubilių. Negana to, N. Puteikis apkaltino A. Kubiliaus šalininkus, kad rinkimų rezultatai kai kuriose savivaldybėse, kur V. Landsbergis gavo labai mažai balsų, galėjo būti nesąžiningi.

„Mano požiūris į N. Puteikį yra labai aiškus, tačiau aš savo komentarais nenoriu daryti spaudimo partijos Priežiūros komitetui, kuris svarstys N. Puteikio elgesį“, - sakė artima A. Kubiliaus šalininkė partijos vicepirmininkė Rasa Juknevičienė.

Ji leidžia suprasti nepateisinanti N. Puteikio elgesio, kuris, kai kurių konservatorių lyderių nuomone, pastaruoju metu tik kenkia partijai. Susisiekti su užsienyje esančiu A. Kubiliumi lrytas.lt redakcijai nepavyko.

N. Puteikis pastaruoju metu tapo dažnu partijos Priežiūros komiteto taikiniu. Už įvairius nusižengimus jam buvo neleista kandidatuoti į partijos pirmininkus.

Klaipėdoje pozicijos silpnokos

Uostamiestyje konservatoriai turi kelis kartus mažesnį skyrių nei Vilniuje ar Kaune, santykinai mažiau balsų gauna ir per rinkimus.

Miestą valdo dvi liberalios partijos – Liberalų sąjūdis bei Liberalų ir centro sąjunga. Šiuo metu jau mažai kas atsimena, kada konservatoriai tradicinių partnerių liberalų buvo pakviesti į valdančiąją koaliciją miesto taryboje.

Daugelis politikų pripažįsta, kad formuojant valdžią Klaipėdoje konservatoriai yra patys negeidžiamiausiu partneriai, dažniausiai jie ir patys pasirenka darbą opozicijoje ir nesiveržia į valdžią.

„Taip yra dėl radikalaus konservatorių elgesio. N. Puteikis yra apsistatęs panašaus lygio žmonėmis. Konservatorių skyrius yra susiskaldęs, progresyvūs žmonės nustumti į šalį. Niekam tokių partnerių nereikia“, - teigė vienas miesto tarybos narys. Jis sakė nenorįs aštrinti santykių su N. Puteikiu, todėl pavardės prašė neskelbti.

Remiasi protesto balsais

„Atrodo, kad konservatoriai nežino ką daryti. N. Puteikis jiems yra ir reikalingas, ir kenkia“, - mano Klaipėdos universiteto dėstytojas politologas Arvydas Ciesiulis.

Jis N. Puteikį apibūdina kaip žmogų, kuris moka iš nieko sukelti skandalą.

„Vieniems jis labai patinka, o kitiems – labai atsibodęs. Tačiau skirtingai nei kituose miestuose, konservatoriai Klaipėdoje labiau remiasi protesto balsais. Tai žmonės, kurie viskuo nusivylę, jie pritraukiami per negatyvios informacijos skleidimą. Tarp tokių žmonių N. Puteikis yra labai populiarus“, - sako politologas.

Jis pabrėžia, kad N. Puteikis kaip politikas turi ir savų pliusų – jis yra aktyvus, turi idėjų, moka organizuoti protesto akcijas, piketus. Tačiau šie „pliusai“ nemažą dalį rinkėjų ir atbaido.

Jei N. Puteikis visgi būtų pašalintas iš partijos, bus įdomu stebėti, kiek skyriaus narių pasektų paskui jį. Manoma, jog N. Puteikis nenutrauktų politinės veiklos ir bandytų kandidatuoti į miesto tarybą kaip nepriklausomas kandidatas arba prisidėtų prie „Drąsos kelio“. Politologai jau pastebėjo, kad praėjusiuose Seimo rinkimuose N. Puteikis bandė kiek atsiriboti nuo partijos. 

„Kažin, ar atsisakę N. Puteikio konservatoriai surinktų daugiau balsų. Bent jau kol kas jie neturi žinomų asmenybių, kurie galėtų pakeisti ryškų, tačiau skandalais pagarsėjusį Seimo narį“, - teigė vienas įtakingas Klaipėdos liberalas.

Spėjama, jog būtent ši priežastis atbaido partijos vadovus nuo radikalių sprendimų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.