Kaunietį pribloškė policininkų abejingumas, o policiją - kauniečio įžūlumas

Pažeidėjas ilgam užsidarė su policija

„Netikėjau, kad mane parbloškęs ir pasišalinęs iš avarijos vairuotojas atsipirks juokinga bauda“, - pasakojo kaunietis A. Bakas. Jis tvirtino nuo smūgio trenkęsis į savo augintinę senbernarę Bitę.<br>M. Patašius
„Netikėjau, kad mane parbloškęs ir pasišalinęs iš avarijos vairuotojas atsipirks juokinga bauda“, - pasakojo kaunietis A. Bakas. Jis tvirtino nuo smūgio trenkęsis į savo augintinę senbernarę Bitę.<br>M. Patašius
Daugiau nuotraukų (1)

Vygandas Trainys

May 10, 2013, 5:19 PM, atnaujinta Mar 6, 2018, 10:49 PM

A. Bakas praėjusią savaitę gavo Kauno apskrities kelių policijos valdybos tyrėjo Dariaus Norkaičio pasirašytą dokumentą, jog jį kliudžiusiam BMW vairuotojui 50 metų kauniečiui Rimvydui M. skirta 120 litų administracinė bauda.

Vairuotojas nubaustas tik už tai, kad kovo 29-osios popietę važiavo per K. Petrausko ir Aukštaičių gatvės sankryžą degant raudonam šviesoforo signalui ir nepraleido gatve ėjusio pėsčiojo.

Vyriškis išvengė atsakomybės už žmogaus sužalojimą ir pabėgimą iš avarijos vietos.

Pažeidėjas ilgam užsidarė su policija

Avarija laikoma įvykusi, kai judant transporto priemonėms, žūsta arba sužalojami žmonės, apgadinamos mašinos, kitas turtas.

D. Norkaitis pripažino, jog Rimvydo M. vairuojamas trečios klasės BMW kliudė pėsčiųjų perėja ėjusį A. Baką, tačiau padarė išvadą - jis nebuvo sužeistas.

A. Bakas atsiuntė portalui lrytas.lt Kauno klinikų šeimos gydytojos Almos Astafjevos 2013 metų balandžio 2 dienos išrašą, jog jo kairė koja - ištinusi, liečiant pažeistą vietą ir judant, pacientas jaučia skausmą.

D. Norkaitis savo tarnybiniame pranešime nurodė žinantis apie tai, kad A. Bakas kreipėsi į Kauno klinikas.

Pėstysis tvirtino, jog jį partrenkęs BMW vairuotojas paspruko, o kol patruliai jį surado ir atvežė į avarijos vietą, praėjo maždaug 15 minučių.

Dar apie pusvalandį Rimvydas M. praleido policininkų automobilyje. Apie ką jie taip ilgai bendravo - nežinia.

Kliuvo ir senbernarei

Tyrėjai patikėjo vairuotoju, kuris aiškino jog pastatė mašiną toliau nuo įvykio vietos, kad netrukdytų eismo, ir laukė atvykstančių policijos pareigūnų.

Pagalbos numeriu paskambino A. Bakas, o ne jį kliudęs Rimvydas M.

Pėstysis tvirtino, jog mašina kliudė jo dešinę koją, bet krisdamas ant asfalto, jis susižeidė kairį kelį.

Anot A. Bako, per susidūrimą kliuvo ir jo senbernarei Bitei, su kuria jis ėjo per gatvę: „Nuo automobilio smūgio atsitrenkiau į savo augintinę“.

Atsikėlęs pėstysis mobiliuoju telefonu spėjo nufotografuoti jį kliudžiusį BMW.

Sužeistą žmogų paliko gatvėje?

„Jau iškart po avarijos krito į akis, kad atvykę pareigūnai nenori jos registruoti. Patruliai pasakė savo diagnozę - sužalojimai menki, nieko neatsitiko.

Aš šlubuodamas nuėjau namo, o jie visi nuvažiavo. Mėlynės ir patinimai atsirado vėliau.

Praėjus keturioms dienoms nuo įvykio, aš neapsikentęs paskambinau į Prezidentūros ir Seimo priimamuosius, papasakojau apie įvykį ir padiktavau savo telefono numerį.

Jau kitą dieną Kauno policijos pareigūnai su manimi susisiekė ir pareiškė, kad įvykis bus tiriamas. Jei ne skambučiai į Vilnių, tikriausiai viskas jau iš pat pradžių būtų užglaistyta“, - pasakojo A. Bakas.

Jis tvirtino iki šiol jaučiantis kojos skausmą, nors ji ir nelūžo. „Trauma galbūt ilgam neatsilieps, tačiau svarbu pats faktas, kaip policijoje galima pakreipti įvykius pažeidėjams naudinga linkme“, - kartų šypsnį išspaudė kaunietis.

Pasakojimai - skirtingi

Anot policijos tyrėjo D. Norkaičio, pėsčiasis įvykio vietoje teigė sužalojimų nepatyręs.

A. Bako keletą kartų buvo paklausta, ar jis nesužalotas, pasiūlyta iškviesti medikus, bet vyriškis atsisakė - pareiškė, kad yra nesužalotas ir medikai jam nereikalingi.

D. Norkaitis savo tarnybiniame pranešime nurodė, jog A. Bako iškviestiems pareigūnams su juo bendraujant, po poros minučių prie jų privažiavo BMW, iš kurio išlipo Rimvydas M. Todėl vairuotojas esą visai nesislapstė.

A. Bakas tvirtino, jog buvo priešingai: pareigūnai, išvykę ieškoti pasišalinusio vairuotojo, vėliau parvažiavo kartu su juo.

Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato komentaras:  „2013 metų kovo 29 dieną, 14.04 val. iš šio piliečio policija gavo pranešimą apie eismo įvykį, kad Kaune, K. Petrausko g. ir Aukštaičių g. sankryžoje jį kliudė automobilis, medikų pagalbos nukentėjusysis atsisakė. Pirminių įvykio aplinkybių patikrinimo metu nukentėjusysis pareigūnams pasakė, kad nėra sužalotas.

Aiškindamiesi įvykio aplinkybes, pareigūnai nustatė, kad automobilio BMW vairuotojas sustojęs pasiteiravo ar pėsčiajam nereikia medikų pagalbos, tačiau jis pagalbos atsisakė, apšaukė vairuotoją ir pareikalavo 100 Lt.

Vairuotojas mano, kad žmogus tiesiog taip norėjo pasipelnyti, todėl nuvažiavo toliau, nes buvo intensyvus eismas, apsisukęs sugrįžo ir pastatė automobilį prie parduotuvės.

Patruliai į įvykio vietą, prie vyriškio privažiavo 14 val. 30 min., po poros minučių privažiavo ir vairuotojas. Patruliams pasiūlius iškviesti medikus, pėstysis atsisakė, motyvuodamas, kad nebuvo sužalotas.

Pareigūnams pradėjus fiksuoti įvykį ir paprašius pėstįjį paaiškinti įvykio aplinkybes, pastarasis kategoriškai atsisakė likti, nes pasak, jo, su „stribais“ bendrauti nenori ir iš įvykio vietos pasišalino.

Patruliai ir vairuotojas palaukė, kol atvažiavo Kelių policijos ekipažas. Pareigūnai užfiksavo įvykį, užpildė eismo įvykio vietos schemą ir su vairuotoju nuvyko į Kelių policijos valdybos patalpas, kur patikrinus, buvo nustatyta, kad vairuotojas blaivus bei buvo surašytas administracinio teisės pažeidimo protokolas dėl pėsčiojo nepraleidimo per pėsčiųjų perėją pagal Lietuvos Respublikos administracinių teisės pažeidimų kodekso 124 str. 1 d. „Kelio ženklų reikalavimų nesilaikymas, žmonių vežimo ir Kelių eismo taisyklių pažeidimas“.  

Balandžio 2 ir 4 dienomis pėstysis kreipėsi į medikus ir nurodė, kad buvo sužalotas eismo įvykio metu, tai yra dešinę koją kliudė automobilis, dėl ko jis parkrito ant kairiojo kelio.

Balandžio 8 dieną policijos pareigūnai sužinojo, kad vyriškis kreipėsi į medikus dėl sužalojimo eismo įvykyje. Pareigūnai susisiekė su juo ir kvietė jį apklausai, į kurią vyras neatvyko.

Pareigūnai kreipėsi į gydymo įstaigą dėl vyriškio gydymo dokumentų, susijusių su eismo įvykiu. Medicininiuose dokumentuose nurodoma, kad pėsčiojo dešinę koją kliudė automobilis, dėl ko jis parkrito ant kairiojo kelio ir susižalojo.

Kitoje gatvės pusėje esančio prekybos centro apsaugos vaizdo stebėjimo kameros užfiksavo minimą eismo įvykį: automobilis BMW privažiuoja prie sankryžos ir sustoja, ant šaligatvio stovi asmuo ir tuomet, kai BMW pradeda važiuoti ir sukti į dešinę pusę, asmuo pradeda eiti per gatvę (degant žaliam šviesoforo signalui) ir įvyksta pėsčiojo kontaktas su automobiliu. Pėstysis sustoja nepraradęs pusiausvyros, ant žemės nekrenta ir nėra nubloškiamas ant su juo buvusio šuns.

Kauniečiui buvo raštu pranešta, kad jis gali susipažinti su administracinės bylos medžiaga, pateikti paaiškinimus, prašymus, tačiau vyras tik susipažino su medžiaga, o būti apklausiamas ir duoti paaiškinimus, atsisakė.

Balandžio 29 dieną policijos pareigūnai, įvertinę filmuotą medžiagą, kitas reikšmingas aplinkybes, nutraukė administracinio teisės pažeidimo bylos vyriškio padaryto nežymaus sveikatos surikdymo, teiseną, nes BMW automobilio vairuotojo veiksmuose nebuvo nustatyta pažeidimo, numatyto Lietuvos Respublikos administracinio teisės pažeidimų kodekso 127 str. „Kelių eismo taisyklių pažeidimas, sukėlęs nežymų sveikatos sutrikdymą arba nulėmęs turto sugadinimą“, sudėties.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.