R. Kalantos atminimui – festivalis „Rokas už laisvę“

Penktadienio popietę Kauno Muzikinio teatro sodelyje atidarytas visą savaitgalį vyksiantis festivalis „Rokas už laisvę“. Renginiu pagerbtas šioje vietoje 1972 metų gegužės 14 d. susideginusio Romo Kalantos atminimas.

Kauno širdyje prisiminta R. Kalantos auka laisvei.<br>L. Pileckas
Kauno širdyje prisiminta R. Kalantos auka laisvei.<br>L. Pileckas
Daugiau nuotraukų (1)

Lukas Pileckas

May 10, 2013, 3:16 PM, atnaujinta Mar 6, 2018, 11:06 PM

Prieš 41 metus muzikinio teatro sodelyje R. Kalanta sušukęs „Laisvę Lietuvai“ apsipylė benzinu ir užsidegė. Atvykę medikai stipriai apdegusiam vyrui padėti nebegalėjo. R. Kalanta ligoninėje mirė gegužės 15-osios naktį.

Vyro poelgis nuskambėjo ne tik tuometinėje Tarybų Sąjungoje, bet ir visame pasaulyje. Tuo tarpu Kaune ir visoje Lietuvoje nuvilnijo protestų banga, sustiprėjo disidentų judėjimai.

Renginys prasidėjo KTU universiteto bei keleto Kauno bei Garliavos mokyklų surengtomis akcijomis. Universiteto atstovai kartu su praeiviais kūrė tautinės vėliavos instaliaciją „Laisvės paukščiai“, lankstydami gerves iš spalvoto popieriaus. Geltoni, žali ir raudoni paukščiai buvo nutupdyti ant žolės, netoli tos vietos, kur daugiau, nei prieš keturis dešimtmečius susidegino R. Kalanta.

Tuo tarpu Garliavos dailės mokyklos moksleiviai piešė laisvę. Kelios dešimtys jaunuolių ant ilgo popieriaus lapo teptukais ir įvairiaspalviais dažais bandė įamžinti, kas, jų manymu, yra laisvė. Prie šios akcijos taip pat galėjo prisijungti ir praeiviai.

„Piešiu ryškiomis spalvomis, nes laisvė tikrai nėra blanki“, - sakė viena iš akcijoje dalyvavusių mokinių.

Vakare festivalis persikels į Nemuno krantinę. Nuo 18 val. Daugirdo amfiteatre gyvo garso koncertus surengs grupės„Rebelheart“, „Thundertale“, „Triple Slash“, „Random fingers“, „The local legends“, „Reck4less“, „Negative sex bed“, „Ellse“ ir.

Nuo 19 val. vyks „Grynparko festivalis 2013“ Nemuno saloje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.