Kauniečių aitvarai pakinkė vėją

Virš Santakos esant geram orui neretai plevena dideli spalvingi aitvarai. Laidyti juos ir skrieti virš žemės ar vandens – nepigus ir pavojingas, tačiau sparčiai populiarėjantis kauniečių pomėgis.

Kaunietis D.Novickis Nemuno saloje laisvalaikiu mokosi laidyti jėgos aitvarą. Sparčiai populiarėjantys jėgos aitvarai kainuoja kelis tūkstančius litų.<br>M.Patašiaus nuotr.
Kaunietis D.Novickis Nemuno saloje laisvalaikiu mokosi laidyti jėgos aitvarą. Sparčiai populiarėjantys jėgos aitvarai kainuoja kelis tūkstančius litų.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Vėjūnė Inytė ("Lietuvos rytas")

May 11, 2013, 7:15 PM, atnaujinta Mar 6, 2018, 9:58 PM

Pučiant stipresniam vėjui Santakoje, o šiemet jau ir sutvarkytoje Nemuno saloje buriasi palyginti naujos, bet sparčiai populiarėjančios pramogos – jėgos aitvarų – aistruoliai.

Šią savaitę kauniečių akis džiugino virš miesto centro vis plevėsavęs didelis raudonas aitvaras. Nemuno saloje jį valdyti mokėsi kauniečiai Darius Novickis ir Tomas Veselga.

Buitinės technikos pardavėju dirbantis D.Novickis mėgsta ekstremalų poilsį. Vyras šaudo iš pneumatinio šautuvo, dalyvauja šios sporto šakos varžybose.

Laisvalaikiu skuba į salą

Prieš metus D.Novickis susižavėjo jėgos aitvarais. Įsigijęs didelį 17 kvadratinių metrų aitvarą, padedamas bendraminčių, pradėjo mokytis jį valdyti.

„Vos atsiranda laisvo laiko, o oras geras ir vėjas palankus, skubu į Nemuno salą. Ši nauja erdvė mano pomėgiui labai tinka. Pasikinkęs aitvarą galiu valandų valandas jį kelti į dangų, bandyti paskrieti virš žemės. Toks poilsis išvalo galvą, problemų tarsi nelieka“, – pasakojo D.Novickis.

Aitvarą, pritvirtintą prie 25 metrų ilgio virvių, vyras prisiriša ant specialios trapecijos – juosmenį apjuosiančio diržo su vairalazde.

Gali nublokšti į krūmus

Jis bando pagauti vėją ir pakelti aitvarą į dangų. Jei gūsiai stipresni, pavyksta pakilti virš žemės, paskristi.

„Ši pramoga yra ir pavojinga. Jei aitvaro valdymo technikos gerai nemoki, staiga pagavęs vėjo gūsis aitvaro leidėją gali nublokšti į krūmus, medžius ar pastatus.

Todėl mokytis šio sporto geriau padedant ir prižiūrint labiau patyrusiam bendraminčiui“, – pasakojo nuo galimų traumų apsaugantį šalmą dėvintis D.Novickis.

Skrodžia vandenį ir sniegą

Pradedančiam naujos pramogos entuziastui patarinėja kaunietis renginių vedėjas ir didžėjus T.Veselga. Jis jėgos aitvarus laido trejus metus ir tai daro ne tik ant žemės, bet ir ant vandens bei sniego.

„Aitvarų leidimas atsispiriant nuo žemės – populiariausias ir mažiausiai investicijų reikalaujantis laisvalaikio pomėgis. Toks aitvaras kainuoja 4–5 tūkstančius litų. Tačiau jėgos aitvarais naudojasi ir vandens bei sniego mėgėjai“, – pasakojo T.Veselga.

Norint skrosti vandens paviršių reikia prie banglentės tvirtinamo aitvaro.

„Tokiai pramogai Lietuvoje reikia ir hidrokostiumo, nes mūsų vandens telkiniai šalti. Žiemą jėgos aitvarais galima naudotis prie jų pritvirtinus snieglentes. Kai pasikinkai vėją bet kokioje didelėje erdvėje, nebereikia nė keliauti į kalnus“, – pastebėjo T.Veselga.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.