A. Kubilius įvardijo, kokius socialdemokratų veiksmus vadins Lietuvos išdavyste

Paminėti veiklos dvidešimtmetį sekmadienį į suvažiavimą susirinkę konservatoriai ne tik šventė, kritikavo dabartinę valdžią, bet ir bandė raminti aistras, kilusias po neseniai pasibaigusių partijos pirmininko rinkimų.

Pasak A. Kubiliaus, per tuos 20 metų iš tiesų buvo visko - buvo pergalių, buvo pralaimėjimų, buvo pasiekimų, buvo klaidų, bet „šiandien iš tikrųjų galime drąsiai pasakyti, kad esame ta bendruomenė, ta šeima, kuri pagrindinius uždavinius sėkmingai pasiekė“.<br>D. Umbrasas
Pasak A. Kubiliaus, per tuos 20 metų iš tiesų buvo visko - buvo pergalių, buvo pralaimėjimų, buvo pasiekimų, buvo klaidų, bet „šiandien iš tikrųjų galime drąsiai pasakyti, kad esame ta bendruomenė, ta šeima, kuri pagrindinius uždavinius sėkmingai pasiekė“.<br>D. Umbrasas
Daugiau nuotraukų (1)

Martynas Čerkauskas

May 12, 2013, 6:26 PM, atnaujinta Mar 6, 2018, 9:33 PM

Primename, jog iškart po įtemptų rinkimų iš Vytauto Landsbergio rėmėjų stovyklos pasipylė kaltinimai, kad visuotiniai rinkimai buvo organizuoti neskaidriai, kai kuriuose skyriuose įtarimų sukėlė didelis balsų skaičius A. Kubiliaus naudai.

Prieš dvi savaites vykusiuose rinkimuose partijos pirmininku dar dvejiem metams buvo perrinktas jau dešimt metų partijai vadovaujantis A.Kubilius. Už jį balsavo 5166 partijos nariai, o už buvusį partijos vadovą V.Landsbergį – 4501.

A.Kubilius sekmadienį dėkojo partiečiams už palaikymą.

„Esu įsitikinęs, kad partijos diskusijos dėl esminių dalykų, kartais karštos kaip šių rinkimų metu, mus visus daro dar stipresnius. Ypač, kai diskusijos yra dėl idėjų ir dėl strategijų, o ne kokių nors asmeninių ambicijų ar nuoskaudų“, - sakė konservatorių lyderis.

Apie kai kurių partiečių mestas abejones dėl rinkimų skaidrumo A. Kubilius kalbėjo aptakiai. Jis tvirtino, kad šiuolaikiškoje partijoje rinkimus pralaimėjęs asmuo turi tai pripažinti paspausdamas ranką nugalėtojui ir baigti diskusijas.

Pasveikintas vėl tapus pirmininku, A. Kubilius nuo bendražygių gavo medaus.

"Palinkėkime sveikatos pirmininkui. Kasdien po šaukštelį medaus, kuris tikrai nepakenks“, - kalbėjo partijos natsakingasis sekretorius Raimundas Alekna.

Prisiminė ir akinius, ir anūkus

Savo suvažiavimą Tėvynės sąjunga–Lietuvos krikščionys demokratai pradėjo nuo beveik dvi valandas trukusio koncerto.

Sakydamas kalbą partijos vadovas A. Kubilius kelis kartus prašė atsistoti partijos steigėjus, buvusios Vyriausybės ministrus, buvusią Seimo vadovę Ireną Degutienę, Seimo komitetų vadovus, partijos skyrių vadovus. Jiems plojimais buvo dėkojama už sunkų darbą.

„Dvidešimtmečio proga noriu nuoširdžiai padėkoti profesoriui Vytautui Landsbergiui. Mes čia visi, mano karta, subrendę 50-mečiai, politikoje jaučiamės Sąjūdžio ir V. Landsbergio vaikais. Kaip bet kokie vaikai gerbiame savo tėvus, bet kartais ir pasiginčijame su jais“, - sakė A.Kubilius.

„Paskutiniai keturi metai buvo nelengvi Lietuvai, mūsų partijai, nes mes eilinį kartą sunkiausiu valstybei metu prisiėmėme didžiausią atsakomybę ir šį egzaminą garbingai išlaikėme“, - tesė A. Kubilius.

Tėvynės sąjungą A. Kubilius vadino partija, kuri kuria europietišką Lietuvą, nebijo priimti sudėtingų sprendimų. Jis nubrėžė ir partijos kryptį – kuo greičiau grįžti į valdžią ir tęsti konservatyvią Lietuvos modernizaciją.

Ypatingą dėmesį A. Kubilius ragino skirti šalies regionams, kuriuose žmonės gyvena sunkiau nei didmiesčiuose. Konservatorių lyderis pabrėžė būtinybę kaip galima greičiau panaikinti šalies pasidalijimą. Tai esą įrodo, kad dalis žmonių permainas šalyje vertina pozityviai, o kiti yra viskuo nusivylę, balsuoja už „dešimt litų ar alaus butelį“.

Partijos vadovas pabrėžė būtinybę atnaujinti partiją, kviesti į ją daugiau jaunų žmonių. A. Kubilius pripažino, kad, kaip ir visi politikai, darė klaidų ir jis savo veiklą per pastaruosius kelis metus visada vertino savikritiškai.

„Plaukų šiek tiek sumažėjo ir akiniai atsirado“, - iš savęs pasijuokė partijos vadovas.

A. Kubilius gyrėsi per pastaruosius ketverius metus susilaukęs dviejų anūkų.

"Prieš porą mėnesių jaučiausi išlaikęs didžiausią atsakomybės egzaminą, kai marti man vienam juos abu paliko prižiūrėti visą popietę. Ir nieko. Ir anūkai sveiki, ir namai sveiki. Daugmaž. Bet as vis pagalvoju, kad mano anūkai, – duok Dieve, bus sveiki ir V. Andriukaitis nesugriaus visos medicinos, – jie pragyvens visą XXI amžių", - kalbėjo A. Kubilius. 

Vėl pliekė socialdemokratus

Kalbėdamas apie dabartinės Vyriausybės darbą, A. Kublius džiaugėsi, kad socialdemokratai kol kas neįgyvendino daugelio savo populistinių pažadų, dalintų per Seimo rinkimų kampaniją.

Jis kritikavo lėtą Vyriausybės darbą, darbo grupių kūrimą. Ypač daug dėmesio skyrė energetikai ir nesugebėjimo priimti sprendimo, ar bus statoma Visagino atominė elektrinė.

A. Kubilius įtaria, kad sprendimas yra tyčia vilkinamas, o premjeras Algirdas Butkevičius nuolat keičia nuomonę norėdamas, kad neapsikentusios Latvija ir Estija pačios atsisakytų dalyvavimo šiame projekte. Jei Lietuva nepastatys savo atominės, pasak A.Kubiliaus, Lietuva ir toliau liks Rusijos geopolitinėje įtakoje.

„Tokį atsakomybės priimti svarbius sprendimus vengimą mes vadinsime labai paprastai – išdavyste“, - pareiškė A. Kubilius, komentuodamas lėtą ir neatsakingą Vyriausybės veikimą.

A. Kubilius pliekė socialdemokratų vykdomą valymą valstybės įmonėse ir institucijose, kai jaunus ir ambicingus, iš užsienio į Lietuvą grįžusius žmonės keičiami valdančiosios partijos atstovais. Šią savaitę ūkio ministrė socialdemokratė Birutė Vėsaitė iš posto privertė pasitraukti viešosios įstaigos "Versli Lietuva" vadovą Paulių Lukauską.   

"Tokiems Lietuvos pažangą griaunantiems sprendimams premjerui nereikia nei darbo grupių, nei ilgų svarstymų. Kaip išmintingai sakydavo sovietiniais laikais: "Griauti - ti ne statyti", - apgailestavo A. Kubilius. 

V. Landsbergis vėl prisiminė mergaitę

Po partijos vadovo kalbėjęs V. Landsbergis kelis kartus sukritikavo A. Kubiliaus Vyriausybės darbą dėl partiečių kritikos ir pastabų negirdėjimo. 

Jis sako, kad partija neturi stiprių skyrių regionuose, todėl negalėjo laimėti Seimo rinkimų. Taip atsitiko dėl esą per menko dėmesio pensininkams.   

Kalbėdamas suvažiavime V. Landsbergis vėl prisiminė Garliavos pedofilijos istoriją. Jis mano, kad partija turėjo deklaruoti aiškią savo poziciją dėl Drąsiaus Kedžio dukters likimo, o to nepadariusi prarado dalį rėmėjų.  

Konservatorių patriarchui nepatiko, kad būdami valdžioje konservatoriai visiškai neuždraudė alkoholio reklamos, Konstitucijoje neįtvirtino šeimos sampratos.

Spėjama, kad protestuodamas prieš jo norų negirdėjimą V. Landsbergis, nepaisant A. Kubiliaus prašymo, atsisakė toliau vadovauti partijos Politikos komitetui. 

Tvirtino naujus pavaduotojus

Sekmadienį taip pat buvo atnaujinta partijos pirmininko pavaduotojų komanda. Tiesa, ji labai smarkiai nepasikeitė. 

Pirmąja pavaduotoja patvirtinta Irena Degutienė, pavaduotojais taip pat tapo Valentinas Stundys, Agnė Bilotaitė, Vincė Vaidevutė Margevičienė, Rasa Juknevičienė, Vilija Aleknaitė-Abramikienė, Dainius Kreivys, Rimantas Dagys, Kazys Starkevičius bei Jurgis Razma. Pastarasis partijos pirmininko pavaduotoju tapo pirmą kartą gyvenime.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.