Atleista „per sena“ mokytoja prisiteisė 12 tūkstančių litų

Sumanymas savavališkai iš darbo atleisti mokytoją, atsigręžė prieš pačią mokyklą.  Sostinės Fabijoniškių vidurinės mokyklos direktorius Vytas Karsokas, nusprendęs, jog rusų kalbos mokytoja „sulaukė garbaus amžiaus, yra neįgali, turi sveikatos problemų“, be to, esą sumažėjo darbo krūvis, jai parodė duris.

Daugiau nuotraukų (1)

Vytautas Valentinavičius

May 14, 2013, 7:41 PM, atnaujinta Mar 6, 2018, 6:37 PM

Tačiau Vilniaus miesto apylinkės teismui tai nepasirodė svariais argumentai ir iš buvusios darbovietės „per senai“ mokytojai priteisė 12 tūkst. litų kompensaciją.  Pensinio amžiaus sulaukusi mokytoja buvo atleista iš darbo Fabijoniškių mokykloje, nes 2012-2013 mokslo metais sumažėjo rusų kalbos pamokų skaičius. Kai moteris dėl tokio sprendimo kreipėsi į teismą, paaiškėjo, jog pamokų skaičiaus sumažėjimas buvo nežymus, o atleista mokytoja turėjo aukštesnę kvalifikaciją. „Mokytojos kvalifikacija nėra žemesnė nei mokytojų, paliktų dirbti tą patį darbą. Net dvi rusų kalbos mokytojos, dirbančios Vilniaus Fabijoniškių mokykloje turi žemesnę – rusų kalbos mokytojo kvalifikaciją“, – rašoma įsiteisėjusioje teismo nutartyje. Švaistomi mokyklos pinigai

Visa bėda, kad atleidžiant žmogų nebuvo laikomasi Darbo kodekso reikalavimų - darbdavys neišnaudojo visų galimybių perkelti darbuotojo į kitą darbą jo sutikimu, taip pat neturėjo kompetentingo organo sprendimo vykdyti kokius nors struktūrinius pertvarkymus.

Šią situaciją Lietuvos švietimo įstaigų profesinės sąjungos vadovas Eugenijus Jesinas pavadina apgailėtina. Esą taip švaistomos lėšos, kurių mokykloms ypač trūksta.

„Labai dažnai mokyklų vadovai yra teisiškai menkai išprusę. Dar daugiau, jie labiau pasitiki ne savo teisinėmis žiniomis, o pažintimis ir politiniu palaikymu. Tikėjimu, kad jie viską gali. Priėmęs neteisėtą sprendimą, direktorius už jį neatsako. Nėra vadovų asmeninės atsakomybės už neteisėtus veiksmus“, – kalbėjo E. Jesinas.

Lietuvos savivaldybių asociacijos direktorė Roma Žakaitienė teigia, kad atlyginimai mokami ne iš savivaldybių biudžeto, o iš mokinio krepšelio.

Neteisėtais mokytojų atleidimais turėtų susirūpinti ne tik savivaldybių, bet ir Švietimo ir mokslo ministerijos audito pareigūnai.

„Jei yra rūpinamasi administravimo kokybe, turėtų būti vykdoma ir lėšų panaudojimo priežiūra. Direktoriai, kurie atleido mokytojus nesivadovaudami įstatymų, turi būti baudžiami. Reikėtų susimąstyti, ar toks vadovas pajėgus dirbti. Labai blogai kai teismo keliu išieškomos tokios sumos, kurios galėtų būti efektyviau panaudotos mokykloje“, – kalbėjo R. Žakaitienė.

Direktorius jaučiasi teisus

Tuo tarpu mokyklos direktorius V. Karsokas nevyniojo žodžių į vatą teigdamas, kad mokytoja atleista dėl fiziologinių savybių: „Mokytoja sulaukė garbaus amžiaus, yra neįgali, turi sveikatos problemų.“

Nors teismo sprendimas įsiteisėjęs, direktorius tvirtina nepažeidęs įstatymų, esą, jis vadovavosi galiojančiais teisės aktais ir įstatymais: „Vadovausi Darbo kodeksu. Mano manymu, ji buvo atleista teisėtai. Tokiose bylose teismas stoja į darbuotojų pusę, todėl neskundėme šio teismo sprendimo.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.