Kupiškio rajono senoliai išsigando našlaičių

Netoli Kupiškio marių įsikūręs nedidelis, vos 200 gyventojų turintis, Virbališkių kaimas tampa prieglobsčiu socialiai remtiniems žmonėms. Prieš metus kaime už europinius pinigus buvo įkurtas viso Kupiškio rajono krizių valdymo centras. Į kaimą noriai kraustosi ir socialinio būsto prašančios šeimos. Tačiau, kai vietinius žmones pasiekė kalbos, kad rajono valdžia numačiusi į kaimą perkelti ir vaikų globos namus, gyventojai ėmė priešintis.

Virbališkių kaimo žmones pasiekė kalbos, kad rajono valdžia numačiusi į kaimą perkelti vaikų globos namus. Tam gyventojai ėmė priešintis.<br>„Lietuvos ryto“ televizija
Virbališkių kaimo žmones pasiekė kalbos, kad rajono valdžia numačiusi į kaimą perkelti vaikų globos namus. Tam gyventojai ėmė priešintis.<br>„Lietuvos ryto“ televizija
Daugiau nuotraukų (1)

Jurgita Kasperavičiūtė („Lietuvos ryto“ televizija)

May 14, 2013, 12:23 AM, atnaujinta Mar 6, 2018, 8:07 PM

Jie neslepia surinkę parašus, kad kaime nebūtų globojamų vaikų. Mat senyvo amžiaus virbališkiečiai ėmė baimintis nebeturėsiantys ramybės.

Apie 20 kilometrų nuo Kupiškio nutolusiame nedideliame Virbališkių kaime jau senokai nebėra darželio.Prieš kelerius metus duris užvėrė ir pagrindinė mokykla. Iš pažiūros ramūs ir pakantūs vietos gyventojai sako gyvenę ramiai, kol nežinojo, kad į jų kaimą iš Paketurių gyvenvietės ketinama perkelti vaikų globos namus. Tad kaimas bijodamas prarasti ramybę susivienijo ir ėmė rinkti parašus.

„Nenorime tų vaikų, labai bijome. Kodėl? Taigi mūsų daržoves, uogas išraškys, dėl to labiausiai bijome. Paketuriuose pažįstamos dirba, pasakojo, kad ten vaikai langus daužo. Galvojat čia taip nebus? Juk vasara ir uogos, ir obuoliai. Išdaužyta viskas bus“, - gąsčiojo „Lietuvos ryto“ televizijos žurnalistės kalbinti virbališkiečiai.

Virbališkių kaimo bendruomenės pirmininkė Virginija Katelienė sakė puikiai suprantanti kodėl virbališkiečiai priešinasi vaikų globos namams. Esą daugelis nerimauja ne tik dėl daržų ir sodų, bet ir dėl senų kaimo žmonių, kurių čia dauguma, ramybės. Mat kaimas sparčiai sensta, į jį kraustosi nebent socialinį būstą gaunančios šeimos.

„Aišku, žmonėms baisu, jei atkels tokius vaikus, kurie valkiosis pakiemiais, juk pas mus gyvena daugiausiai seni žmonės. Mes norėjome, kad čia geriau jau įsikurtų senelių namai, gal ir darbo vietų atsirastų“, - sakė Virbališkių kaimo bendruomenės pirmininkė Virginija Katelienė.

Kupiškio rajono gyventoja Jurgita Kasperavičiūtė pastebėjo: „Prie Kupiškio marių įsikūrusiame Virbališkių kaime beveik nėra darbo. Čia dar dirba pora ugniagesių, veikia biblioteka, nedidelė parduotuvė, medicinos punktas. Tad dauguma čia gyvenančių verčiasi ūkiškai“.

Kad Virbališkių kaimas tapo savotišku viso Kupiškio rajono socialiai pažeidžiamų žmonių centru, neslepia ir Kupiškio meras Jonas Jarutis. Esą dar prieš kelerius metus nuspręsta šiame kaime burti socialines paslaugas teikiančias įstaigas – ne veltui buvo įkurtas ir viso krizių valdymo centras.

„Toje mokykloje yra didžiausia rajone sporto salė, stadionas, švari aplinka. Tad natūralu, nesinori visai nenumarinti kaimo. Būtų postūmis išsilaikyti, viena kita darbo vieta atsirastų. Tokiais motyvais vadovaudamiesi ir buvome priėmę sprendimą, bet ne viskas taip pavyksta, kaip norime“, - apgailestavo Kupiškio rajono meras.

J. Jaručiui pritarė ir socialiniai darbuotojai. Pasak jų, šiandien teikti socialines paslaugas rajono žmonėms vienoje vietoje yra ne tik patogiausias, bet ir racionaliausias sprendimas.

„Trūksta specialistų, trūksta medikų, trūksta pagalbos vaikams, neįgaliesiems. Šis socialinis centras teiktų įvairiapusę dienos centro socialinę pagalbą“, - aiškino Kupiškio rajono socialinių paslaugų koordinatorė Kristina Narbutienė.

Kol kas prieš vaikų namus sukilę virbališkiečiai gali jaustis ramūs. Mat dėl partnerių latvių kaltės vaikų namų perkėlimo projektas stringa.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.