Klaipėdos vaikai mokė prezidentę mirusių lietuvių kalbos žodžių (papildyta)

Jai išnykusių žodžių prasmę paaiškino uostamiesčio moksleiviai.

Uostamiestyje atidengtas paminklas kalbai.<br>A. Pilaitienė
Uostamiestyje atidengtas paminklas kalbai.<br>A. Pilaitienė
Daugiau nuotraukų (1)

Aušra Pilaitienė

May 15, 2013, 12:28 PM, atnaujinta Mar 6, 2018, 6:01 PM

Į paminklo mirusiems žodžiams Klaipėdos Ievos Simonaitytės viešosios bibliotekos Saulės laikrodžio kiemelyje atidarymo iškilmes susirinko daugybė žmonių ir svečių, atvyko šalies prezidentė Dalia Grybauskaitė.

„Mes, šio paminklo iniciatoriai, turėjome tikslą sustabdyti laiką, grąžinti atgalios ar bent kukliai priminti, ką turėjome, ką turime ir perspėti, ką galime prarasti. 

Todėl takas į išminties šventovę - biblioteką - yra išgrįstas trinkelėmis su žuvusiais lietuvių kalbos žodžiais. Kad kiekvienas, einantis į biblioteką, juos skaitytų, nejučia įsimintų, pasidomėtų jų prasme ir galbūt naudotų savo kasdieninėje kalboje - grąžintų jiems gyvastį“, - sakė vienas iš paminklo kalbai sumanytojų bibliotekos direktorius Juozas Šikšnelis.

Tarp neįprasto paminklo iniciatorių - Klaipėdos vicemeras Vytautas Čepas ir paminklo autorius skulptorius Algirdas Bosas.

„Tik nuostabūs žmonės suvokia, kad reikia nepamiršti savo kalbos, kiekvieno žodžio. Būtent baltų šeimos kalbos daugiausiai prarado, buvo labiausiai niokojamos. 

Iš septynių baltiškų kalbų atstovų likome dviese - lietuviai ir latviai. Simboliška, kad jūsų mieste atidengtas mūsų gražios kalbos paminklas. Kiekviena tauta, kuri sugeba išsaugoti savo kalbą, išlieka. Išsaugosime žodį ir kalbą, išliksime tauta, tuomet mūsų niekada niekas nepavergs“, - sakė klaipėdiečius sveikindama D. Grybauskaitė.

Jai išnykusių žodžių prasmę paaiškino uostamiesčio moksleiviai.

Bibliotekos kieme išdėstytos trinkelės, kuriose iškalta 40 išnykusių lietuvių kalbos žodžių. Juos parinkti padėjo kalbininkė profesorė Danguolė Mikulėnienė.

Visus juos jungia didžioji plokštė, kurioje įrašyta: „Praeivi, penkios baltų šeimos kalbos jau mirusios, po tavo kojomis išnykę lietuvių kalbos žodžiai. Atmink ir gerbk savo kalbą“.

Paminklas kainavo 33 tūkst. litų. Juos suaukojo uostamiesčio verslininkai. Už 1 tūkst. litų bet kuris žmogus ar įmonė gali tapti išnykusio lietuvių kalbos žodžio globėju.

Globėjus jau surado penki žodžiai. Tris jų pasirinko verslininkai Daina ir Antanas Bosai. Po vieną globos - „Klaipėdos vanduo“ ir Rotary klubas „Aditė“.

Pasak V. Čepo, čia - tik darbo pradžia.  Mirusių žodžių - daugybė. Ateityje įvairiomis progomis jie bus iškalami granito trinkelėse - tol, kol neliks nė vienos paprastos trinkelės, o kelias į biblioteką virs žodžiais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.