Šiauliečiai užkasė blogus žodžius

Trečiadienį prie Šiaulių universiteto humanitarinio fakulteto lietuvių filologijos ir ryšių su visuomene IV kurso studentai: Jolita Kirkilaitė, Daiva Juozaitytė, Gintarė Skridailienė, Aušra Borisaitė, Tomas Pauliuščenka surengė akciją „Užkask blogą žodį“, kurios metu šiauliečiai įvardijo 80 nevartotinų žodžių ir pasižadėjo jų atsisakyti.

Kiekvienam nurodžiusiam žodžius, kurie teršia jų kalbą, organizatoriai įteikė mažą atmintinę – pasižadėjimą, kuris primins, kokius blogus žodžius vartoja ir taip galės jų atsisakyti.<br>S. Šlioža
Kiekvienam nurodžiusiam žodžius, kurie teršia jų kalbą, organizatoriai įteikė mažą atmintinę – pasižadėjimą, kuris primins, kokius blogus žodžius vartoja ir taip galės jų atsisakyti.<br>S. Šlioža
Daugiau nuotraukų (1)

Aurimas Mikelevičius

May 15, 2013, 8:36 PM, atnaujinta Mar 6, 2018, 5:08 PM

Studentai kalbino žmones ir prašė jų pasakyti bent po vieną blogą žodį, kurį vartoja. Šiauliečiai vardijo įvairius barbarizmus, žargonus, nelietuviškus keiksmus, netaisyklingus darinius ir kitus nevartotinus žodžius. Daugiausiai kartų paminėti tokie žodžiai: „biški“, „tipo“, „karoče“, „tašė“, „bliuskė“, „maikė“, „jo“.

„Negalime priversti kiekvieno žmogaus šnekėti taisyklingai, tačiau galime paskatinti vieni kitus atkreipti dėmesį į savo kalbą, to šiandien ir siekiame“, – pasakoja viena iš akcijos organizatorių Daiva Juozaitytė.

Prie akcijos prisijungė ir Šiaulių „Juventos“ progimnazijos šeštokai, kurie taip pat vardijo vartojamus blogus žodžius, žaidė žaidimą „Atpažink vartojamą žodį“. Vaikų tikybos mokytoja Laimutė Skyrienė pasakoja, kad mokykloje tenka išgirsti visokių žodžių, o panašios akcijos yra ypač naudingos vaikams ir bręstančiam jaunimui.

Kiekvienam nurodžiusiam žodžius, kurie teršia jų kalbą, organizatoriai įteikė mažą atmintinę – pasižadėjimą, kuris primins, kokius blogus žodžius vartoja ir taip galės jų atsisakyti. „Jeigu žino netaisyklingus žodžius, vadinasi gali keistis ir prisidėti prie mūsų kalbos gražinimo“, – pastebėjo vienas organizatorių Tomas Pauliuščenka.

Visi netaisyklingi žodžiai buvo segami prie kaspinu apjuosto medžio, kad norintieji galėtų perskaityti jau įvardytus žodžius. Visi žmonių ant lapelių užrašyti žodžiai buvo sudeginti ir užkasti Humanitarinio fakulteto kiemelyje. Studentai taip pat padarė paminklą, kuris simbolizuoja, kad šie šiauliečių įvardyti žodžiai nebebus vartojami ir nebedarkys lietuvių kalbos.

„Kalba mus visus vienija, sujungia, padeda gyventi ir megzti ryšį. Išlaikykime savo kalbą lietuvišką, gražią ir švarią. Tikimės, jog mūsų siekis, kad žmonės vartotų kuo mažiau kalbą darkančių žodžių šiandien bent iš dalies buvo pasiektas“, – teigia prie akcijos organizavimo prisidėjusi Aušra Borisaitė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.