Tvirkino kunigas? Praneškite apie tai Bažnyčiai

Katalikų bažnyčia Jungtinėse Valstijose paskelbė metinę ataskaitą apie lytinį išnaudojimą katalikiškoje aplinkoje. Šeši nauji atvejai ir 390 skundų iš praėjusio amžiaus 7 ir 8 dešimtmečių buvo pripažinti tikėtinais.

Daugiau nuotraukų (1)

Sigita Purytė

2013-05-15 18:47, atnaujinta 2018-03-06 17:15

Lietuvos katalikų bažnyčia yra tyrusi dvi istorijas, kai kunigai galimai tvirkino vaikus. Abi jos nepasitvirtino. Šiuo metu nė vienas Lietuvos dvasininkas oficialiai nėra kaltinamas pedofilija ar lytiniu išnaudojimu.

Portalo lrytas.lt kalbintas dvasininkas Darius Trijonis tikino, kad Lietuvos bažnyčia nebijo pažiūrėti į savo žaizdas, jei tokių yra. Ji kviečia žmones pranešti, jei kunigai, vienuoliai ar bažnyčioje tarnaujantys pasauliečiai juos lytiškai išnaudojo.

Nuskriaustuosius ragino netylėti

Lietuvoje iki šiol nėra įrodytas nė vienas lytinio išnaudojimo katalikiškoje aplinkoje atvejis. „Ir šiuo metu tokių tyrimų nėra. Anksčiau du kartus buvo bandoma kaltinti kunigus pedofilija. Abiem atvejais kaltinimai buvo atmesti. Vienu atveju buvo aiškiai pasakyta, kad nėra pakankamai įkalčių. Kitu atveju tai buvo ne pedofilijos atvejis ir buvo suėjęs senaties terminas“, - aiškino Lietuvos vyskupų konferencijos (LVK) generalinio sekretoriaus pavaduotojas kunigas D. Trijonis.

Jis nenorėjo detaliau komentuoti, kuriose vyskupijose kaltinimai buvo pateikti. „Tai nėra įrodyti atvejai, bereikalingai nenoriu jų minėti. Paskui labai lengva apkaltinti žmogų, suteršti jo vardą“, - sakė dvasininkas.

D. Trijonis ragino žmones, kurie galbūt patyrė kunigų, vienuolių ar bažnyčioje tarnaujančių pasauliečių lytinę prievartą, kreiptis į savo vyskupijos kuriją, į patį vyskupą ir pranešti apie skriaudą. „Vyskupas pasakys, ką toliau daryti. Kadangi Vatikanas suinteresuotas, kad būtų apsivaloma, vyskupija bus suinteresuota, kad tyrimas būtų iki galo kruopščiai atliktas“, - aiškino LVK generalinio sekretoriaus pavaduotojas.

Įtarus nusikaltimą, vyskupas turėtų suburti kompetentingų žmonių komandą, kuri atliktų tyrimą. Taip pat į pagalbą būtų kviečiamos teisėsaugos institucijos.

Paklaustas, ar buvo pradėtas tyrimas dėl kaltinimų broliui Astijui, D. Trijonis paaiškino, kad dvasininkas buvo apkaltintas tik žiniasklaidoje. Galimai nukentėjęs vienuolio pusbrolis į bažnyčią ar teisėsaugą nesikreipė, dėl to joks tyrimas nebuvo pradėtas.

Pernai spalį „Lietuvos rytas“ publikavo pranciškonų vienuolio Astijaus Kungio pusbrolio pasakojimą, esą A. Kungys jaunystėje lytiškai prievartavo jaunesnį savo pusbrolį.

„Tai buvo kaip pareiškimas. Kol kas laikau tai eiliniu pasisakymu. Kiekvienas gali taip pasakyti, o paskui dvasininko geras vardas yra žeminamas. Jei taip kaltina, turi rimtai kreiptis į institucijas. Bažnyčia būtų rimtai tyrusi ir sprendusi, jei dvasininko pusbrolis būtų kreipęsis“, - tikino D. Trijonis.

Rekomenduoja nelikti vieniems su nepilnamečiais

LVK neseniai paskelbė prevencijos gaires „Dėl Katalikų Bažnyčioje dirbančių dvasininkų, vienuolių, savanorių ir kitų darbuotojų elgesio su nepilnamečiais“. Gairėse rašoma, ko vengti ir kaip elgtis bažnyčios atstovams dirbant ir būnant su vaikais ir paaugliais.

Anot kunigo D. Trijonio gairės buvo bandymas padėti bažnyčios darbuotojams – ne tik dvasininkams – išvengti nereikalingų apkalbų ir kaltinimų.

„Bažnyčiai svarbu ugdyti nepilnamečius, rūpintis jų sielovada. Tačiau suaugusieji turėtų protingai ir teisingai elgtis su nepilnamečiais, ypač su socialiai pažeistais – vaikų namų auklėtiniais, vaikais iš socialiai pažeistų šeimų, kad paskui dėl netinkamo elgesio nebūtų diskredituojama jų tarnystė“, - pasakojo LVK generalinio sekretoriaus pavaduotojas.

Gairėse yra 16 punktų, kurie pataria esant vienam su nepilnamečiu vengti fizinio kontakto, niekam nežinant būti su nepilnamečiu gyvenamose arba uždarose patalpose, išskyrus būtinos pagalbos atvejus.

Dokumente patariama, kad vaikams ir nepilnamečiams skirtuose renginiuose – sporto ar žaidimų – dalyvauti pakankamai suaugusiųjų, o vasaros stovyklose be kunigų ir klierikų būtų ir stovyklos vadovų pasauliečių.

Anot rekomendacijų, nepilnamečiui negalima gyventi klebonijoje ar privačiame kunigo bute. Sielovadininkai privalo prižiūrėti, kad nepilnamečiai nenusipirktų netinkamų filmų, internete nenaršytų nepadorių puslapių, religiniuose renginiuose nevartotų alkoholio.

Už Atlanto skundų sumažėjo

D. Trijoniui atrodo neteisinga, kad akcentuojami pedofilijos atvejai bažnyčioje ir pamirštama, jog tai visos visuomenės problema. „Kiek daug panašių atvejų vyksta šeimose, ypač asocialiose, kai seksualiai nepilnamečius išnaudoja patėviai. Ši tiesa nutylima. Nereikėtų vien tik į bažnyčią žvelgti. Bažnyčia – ta institucija, kuri labai rimtai žvelgia į savo vidų ir siekia apsivalyti“, - sakė dvasininkas.

Jo manymu, kitose šalyse, kur bažnyčių vadovai buvo kaltinami pedofilijos slėpimu, jie stengėsi spręsti skaudžius atvejus, tik to neafišuodavo.

„Tai yra bažnyčios žaizda, tai liūdnas dalykas, tenka apgailestauti, kad tokių atvejų pasitaikė. Bažnyčia labai gailisi dėl to. Buvęs ir dabartinis popiežiai yra tai išsakę. Mūsų pareiga budėti, kad tokių atvejų nebūtų, kad ateityje tai nevyktų. Dabar bažnyčia akcentuoja tiesos principą ir prevenciją“, - dėstė bažnyčios atstovas.

Jis džiaugėsi, kad JAV ataskaitoje kalbama, jog skundų sumažėjo. Tai, anot kunigo, pozityvus ženklas. Dvasininkas atkreipė dėmesį, kad skundai dėl lytinio išnaudojimo pripažinti tikėtinais, bet dar neįrodyti. „Galbūt išnaudojimo atvejų skaičius dar sumažės, reikėtų palaukti proceso pabaigos“, - kalbėjo D. Trijonis.

„Vatikano radijo“ programa lietuvių kalba antradienį pranešė apie JAV katalikų bažnyčios paskelbtą metinę ataskaitą apie lytinį išnaudojimą katalikiškoje aplinkoje.

Tikėtinais buvo pripažinti 390-ies suaugusiųjų skundai, kuriuose dažniausiai minimi praėjusio amžiaus 7 ir 8 dešimtmečiai.

Kalbant apie 2012 metus, buvo gauti 34 nepilnamečių arba juos atstovaujančių asmenų skundai apie lytinį išnaudojimą. Iš jų 6 buvo pripažinti tikėtinais, 12 - nepagrįstais ar neįrodomais, 3 - melagingais, 1 skundas pripažintas pasitikėjimo pažeidimu, o 15 skundų ataskaitos rengimo metu dar buvo tiriami.

Pernai metais užregistruotas bendras skundų skaičius yra mažiausias nuo 2004-ųjų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.