D. Barakauskas aiškinasi, ar nebuvo pažeistos su plakatu sulaikytų jaunuolių teisės

Vidaus reikalų ministras

Šį plakatą iškėlę jaunuoliai buvo sulaikyti.<br>Vilniaus AVPK
Šį plakatą iškėlę jaunuoliai buvo sulaikyti.<br>Vilniaus AVPK
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

May 16, 2013, 4:34 PM, atnaujinta Mar 6, 2018, 4:04 PM

Tačiau tuo pačiu ministras tvirtino, jog minėtas įvykis visuomenėje sulaukė prieštaringų vertinimų dėl pareigūnų veiksmų adekvatumo, nes ne visa informacija buvo viešinama. „Man yra žinoma ir apie tai, kas turėjo įvykti ir galėjo būti padaryta. Aš vienareikšmiškai, kaip jūs išvardinote informaciją iš žiniasklaidos, ir iš vienos šalies gavęs paaiškinimus, nevertinu, nes turiu daug platesnės informacijos, turiu informacijos ir apie tai, kas dar galėjo būti daroma ir dar kas yra planuojama, daroma“, - sakė D. A. Barakauskas.

Klausimą ministrui uždavęs „Drąsos kelio“ frakcijos atstovas Algirdas Patackas epizodą, kuomet buvo sulaikyti jaunuoliai, pavadino gėdingu. „Vyrukai iškabinę plakatą, turintys trispalvę, trypė Sovietų sąjungos vėliavą, jie buvo suimti, jų žodžiais, prieš juos naudotos prievartos priemonės, buvo su jais kalbama nevalstybine kalba. Prašyčiau šiuo epizodu susirūpinti, ir prašyčiau išspręsti iki galo, prašyčiau jūsų, kaip ministro, kad būtų atsiprašyta tų žmonių, kurių teisės buvo pažeistos“, - sakė parlamentaras.

Vidaus reikalų ministras atsakė, jog šiuo metu būtų sudėtinga nustatyti, kokia kalba su sulaikytaisiais bendravo pareigūnai, ar buvo vartojami necenzūriniai žodžiai, tačiau sakė situaciją besiaiškinantis. „Kas liečia jūsų išvardintus galimus pažeidimus, aš šitą dalyką aiškinuosi su komisariato vadovais. Aš manau, kad tokių dalykų tikrai neturėtų būti“, - sakė ministras.

Praėjusią savaitę sostinės policija sulaikė grupę jaunuolių - 9 asmenis, iš jų 6 nepilnamečius, ant viaduko pakabinusius baltos spalvos audeklą, kuriame nupiešti penkių asmenų siluetai, nešantys trispalvę, o po jų kojomis - kūjis ir pjautuvas. Vilniaus apskrities vyriausiasis policijos komisariatas pranešė, kad įtariamieji buvo sulaikyti, o po apklausos paleisti.

Policija paskelbė, jog Vilniuje ant viaduko audeklą su trispalve ir vaizduojamais sovietų simboliką pamynusiais siluetais iškabinę jaunuoliai buvo sulaikyti siekiant užkirsti kelią suplanuotiems išpuoliams.

„Sulaikius jaunuolius išvengta didesnių neramumų ir planuotų išpuolių. Gavus išankstinės informacijos, kad šie asmenys planuoja rimtesnius išpuolius, kurstančius rasinę, tautinę nesantaiką, buvo nuspręsta iš anksto imtis prevencinių priemonių, nutraukti jų veiksmus ir išvengti galimų neramumų“, - rašoma penktadienį išplatintame Policijos departamento pranešime.

Pasak pranešimo, sulaikyti jaunuoliai policijai puikiai žinomi, keliems iš jų pateikti įtarimai dėl kitų, anksčiau įvykdytų smurtinių nusikaltimų, susijusių su rasinės tautinės nesantaikos kurstymu panaudojant smurtą. Pareigūnai teigia, kad ši grupuotė nuolatos yra policijos akiratyje, jų veiksmai stebimi ir kontroliuojami.

Vėliau žiniasklaidoje vieno sulaikytųjų vardu, bet neprisistatant, buvo išplatintas pasakojimas, jog pareigūnai su jais elgėsi neleistinai - keikėsi, žemino, smūgiavo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.