Kryžių kalne neteisėtai pastatyti kryžiai bus griaunami

Neteisėtai Kryžių kalne pastatytas kryžius ar kitas statinys bus nugriautas, o griovimo išlaidas turės padegti statytojas – taip skelbia vienas ketvirtadienį Šiaulių rajono tarybos narių priimtų Kryžių kalno lankymo, kryžių statymo ir priežiūros taisyklių punktas.

Daugiau nuotraukų (1)

Ričardas Vitkus

May 16, 2013, 4:03 PM, atnaujinta Mar 6, 2018, 4:11 PM

Šios taisyklės, už kurių priėmimą Šiaulių rajono taryba pasisakė vienbalsiai, turėtų padėti išsaugoti Kryžių kalno sakralumą ir unikalumą.

Remiantis naujosiomis taisyklėmis, Kryžių kalne be išankstinio suderinimo bus leidžiama statyti tik medinius iki trijų metrų aukščio kryžius, koplytstulpius ir stogastulpius.

Atsirado daugiau draudimų

Panorėjusiems čia pastatyti aukštesnį kryžių, dėl vietos jo statybai parinkimo teks kreiptis į Kryžių kalną prižiūrinčios Meškuičių seniūnijos atstovus. Restauruoti jau pastatytus kryžius bei statyti kitus statinius Kryžių kalne taip pat bus galima tik gavus seniūnijos leidimą.

Kryžių kalne uždrausta statyti kryžius iš kapinių su mirusiojo pavarde ar kryžius nuo mirusiojo kapo po laidotuvių. Kryžius bus draudžiama statyti ir ant takų bei aikštėje prieš Kryžių kalną.

Kryžių kalno lankytojams tai pat uždrausta Kryžių kalne deginti žvakes (išskyrus tam tikslui skirta ir paženklintą vietą) bei rūkyti.

Aplankyti kryžių kalną nusprendę žmonės turi iš anksto pasirūpinti, kur palikti savo augintinius – Kryžių kalno teritorijoje vedžioti šunis ir kitus gyvūnus uždrausta.

Kryžių kalno lankytojams draudžiama triukšmauti bei garsiniais aparatais leisti muziką. Čia taip draudžiama elgetauti.

Kryžių kalną okupavo keistuoliai

Ankstesnės Kryžių kalno lankymo taisyklės buvo priimtos 2006 metais. Šių taisyklių tobulinimu bei naujų taisyklių įvedimu susirūpinta po to, kai Kryžių kalne savo tvarką ėmė įvedinėti įvairūs keistuoliai.

Prieš pusantrų visus šokiravo panevėžiečio Alvydo Veberio savivalė – panevėžietis nugriovė paties prieš dešimtmetį Kryžių kalne pastatytą Marijos skulptūrą, o vietoj jos atvilko dvi į antkapius panašias granitines lentas su jose iškaltais Dešimčia Dievo įsakymų.

Nespėjus nurimti aistroms dėl šio savavališko akto, paveldosaugininkus suneramino Kryžių kalne nugriautos Marijos statulos vietoje vėl prasidėjusios statybos. Vogčia naktimis čia triūsę „kūrėjai“ sugebėjo pamūryti postamentą, ant kurio vėl atsirado Marijos skulptūra.

Pastaruoju metu į Kryžių kalną pamedituoti užsukančius žmones ėmė erzinti net iš kelių jo vietų sklindančios radijo transliacijos. Paaiškėjo, kad į metalines dėžutes radijo imtuvų pridėliojo čia dažnai pasimelsti atvykstantis ūkininkas iš Pasvalio rajono.

Naująsias taisykles rengė specialistai

Naujosioms Kryžių kalno lankymo, kryžių statymo ir priežiūros taisyklėms parengti buvo sudaryta Šiaulių rajono savivaldybės mero Algimanto Gaubo vadovaujama darbo grupė.

Taisykles rengė šioje grupėje dirbę Šiaulių vyskupijos, Kultūros paveldo departamento prie Kultūros ministerijos Šiaulių teritorinio padalinio, Pranciškonų vienuolyno prie Kryžių kalno, Šiaulių universiteto bei Šiaulių rajono savivaldybės atstovai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.