Prie teismo durų – slaptų bylų šūsnys

Norite sužinoti, kodėl Migracijos departamentas vieniems užsieniečiams suteikia prieglobstį, kitiems - ne? O gal parūpo, kiek Lietuva moka  savo kariams, tarnaujantiems taikos palaikymo misijose? Oficialiai tokia informacija neviešinama, tačiau žinios, kaip sakoma, mėtosi po kojomis, tereikia pasilenkti. Tiesiogine prasme. 

Vilnietis V. Savinkovas apstulbo, prie teismo durų aptikęs krūvą netvarkingai sukrautų bylų.<br>J. Stacevičius
Vilnietis V. Savinkovas apstulbo, prie teismo durų aptikęs krūvą netvarkingai sukrautų bylų.<br>J. Stacevičius
Daugiau nuotraukų (1)

Artūras Jančys

2013-05-20 17:10, atnaujinta 2018-03-06 12:18

Vilniaus apygardos administraciniame teisme, prie priėmimo skyriaus, greta šiukšlių dėžės pirmadienį vakare dar gulėjo krūvos teismo sprendimų, bylų fragmentų su bylininkų adresais, asmeniniais duomenimis.

Portalo lrytas.lt žurnalistai čia rado šimtus slaptų dokumentų su ieškovų, atsakovų pavardėmis, adresais ir asmeniniais kodais. 

Paslaptys - šiukšlių krūvoje

Tai buvo bylų fragmentai, sprendimai, kai kurie jų galimai susiję ir su riboto viešumo informacija. Viename dokumente kalbama apie Vietnamo piliečio Bao Lynh Nguyen An prašymą suteikti teritorinį prieglobstį ir pabėgėlio statusą.

Migracijos departamentas nenoriai suteikia žurnalistams informacijos, apie savo sprendimus dėl pabėgėlio statuso suteikimo užsieniečiams, bet apie tai nesunku sužinoti, perkračius Vilniaus apygardos administracinio teismo šiukšliadėžę.

Tokiu būdu į dienos šviesą galima išvilkti Migracijos departamento direktoriaus Almanto Gavėno uoliai saugomas paslaptis. Šis valdininkas praėjusiais griežtai atsisakė paaiškinti žurnalistams, kodėl ilgai nebuvo suteiktas pabėgėlio statusas Baltarusijos dezertyrui Stepanui Zacharčenkai, metusiam iššūkį diktatoriui Aliaksandrui Lukašenkai, atsisakiusiam šaudyti taikius demonstrantus.

O paaiškėjo, kad Migracijos departamento uoliai saugomas konfidencialias žinias galima rasti šiukšlių dėžėje.  

Rasta IFOR kario byla

Pasirausęs šiukšlių krūvoje prie teismo durų užsienio žvalgas gali rasti ir „kabliukų“ užverbuoti pensijomis nepatenkintus Lietuvos karius, tarnavusius taikos palaikymo pajėgose Balkanuose.

Ant paties šiukšlyno paviršiaus mėtėsi teismo sprendimas, priimtas išnagrinėjus taikos palaikymo IFOR misijoje Bosnijoje ir Hercegovinoje tarnavusio kario V. B. skundą prieš Krašto apsaugos ministeriją, sumokėjusią jam per mažą pensiją.

Šis dokumentas – anaiptol ne senas, jis priimtas šių metų gegužę. Tiesa, tai turbūt juodraštinis variantas, nes tekstas pribraukytas ranka.

Nesaugūs asmeniniai duomenys

„Siaubas, juk ir mano bylos, su mano asmeniniais duomenimis galėjo atsidurti ant grindų, bet kas sužinotų mano adresą, dėl ko bylinėjuosi“, - išsigandęs kalbėjo dažnai teismo slenkstį minantis vilnietis Valerijus Savinkovas, užkietėjęs bylininkas.

Jis pirmasis ir pastebėjo bylų krūvą prie priimamojo. Jos išgulėjo apie pusvalandį ar daugiau, kol apie tai teismui pranešė portalo lrytas.lt žurnalistas.

Išgirdusi apie ant grindų, šalia šiukšliadėžės besimėtančias bylas, sutriko ir Vilniaus apygardos teismo atstovė spaudai Sigita Jacinevičienė-Baltaduonė.

Ji greitai išsiaiškino, jog dokumentus surinkęs ūkvedys turėjo juos sukrauti į sandėlį ir išvežti į Grigiškes, kaip perdirbamą makulatūrą. Tačiau vyriškis užmiršo raktą ir užlipo į pastato 4 aukštą jo pasiimti.

Ūkvedys užmiršo raktą

„Galbūt jam paskambino ir jis užsikalbėjo, žmogiškasis faktorius suveikė. Tikrai nėra didelio skandalo, nes tai senos, neaktualios bylos arba sugadinti bylų puslapiai“, - tikino S. Jacinevičienė-Baltaduonė.

Iš tiesų dauguma dokumentų, kuriuos pavartė lrytas.lt žurnalistas, buvo pernykščiai ir senesni, tačiau netrūko ir šių metų, net gegužės mėnesio dokumentų, bylų ištraukų, sprendimų.

Vilniaus apygardos administracinio teismo atstovė spaudai S. Jacinevičienė-Baltaduonė paaiškino, jog teisėjų kabinetuose susikaupia daugybė dokumentų. Trūksta patalpų juos archyvuoti, todėl kartą per mėnesį krūvos popierių išvežamos perdirbti į Grigiškes.

„Kai visos bylos bus tvarkomos elektroniniu būdu, užteks tik pelės spragtelėjimo ištrinti arba archyvuoti. O dabar dar daug popierių, todėl kyla problemų“, - teigė S. Jacinevičienė-Baltaduonė.

Antradienį Vilniaus apygardos administracinio teismo pirmininkė Ina Kirkutienė gegužės 21 d. pradėjo tarnybinį patikrinimą dėl teismo viešosiose patalpose  rastų juodraščių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.