Teismas išaiškino: rastų daiktų grąžinti nebūtina

Surastą daiktą būtina grąžinti, jei savininkas žinomas ar įmanoma savininką nustatyti, kitu atveju daiktas – viso labo radinys ar lobis, kurio grąžinti nebūtina.

Teismas išaiškino, kad rastas daiktas – radinys, kurio grąžinti nebūtina, jei neįmanoma nustatyti savininko.<br>V. Balkūnas
Teismas išaiškino, kad rastas daiktas – radinys, kurio grąžinti nebūtina, jei neįmanoma nustatyti savininko.<br>V. Balkūnas
Daugiau nuotraukų (1)

Vytautas Valentinavičius

2013-05-20 10:47, atnaujinta 2018-03-06 13:04

Tokios nuomonės laikosi išplėstinė Lietuvos Aukščiausiojo Teismo kolegija, panaikinusi apkaltinamąjį nuosprendį ir nutraukusi bylą prieš Jonavos apylinkės gyventoją, kuris rado, bet savininkei negrąžino mobiliojo telefono.

Žemesnės instancijos teismas nutarė, kad vyriškis 2010 metų gruodį Jonavoje suradęs pamestą telefoną „Nokia“ su išankstinio mokėjimo SIM kortele ir jo negrąžinęs savininkei, pagrobė nedidelės vertės svetimą turtą, tokiu būdu padarydamas baudžiamąjį nusižengimą.

Nustatęs, kad nepaisydamas nuolatinių savininkės skambučių ir trumpųjų žinučių į prarastą telefoną, svetimą telefoną atradęs jonaviškis naudojosi svetimu turtu. O turėdamas galimybę perskambinti skambinusiems asmenims - to nepadarė ir negrąžino telefono savininkui. Žemesnės instancijos teismai vyriškį nuteisė skirdami 3 minimalių gyvenimo lygių (MGL) (apie 390 litų) baudą. Tačiau Aukščiausiojo Teismo septynių teisėjų kolegija buvo kitokios nuomonės, teigdama, kad svetimo turto pasisavinimas nelaikomas nusikaltimu. Radus pamestą daiktą, radusio asmens pareiga daiktą grąžinti, jei savininkas yra žinomas.

Teismo nuomone, bešeimininkiais nepripažįstami daiktai, kurie kažkieno neapdairiai palikti žmonių lankymosi ar darbo vietose, kur rastus daiktus galima perduoti saugoti tas vietas prižiūrintiems asmenims, tačiau rasti daiktai laikomi radiniais.

„Iš parodymų matyti, kad telefonas rastas automobilių aikštelėje, esančioje tarp turgaus ir autobusų stoties, šalia automobilio, sniego provėžoje. Jį radęs asmuo paklausė aikštelėje buvusių žmonių, ar šie nepametė telefono. Niekam neatsiliepus, jonaviškis įsimetė telefoną į krepšį ir išvažiavo į sodybą“, – konstatuojama nutartyje.

Teismas pabrėžė, kad, važiuodamas į sodybą, telefoną radęs vyriškis galėjo negirdėti telefono skambėjimo, kai į telefoną skambino jo šeimininkė, nes krepšį buvo pasidėjęs ant galinės automobilio sėdynės, o parvykęs į namus - praleistų skambučių netikrino.

„Parsivežtą telefoną vyras paliko namuose ir išskubėjo šerti gyvulių. Rastu telefonu, su savo SIM kortele, pradėjo naudotis tik po 4–5 dienų. Pakeitus kortelę, telefone buvę numeriai dingo“, – priimdamas nutartį pabrėžė teismas.

Nutartyje nutraukti baudžiamąją bylą prieš jonaviškį, teismas konstatavo, kad asmuo rado telefoną ne administruojamoje teritorijoje ar patalpoje, o lauke, automobilių stovėjimo aikštelėje, ir faktas, kad telefonas rastas sniego provėžoje, įrodo, jog telefonas akivaizdžiai buvo pamestas, o ne apdairiai paliktas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.