Tvoras prie privačių ežerų nukarpo gaisrininkai, bet ne politikai

Valdžia susizgribo, kad Lietuvoje greitai neliks neprivatizuotų ežerų pakrančių. Beveik aklinai užtvertas net vienas didžiausių Lietuvos ežerų - Lazdijų rajone tyvuliuojanti Dusia. Iš 25 kilometrų neprivatizuotas liko vos vienas kilometras. Dalis savininkų už pinigus leidžia poilsiauti, tačiau yra tokių vietų, kur pašaliniai nepageidaujami.

Trečio pagal dydį Lietuvoje Dusios ežero pakrantės tęsiasi maždaug 25 kilometrus. Likęs vos vienas neprivatizuotas kilometras.<br>„Lietuvos ryto“ televizija
Trečio pagal dydį Lietuvoje Dusios ežero pakrantės tęsiasi maždaug 25 kilometrus. Likęs vos vienas neprivatizuotas kilometras.<br>„Lietuvos ryto“ televizija
Daugiau nuotraukų (1)

Geda Kumžienė („Lietuvos ryto“ televizija)

2013-05-20 20:37, atnaujinta 2018-03-06 12:02

Aplinkos ministras Valentinas Mazuronis pripažįsta, kad šaukštai jau po pietų – neribotai privatizuoti pakrantes leido įstatymas.

Pavojaus varpais skambina ir gaisrininkai. Lekiant gesinti gaisrų jiems tenka net karpyti užtvarų spynas, kad patektų prie vandens.

Miškų apsuptyje, netoli Lazdijų tyvuliuojantis Dusios ežeras beveik aklinai užstatytas užrašais „privati valda“ paženklintais užtvarais. Šalia vaizdingo vandens telkinio gyvenantys žmonės sako, kad pakrantes pradėta privatizuoti Lietuvai atgavus nepriklausomybę.

Trečio pagal dydį Lietuvoje Dusios ežero pakrantės tęsiasi maždaug 25 kilometrus. Likęs vos vienas neprivatizuotas kilometras.

„Ten visur užtverta. Gal yra koks praėjimas prie vandens, bet eiti ir prašyk, kad vartus atkeltų – nesąmonė“, - guodėsi Janėnų kaimo gyventojas.

Prie vandens privalo leisti prieiti

Nors įstatymai nurodo, jog patekti prie valstybinių vandens telkinių turėtų visi be išimties, deja taip nėra. Šioje prabangioje vietoje pašaliniai nepageidaujami, o privatizuotose pakrantėse šeimininkai gali elgtis pagal nuotaiką.

„Žemės įstatyme yra numatyta pareiga žemės savininkui leisti praeiti vandens apsaugine juosta. Tačiau lankytojui sugalvojus išsikept šašlyką ar išgert alaus, savininkas turi pilną teisę paprašyt jų iš ten pasitraukt“, - kalbėjo Metelių regioninio parko direktorius Ramūnas Krugelis.

Klaida – privatizacijos pradžioje

Gražiausių šalies ežerų pakrantes apjuosus žemės savininkų suręstoms tvoroms susizgribo ir valdžia. Aplinkos ministras pripažįsta, kad buvo padaryta didelė klaida, leidžiant neribotai privatizuoti valstybinių vandens telkinių pakrantes, tačiau dabar išlaisvinti ežerų beveik nėra šansų.

„Vietoj to, kad mes pirmiausia būtume išskyrę vietas visuomeniniams poreikiams, o tik po to privatizavę, taip kaip padarė kitos valstybės, estai ir panašiai, mes tuo metu prikaišiojom tokių „bombų“, kurias dabar srebiam. Praktiškai šaukštai po pietų. Nebent valstybė išpirkinėtų, darytų atskiras teritorijas, pirmoj vietoj turėjo būti pasirūpinta viešu interesu“, - sakė aplinkos ministras V. Mazuronis.

Gaisrininkams sunku pasisemti vandens

Užtvarai pakrantėse kelia grėsmę ir patiems privatininkams. Prie užtverto vandens neprivažiuotų net gaisrininkai. Lazdijų ugniagesiai – gelbėtojai sako, kad kartais tenka ir grioviais važinėti, ir užtvarus karpyti.

„Mūsų mašinos yra didesnio pravažumo, tai jei galim pravažiuojam, o jei ne - turim specialias žirkles, kuriomis kai kada nukerpam spynas ir pravažiuojam. Pagal įstatymą mes turim teisę pasinaudoti vandeniu, o jeigu nepavyksta, važiuojam kitur ieškoti vandens. Bet tai užtrunka. Bet ką padarysi“, - sakė Lazdijų priešgaisrinės priežiūros poskyrio viršininkas Viktoras Gerasimovas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.