B. Vėsaitės skrydis į Kazachstaną sukėlė abejonių D. Grybauskaitei

Ūkio ministrė Birutė Vėsaitė ir ją lydinti patarėjų delegacija į verslo forumą Kazachstane išvyko užsakomuoju reisu aštuonviečiu verslo klasės lėktuvu, kurį užsakė bendrovė "Arvi". Toks ministrės elgesys sukėlė abejonių prezidentei Daliai Grybauskaitei. 

Vieno keleivio skrydis tokiu lėktuvu iki Astanos ir atgal gali kainuoti apie 13 tūkst. litų.<br>J. Stacevičiaus nuotrauka iš archyvo
Vieno keleivio skrydis tokiu lėktuvu iki Astanos ir atgal gali kainuoti apie 13 tūkst. litų.<br>J. Stacevičiaus nuotrauka iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

May 21, 2013, 4:54 PM, atnaujinta Mar 6, 2018, 11:13 AM

Lietuvos prezidentė teigia, jog ūkio ministrės Birutės Vėsaitės skrydis į Kazachstaną verslo bendrovės užsakytu lėktuvu - susisaistymas su verslininkais, keliantis abejonių ministrės veiklos skaidrumu.

"Pagal Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybinėje tarnyboje įstatymą, asmuo, dirbantis valstybinėje tarnyboje, negali priimti dovanų ar paslaugų, jeigu tai gali sukelti viešųjų ir privačių interesų konfliktą. Kelionė verslo grupės užsakytu lėktuvu - tiesioginis susisaistymas su verslininkais, keliantis abejonių dėl ministrės veiklos skaidrumo", - prezidentės Dalios Grybauskaitės vertinimą BNS antradienį perdavė jos patarėja Daiva Ulbinaitė.

Šalies vadovės teigimu, "Vyriausybės narių skrydžiai verslo klase, o juolab užsakomaisiais reisais, yra neatsakingas išlaidavimas".

BNS žiniomis, vieno keleivio skrydis tokiu lėktuvu iki Astanos ir atgal gali kainuoti apie 13 tūkst. litų. 

Portalo lrytas.lt duomenimis, skrendant į Kazachstaną reisiniu lėktuvu su persėdimu, perkant lėktuvo bilietus prieš savaitę, skrydžio bilietai kainuoja apie 3 tūkst. litų.  Paskelbus šią informaciją, Ūkio ministerija portalą lrytas.lt informavo, kad kelionė vienam asmeniui kainavo 2 tūkst. 700 litų.

Ūkio ministrės atstovė spaudai Jūratė Antanaitytė Voldemarienė antradienį teigė, jog skrydis užsakomuoju reisu verslo klasės lėktuvu pasirinktas, taupant laiką ir atsižvelgus į kainas, kurios nelabai skyrėsi nuo reisinių skrydžių kainų.

Paklausta, ar nemato galimo interesų konflikto, kad ministrė į verslo forumą skraido tokiu būdu, J.Antanaitytė Voldemarienė teigė negalinti atsakyti į šį klausimą.

Ūkio ministerija antradienį patvirtino, kad ministrė į Astaną, kur dalyvauja Lietuvos-Kazachstano tarpvyriausybinės prekybinio ir ekonominio bendradarbiavimo komisijos posėdyje bei verslo forume, vyko užsakomuoju reisu.

Į Kazachstaną ministrę skraidino Kipre registruotų kelių bendrovių valdomai įmonei „Charter Jets“ priklausantis aštuonių vietų lėktuvas „Hawker 800“.

Juo iš viso skrido septyni keleiviai - ūkio ministrė Birutė Vėsaitė, jos patarėja, buvusi parlamentarė Vilija Vertelienė, patarėja-atstovė spaudai Jūratė Antanaitytė-Voldemarienė, „Arvi“ įmonių grupės prezidentas, Ekonominio bendradarbiavimo su Kazachstanu verslo tarybos prezidentas Vidmantas Kučinskas, „Arvi“ įmonių grupės viceprezidentas Alfonsas Sigitas Tamošiūnas, Vilniaus miesto savivaldybės administracijos direktorius Valdas Klimantavičius ir Vilniaus miesto mero patarėjas Benas Renatas Baltusis.

Kazachstane verslą plėtojančios „Arvi“ įmonių grupės prezidentas V. Kučinskas antradienį patvirtino, kad minėtą skrydį užsakė jo bendrovė.

„Užsakomasis reisas. Aš visą laiką samdau, kai „Arvi“ skrendam, tai laiko nėra su reisiniais skraidyt. Mes čia per „West Express“... Visi susimokėjo, žinokit, per „West Express“, - telefonu iš Kazachstano sakė V. Kučinskas.

Ūkio ministerijos atsakyme nurodoma, kad už ūkio ministrei ir patarėjoms suteiktas skrydžio paslaugas apmoka Ūkio ministerija per viešojo tarptautinio konkurso būdu atrinką tiekėją - bendrovę „West Exspress“ - su kuriuo 2012 m. kovo 21 d. buvo sudaryta sutartis dėl tarnybinių kelionių organizavimo paslaugų teikimo.

„Ūkio ministerijos žiniomis, visi šiuo užsakomuoju reisu skridę asmenys mokės už suteiktas skrydžio paslaugas“, - rašoma ministerijos atsakyme.

Kol kas už skrydį į Kazachstaną ministerija dar nėra sumokėjusi. Teigiama, jog už paslaugas bus atsiskaityta po jų suteikimo.

Aviacijos specialistai nurodė, jog nedidelis verslo klasės lėktuvas „Hawker“ iki Kazachstano gali nuskristi be nutūpimų pakeliui. Vienas užsakomasis reisas iš Vilniaus į Kazachstaną ir atgal tokiu lėktuvu, pasak specialistų, gali kainuoti apie 30 tūkst. eurų (103 tūkst litų). Vieno keleivio skrydžio kaina vidutiniškai gali siekti 13 tūkst. litų.

Nuo Vilniaus iki Astanos yra daugiau kaip 3 tūkst. kilometrų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.