Kultūrininkų algų didinimo pradžiai reiktų 65 mln. litų (papildyta)

Kultūros ministras Šarūnas Birutis sako, kad kultūros darbuotojų algoms šiek tiek pakelti pirmam etapui reiktų 65 mln. litų. Kultūros darbuotojams algos vidutiniškai padidėtų dviem bazinėmis algomis - apie 240 litų, kurie vadinami „vilties lėšomis“.

Kultūros ministras sako, kad kultūros darbuotojų algoms šiek tiek pakelti pirmam etapui reiktų 65 mln. litų.<br>R. Danisevičiaus nuotrauka iš archyvo
Kultūros ministras sako, kad kultūros darbuotojų algoms šiek tiek pakelti pirmam etapui reiktų 65 mln. litų.<br>R. Danisevičiaus nuotrauka iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

May 21, 2013, 11:56 AM, atnaujinta Mar 6, 2018, 11:41 AM

„Aišku, tas padidinimas nebūtų toks, koks derėtų būti ir kokio, matyt, lauktų kultūros darbuotojai. Bet tai būtų pradžia ir nuosekliai, per kelis metus, mes privalom išlyginti tas disproporcijas, kurios yra susidariusios viešajame sektoriuje. Kitų metų biudžete tikrai numatomi pinigai kultūros darbuotojų atlyginimams, tam mes paruošėme visą reikiamą dokumentaciją ir dabar teikiame Finansų ministerijai“, - sakė antradienį LRT radijui Š. Birutis.

Pasak Lietuvos savivaldos kolegijos kanclerės Vilmos Griškevičienės, kultūros darbuotojų asociacijų atstovų susitikime su Vyriausybės vadovu pirmadienio vakarą sutarta, kad bus sudaryta darbo grupė ir rengiama trimetė atlyginimų kėlimo programa, kurios projektas turėtų būti parengtas iki liepos mėnesio vidurio.

„Vakar mes gavome tvirtą pažadą, kad tie pinigai tikrai bus ir kad tuo pačiu alternatyviai ruošiama programa. Vakar kultūros bendruomenių atstovai išsiskirstė turėdami tvirtus pažadus ir įvardintus labai konkrečius veiksmus. Sakyčiau, kad tai yra vilties lėšos, kurios pasieks dabar dirbančius. Žinoma, kad 240 litų yra tik pradžia, bet turime ilgalaikį realų tikslą“, - sakė V. Griškevičienė.

Imtis ryžtingesnių veiksmų, pasak jos, paskatino kultūros įstaigų situacija regionuose, į kultūros įstaigas neateina dirbti jauni kvalifikuoti darbuotojai, todėl greitai nebus kam teikti šiuolaikinius reikalavimus atitinkančias paslaugas.

Kultūros sektoriaus darbuotojai šiuo metu vidutiniškai gauna kiek daugiau negu tūkstantį litų atlyginimo, tai yra bene dvigubai mažiau negu švietimo srities darbuotojai.

Algos didės trejus metus

Nuo kitų metų didės atlyginimai kultūros darbuotojams bei kai kuriems teisėsaugos srityje dirbantiems pareigūnams. Tai antradienį patvirtino Ministras Pirmininkas Algirdas Butkevičius.

"Yra numatyta didinti atlyginimus tiems darbuotojams, kurių darbo užmokestis šiuo metu yra santykinai mažiausias. Tai yra kultūros darbuotojai bei kai kurie statutiniai pareigūnai, dirbantys teisėsaugoje", - LRT radijui sakė A. Butkevičius.

Ministras Pirmininkas teigė, jog atlyginimai bus didinami ne tik kitąmet, rengiama trimetė atlyginimų kėlimo programa.

"Didinimas numatytas būsimiems trejiems metams, kad žmonės žinotų, kaip keisis jų darbo užmokestis ne tik 2014 m., tačiau ir 2015 bei 2016 metais", - akcentavo Premjeras.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.