Paklaustas, kur slėps B. Vėsaitę nuo užsieniečių, premjeras atsakė: „Ji ir dabar yra Kazachstane“

Ministras pirmininkas Algirdas Butkevičius neigia Seimo opozicijos informaciją, kad pajuokos objektu tapusi ūkio ministrė Birutė Vėsaitė daro gėdą Lietuvai ir dėl savo prieštaringai vertinamo elgesio bei pasisakymų yra slepiama nuo į šalį atvykstančių užsienio investuotojų.

A. Butkevičius tvirtino, kad B. Vėsaitė dirba gerai ir nedaro gėdos Lietuvai užsienyje ir šalyje.<br>V. Ščiavinskas
A. Butkevičius tvirtino, kad B. Vėsaitė dirba gerai ir nedaro gėdos Lietuvai užsienyje ir šalyje.<br>V. Ščiavinskas
Daugiau nuotraukų (1)

Martynas Čerkauskas

May 21, 2013, 10:31 AM, atnaujinta Mar 6, 2018, 11:46 AM

Antradienį su Seimo konservatoriais ir liberalais susitikusiam premjerui Algirdui Butkevičiui vėl teko teisintis dėl ūkio ministrės Birutės Vėsaitės darbo, kuris susilaukia nemažos gyventojų ir verslo organizacijų kritikos.

Seimo konservatoriai teigė turį žinių, kad B. Vėsaitė jau pačių Ūkio ministerijos darbuotojų vis dažniau slepiama nuo užsienio verslininkų.

„Lietuva artimiausius pusę metų pirmininkaus Europos Sąjungai. Kur tuo metu jūs ją slėpsite?“ - paklausė premjero konservatorius Paulius Saudargas.

„Ji ir šiuo metu yra Kazachstane“, - pareiškė premjeras. Šie jo žodžiai Seimo salėje, kurioje buvo keliasdešimt parlamentarų, jų padėjėjų ir žurnalistų sukėlė juoko audrą.

Toliau premjeras teisinosi, kad nėra ko čia juoktis. Esą B. Vėsaitė šiuo metu Kazachstane vadovauja šalies verslo delegacijai.

"Kita išvyka yra į Maroką, Izraelį, buvo Kinijoje ir vadovavo delegacijai ir, aš manau, čia nereikia daryti jokios tragedijos“, - ministrę gynė premjeras. A. Butkevičius tvirtino, kad B. Vėsaitė dirba gerai ir nedaro gėdos Lietuvai nei užsienyje, nei mūsų šalyje. 

Premjeras dar kartą pareiškė remiantis B. Vėsaitę ir teigiamai vertinantis jos darbus. Tuo tarpu Liberalų sąjūdžio pirmininkas Eligijus Masiulis juokavo, kad A. Butkevičius tapo B. Vėsaitės įkaitu, nes paskyrė ją ūkio ministre pagal socialdemokratų proteguojamas lyčių lygybės kvotas.

Toliau ginčijosi dėl P. Lukausko

Daugiausiai premjerui teko aiškintis dėl ūkio ministrės B. Vėsaitės sprendimo atsikratyti agentūros „Versli Lietuva“ vadovo Pauliaus Lukausko. Tėvynės Sąjungos lyderis A. Kubilius pasišaipė iš premjero, kad šis nežino, kuo užsiima „Versli Lietuva“, mat A. Butkevičius prieš kelias komentuodamas P. Lukausko atleidimą piktinosi, kad Lietuva smarkiai atsilieka pagal užsienio investicijų pritraukimą. „Norime priminti premjerui, kad „Versli Lietuva“ yra atsakinga už verslo ir šalies eksporto skatinimą, o eksportas palyginti su prieškriziniu laikotarpiu yra išaugęs apie 50 proc.”, - aiškino A. Kubilius. A. Butkevičius aiškino, kad P. Lukauskas atleistas dėl nesusikalbėjimo su ūkio ministre. Esą jis atsisakė ministrei atskleisti, ką veikia, kai išvyksta į užsienį konsultuoti verslininkų. Taip pat esą P. Lukauskas neteikė ataskaitų apie vadovaujamos įstaigos darbą. „Šiuo metu mūsų netenkina vadybiniai dalykai. Ar galite sutiktu su pavaldiniu, kuris važiuoja į kitą valstybę ir nežinoti, ką jis ten daro“, - P. Lukausko atleidimo priežastį reziumavo premjeras. Premjeras taip pat neigė anksčiau skelbtą informaciją, kad P. Lukausko darbo sutartyje buvo numatyta galimybė šiam dažniau imti neapmokamas atostogas ir vykti į užsienį asmeninio verslo reikalais. 

Tuo tarpu opozicijai teigė neišgirdusi aiškių premjero priekaištų „Versliai Lietuvai“ dėl įstaigos darbo rezultatų.  Buvęs ūkio ministras konservatorius Dainius Kreivys premjerui priekaištavo, kad B. Vėsaitė atleido iš Vakarų į Lietuvą grįžusį specialistą, kuris dirbo pagal vakarietišką valdymo modelį. Jis taip pat stebėjosi, kaip toks sprendimas susijęs su socialdemokratų deklaruojama politika sugrąžinti į šalį emigrantus.

Premjeras gyrė savo darbą

Paprašytas įvardinti didžiausius B. Vėsaitės darbo ministerijoje nuopelnus, A. Butkevičius paskelbė, kad ministrė jau peržiūrėjo Ūkio ministerijos administruojamą Europos Sąjungos (ES) paramą. To nepadarius dėl kai kurių vėluojančių projektų Lietuva esą būtų praradusi kelis šimtus milijonų litų ES paramos. Komentuodamas tai A. Kubilius pareiškė, kad jo vadovaujama Vyriausybė tokius darbus darė nuolatos.

Klausinėdami A. Butkevičiaus opozicijos atstovai neslėpė ironijos ir pašaipų. Tai akivaizdžiai pasipiktino premjerą, kuris įvykusią diskusiją vadino nekonstruktyvia. A. Kubiliui pareiškus, kad A Butkevičius ministrų kabinetas dirba be strategijos, premjeras atšovė nematęs jokios strategijos visus ketverius metus, kai Vyriausybei vadovavo konservatoriai su liberalais. Socialdemokratų lyderis gyrėsi išjudinęs daugiabučių renovaciją, pradėjęs šilumos ūkio pertvarką.

„Per šį pusmetį pasieksime daugiau, nei jūs nepasiekė per ketverius metus“, - opozicijai įkando Vyriausybės vadovas. Šiuos jo žodžius opozicija sutiko su kreivomis šypsenomis.

Po susitikimo nei A. Kubilius, nei E. Masiulis negalėjo pasakyti, ar opozicija inicijuos interpeliacijas blogiausiai dirbantiems ministrams.  Tuo tarpu premjeras tvirtino, kad valdančioji dauguma dirba darniai ir jis yra patenkintas visos ministrų komandos darbu. Jisa tikisi, kad žmonės jo Vyriausybės darbą įvertins teigiamai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.