Š. Keserauskas: „Pažeidimų galima įžvelgti tik „Vilniaus energijos“ ir „Bionovus“ susitarimuose“

Tiriant biokuro rinką,

Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

May 21, 2013, 1:36 PM, atnaujinta Mar 6, 2018, 11:29 AM

Šarūnas Keserauskas tikina, kad taryba tiria šiuos susitarimus, ir tikisi, kad kiti galimi pažeidėjai nutrauks neleistiną veiklą.

„Aš tiesiog informavau prezidentę, kad toks tyrimas („Vilniaus energijos“ ir „Bionovus“ susitarimų - BNS) vyksta, kadangi mes žinome, kad prezidentė rimtai žiūri į šią rinką. (...) Be abejo, pažeidimų gali būti daug kur, bet kol kas aš nenorėčiau tuo spekuliuoti.

Kol kas mes tiriame šią rinką, šituos susitarimus, jeigu mes įtartume, kad yra daugiau susitarimų, mes juos tirtume“, - antradienį po susitikimo su prezidente Dalia Grybauskaitė žurnalistams sakė Š. Keserauskas.

Pasak prezidentės, dabar Lietuvoje paplitęs reiškinys, kai šilumos ir elektros tiekėjai perka technologijas ar kurą iš susijusių įmonių, o galimai išpūstas sąnaudas perkelia ant vartotojų pečių. Todėl būtina įvertinti, ar tokie susitarimai nepažeidžia konkurencijos reikalavimų.

„Tam, kad žmonės už šildymą, elektrą ir komunalines paslaugas mokėtų kuo mažesnes kainas, Konkurencijos taryba turi akylai stebėti rinkoje dominuojančias verslo grupes ir jų sudaromas sutartis su tiekėjais. Monopolininkų vykdomi pirkimai negali virsti nesąžiningo pasipelnymo iš vartotojų šaltiniu“, - prezidentūros pranešime cituojama šalies vadovė.

Tarybos vadovas sakė, kad dėl susitarimų tarp „Vilniaus energijos“ ir „Bionovus“ į rinką negalėjo patekti kiti biokuro pardavėjai, todėl galėjo didėti šildymo kainos vartotojams.

„Čia turima galvoje susitarimai tarp „Vilniaus energijos“ ir „Bionovus“, kurie galimai uždaro rinką ir neleidžia patekti į ją kitiems tiekėjams. Todėl kaina rinkoje galimai galėtų būti didesnė“, - teigė Š. Keserauskas.

Pasak Konkurencijos tarybos vadovo, tikimasi, kad jei yra kitų pažeidimų, pažeidėjai „susimąstys“ ir nutrauks savo veiklą, nes pradėtas tyrimas turėtų juos atgrasinti.

„Visada yra noras ir siekis atlikti tokius tyrimus, kurie priverstų kitus galimus pažeidėjus, ar esamus pažeidėjus susimąstyti ir pakeisti savo veiklą. Visko ištirti Konkurencijos taryba negali, tokių pažeidimų gali būti labai daug, bet dažni suveikia atgrasomasis poveikis“, - teigė Konkurencijos tarybos vadovas.

Š.Keserauskas aiškino, kad reikia siekti, jog biokuro rinkoje dalyvautų kuo daugiau žaidėjų, nes tokiu atveju pavyks išvengti kainų derinimo.

„Jeigu biokuro rinka bus konkurencinga rinka, tai tokioje rinkoje kainų derinimą yra labai sunku pasiekti, o pasiekus išlaikyti. Ir čia mes turime užtikrinti, kad kuo daugiau konkurentų veiktų rinkoje ir tokiu atveju kartelinius susitarimus būtų labai sudėtinga sudaryti.

Bet, aišku, jeigu veikia labai ribotas ūkio subjektų skaičius, tada problemos atsiranda“, - tikino tarybos vadovas.

Konkurencijos tarybos tinklalapyje skelbiama, jog tyrimas, ar šilumos ir biokuro gamybos bei tiekimo įmonių veikla neprieštarauja Konkurencijos įstatymui, pradėtas šių metų vasario 25 dieną.

Pasak konkurencijos tarybos vadovo, tyrimas atliekamas dėl to, ar Prancūzijos bendrovės „Dalkia“ antrinės įmonės Lietuvoje „ Vilniaus energijos“ vadovai galėjo sukčiauti, leisdami su ja susijusiai įmonei „Bionovus“ pelnytis iš biokuro pardavimų.

Skaičiuojama, kad pastaroji įmonė 2007–2011 metais vien iš pardavimų „Vilniaus energijai“ gavo daugiau nei 53 mln. litų grynojo pelno.

Kada tyrimas bus baigtas, kol kas Š. Keserauskas negalėjo pasakyti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.