Vaiko teisių apsaugos srityje – chaosas ir nežinia

Lietuvos gyventojai daugiausia skundžiasi dėl savivaldybėse veikiančių Vaiko teisių apsaugos skyrių (VTAS) veiklos. Vaiko teisių apsaugos institucijų pertvarkos koncepcija stringa. Tokia situacija paaiškėjo Seime tvirtinant 2012 metų Vaiko teisių apsaugos kontrolieriaus veiklos ataskaitą, kurią pristatė laikinai einanti Vaiko teisių apsaugos kontrolieriaus pareigas Lygių galimybių kontrolierė Aušrinė Burneikienė.

Daugiau nuotraukų (1)

Vytautas Valentinavičius

May 21, 2013, 4:37 PM, atnaujinta Mar 6, 2018, 11:13 AM

Labiausiai skundžiamasi dėl VTAS nepakankamo bendradarbiavimo su kitomis institucijomis, netinkamo mažamečio, kurio vienintelis iš tėvų patenka į įkalinimo įstaigą, globos organizavimo, neaiškių ir nemotyvuotų išvadų, kurios teikiamos teismams, pateikimo.

„Prastai užtikrinamos vaiko teisės išsakyti savo nuomonę. Bendraujama su vaikais girdint vienam iš tėvų, kai vyksta ginčas tarp tėvų dėl vaikų gyvenamosios vietos nustatymo“, – rašoma Vaiko teisių apsaugos kontrolierės veiklos už 2012 metus ataskaitoje.

Būtina spręsti vaiko globos problemas sistematiškai, itin didelį dėmesį skiriant neįgaliųjų vaikų globos problemoms.

Kaip vieną iš problemų Vaiko teisių apsaugos kontrolierė įvardijo socializacijos centrus: „Juose taikomi pasenę auklėjimo metodai, neužtikrinamas vaikų privatumas. Vaikų kambariai rakinami, į juos leidžiama įeiti tik prižiūrėtojams leidus.“

A. Burneikienės įsitikinimu, bausmės namuose parodo tėvų kantrybės ir žinių stoką: „Užaugau nelupta. Manau, kad smurto proveržiai lemia vaiko elgesio pakitimus, jie sukelia kitas neigiamas vaiko socialines problemas.“

Vaiko teisių apsaugos skyriuose – kompetencijos stoka

Ataskaitoje pastebima, kad savivaldybėse iki šiol egzistuoja ne tik skirtinga teisės aktų, susijusių su vaiko teisių ir teisėtų interesų apsauga, taikymo praktika, bet ir vaiko teisių apsaugos skyrių pavaldumas savivaldybių administracijų struktūrose.

„Dar 2011 metais kreiptasi į Vilniaus, Klaipėdos, Marijampolės ir Raseinių savivaldybių tarybas ir Vyriausybės atstovus apskrityse „Dėl bendrųjų vaiko teisių apsaugos skyrių nuostatų patvirtinimo“ nuostatų tinkamo įgyvendinimo“, – akcentuojama ataskaitoje.

Vaiko teisių apsaugos institucijų pertvarkos koncepcijos įgyvendinimo sistema stringa. Nuo 2013 metų sausio 1 dienos turėjusi pradėti veikti pertvarkyta vaiko teisių apsaugos institucijų sistema – žlunga.

A. Burneikienė prašė įvertinti šią aplinkybę ir nustatyti tokius Priemonių plano įgyvendinimo terminus, kurie leistų užtikrinti tinkamą ir laiku užtikrintą koncepcijos nuostatų įgyvendinimą.

Be to, ji atkreipė dėmesį į tai, kad koncepcijos įgyvendinimo priemonių planas susiaurintas taip, kad nenumatytos priemonės, leidžiančios peržiūrėti savivaldybių kompetenciją, įpareigoti jas tobulinti socialinių paslaugų teikimo šeimai ir vaikui sistemą savivaldybėse.

Kontrolierės teigimu, VTAS trūksta kvalifikuotų darbuotojų: jiems trūksta žinių, kompetencijos. Esą šie dažnai jaučiasi ir socialiai nesaugiai.

Seimo nariai po balsavimo (už – 88, prieš – 1, susilaikė – 6) pritarė Vaiko teisių apsaugos kontrolieriaus ataskaitai už 2012 metus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.