A. Kubilius: „B. Vėsaitė - asmeninė premjero A. Butkevičiaus problema“

Seimo opozicijos lyderis

A. Kubilius teigia, kad jo vadovaujama frakcija kreipsis į Vyriausiąją tarnybinės etikos komisiją dėl ūkio ministrės.<br>R. Danisevičiaus nuotrauka iš archyvo
A. Kubilius teigia, kad jo vadovaujama frakcija kreipsis į Vyriausiąją tarnybinės etikos komisiją dėl ūkio ministrės.<br>R. Danisevičiaus nuotrauka iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

May 22, 2013, 2:50 PM, atnaujinta Mar 6, 2018, 10:20 AM

Parlamentarė konservatorė Agnė Bilotaitė trečiadienį kreipėsi į VTEK, prašydama tirti B. Vėsaitės ir ją lydėjusių kelių patarėjų kelionės į Astaną aplinkybes.

A. Bilotaitė taip pat prašo nustatyti, ar šio skrydžio negalima laikyti iš verslininkų gauta dovana.

Paklaustas apie galimą interpeliaciją ūkio ministrei A. Kubilius BNS trečiadienį teigė, jog ministrės veiksmus pirmiausia turi įvertinti jos vadovas - premjeras Algirdas Butkevičius.

„B. Vėsaitė yra asmeninė A.Butkevičiaus problema ir jis turi pats pirmiausia rasti būdų, kaip ją spręsti. Jei jam tokia ministrė atrodo tinkama, tai čia yra premjero problema. Mes turime visiškai kitokią nuomonę“, - BNS sakė A. Kubilius.

Opozicinės konservatorių ir Liberalų sąjūdžio frakcijos Ūkio ministerijos prašys pateikti šios kelionės organizavimo dokumentus.

Liberalų sąjūdžio frakcijos vadovas E. Masiulis BNS teigė, jog ministrė akivaizdžiai supainiojo viešuosius ir privačius interesus, o bandydama aiškinti kelionės į Kazachstaną aplinkybęs tik „dar giliau klimpsta į melą“.

„Šiuo atveju ministrė pasiklydo tarp kalakutų. Tai absoliutus viešųjų ir privačių interesų supainiojimas, šiuo atveju ministrui tai nedovanotina ir neleistina“, - sakė E. Masiulis.

Jis priminė, jog panašių atvejų yra buvę su kitais ministrais - buvusiu ūkio ministru Eugenijumi Maldeikiu ir buvusiu susisiekimo ministru Algiu Žvaliausku.

2001 metais į skandalą buvo patekęs tuometinis ūkio ministras E. Maldeikis. Pastarasis atsistatydino po to, kai kilo abejonių dėl jo kelionės į Maskvą.

E .Maldeikis tąkart aiškino „atsitiktinai“ atsidūręs „Gazprom“ būstinėje Maskvoje, o tuometinės dujas importuojančios bendrovės „Stella Vitae“ valdybos pirmininkas Antanas Bosas tvirtino paties ministro buvęs paprašytas suorganizuoti susitikimą su „Gazprom“ vadovais. Be to, įtarimų taip pat sukėlė ministro paaiškinimai, kodėl, užuot apsistojęs Lietuvos ambasados Svečių namuose, jis apsigyveno viename prabangiausių Maskvos viešbučių „Hotel Baltchug Kempinski“ ir kas užsakė kambarį.

Buvęs susisiekimo ministras A. Žvaliauskas taip pat atsistatydino po kilusio skandalo 1998 metų lapkritį, kai VTEK nusprendė, jog jis pažeidė viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybinėje tarnyboje įstatymą. Buvo nustatyta, kad ministras pats neteisėtai pasinaudojo ir leido kitiems pasinaudoti lėktuvu „JetStar“ už valstybės pinigus.

„Ministrė B. Vėsaitė ir jos komanda aiškindami situaciją klimpsta į dar gilesnį melą bandydami atgaline tvarka turbūt susitvarkyti apmokėjimą ir teigdami, kad kelionė tokiu lėktuvu kainavo 2700 litų. Tai yra neatitinkanti tikrovės informacija, tai sakau kaip šiek tiek žinantis šio lėktuvo skrydžio sąnaudų dydį ir jei mokama tokia kaina, klausimas - kas padengė likusią šio reiso sąnaudų dalį?“, - teigė E. Masiulis.

Pasak jo, ministrės bus reikalaujama atsakyti į konkrečius klausimus, kas padengė likusią kelionės dalį, kiek kainavo visos skrydžio sąnaudos.

E. Masiulio teigimu, gavus atsakymus, frakcija svarstys ir konsultuosis su kitomis opozicinėmis frakcijomis, kaip toliau elgtis ministrės atžvilgiu.

Premjeras A. Butkevičius antradienį teigė nurodęs Vyriausybės kancleriui dėl B. Vėsaitės skrydžio taip pat kreiptis į VTEK.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.