Diskusijos dėl privalomo matematikos egzamino truks dar metus

Švietimo ir mokslo ministerija žada kitais metais paskelbti, ar 2016 m. Lietuvos mokyklose bus įvestas privalomas matematikos egzaminas.

Dabar matematiko egzaminas nebūtinas norintiems studijuoti menus ir humanitarinius mokslus. Praėjusiais metais egzaminą laikė 40 proc. moksleivių.<br>J. Stacevičiaus nuotrauka iš archyvo
Dabar matematiko egzaminas nebūtinas norintiems studijuoti menus ir humanitarinius mokslus. Praėjusiais metais egzaminą laikė 40 proc. moksleivių.<br>J. Stacevičiaus nuotrauka iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

Martynas Čerkauskas

May 22, 2013, 11:19 AM, atnaujinta Mar 6, 2018, 10:42 AM

Seimo Švietimo, mokslo ir kultūros komitete trečiadienį diskutuojant dėl Moksleivių parlamento prašymo neskubinti privalomojo matematikos egzamino įvedimo, o stiprinti tik matematikos mokymą, švietimo ir mokslo viceministras Rimantas Vaitkus žadėjo, kad diskusijos dėl matematikos egzamino vyks visus metus. „Mes atsižvelgėme į jūsų siūlymus, todėl 2015 m. privalomo egzamino nebus. Dėl 2016 m. diskutuosime toliau. Turime metus diskutuoti, jei nebus pritarimo, tai nebus“, - sakė viceministras R. Vaitkus.

Ministerija siūlo, kad privalomi matematikos egzaminai būtų taikomi tik tiems, kurie norės stoti į valstybės finansuojamas studijų vietas.

Dabar matematiko egzaminas nebūtinas norintiems studijuoti menus ir humanitarinius mokslus. Praėjusiais metais egzaminą laikė 40 proc. moksleivių.

Egzamino šalininkai sako, jog studentams trūksta loginio mąstymo, o daugelis matematiką šiuo metu mokosi aplaidžiai, nes žino, kad egzaminas nėra privalomas.

Švietimo ir mokslo ministras Dainius Pavalkis sako, kad įvesti privalomą matematikos egzaminą nuspręsta apsižiūrėjus, kad Lietuvoje labai mažai jaunuolių renkasi tiksliuosius mokslus.

Ministras svarsto, kad galbūt dėl šios priežasties Lietuva atsilieka nuo daugelio Europos Sąjungos šalių mokslo ir inovacijų srityje. Patyrusių specialistų vis labiau stinga ir verslo įmonėms.

Sprendimą įvesti privalomą egzaminą remia ir šalies aukštosios mokyklos. Rektoriai tvirtina, kad laikančių matematikos egzaminą jau kelerius metus vis mažėja, o baigiančių socialinius mokslus - daugėja. Universitetams esą nėra tas pats, kokie mokiniai įstoja į aukštąsias mokyklas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.