Ministro L. Linkevičiaus perspėjimas žydams sukėlė audrą

Lietuvos užsienio reikalų ministro Lino Linkevičiaus ištarta frazė Izraelyje sukėlė šurmulį bei pasipiktinimą. Izraelyje šiuo metu viešintis ministras vietos žurnalistams pareiškė, kad Europos Sąjungos šalys svarsto galimybę boikotuoti prekes iš Izraelio.

Užsienio reikalų ministras L. Linkevičius interviu neįvardijo Europos šalių, kurios svarsto apie boikotą.<br>T. Bauras
Užsienio reikalų ministras L. Linkevičius interviu neįvardijo Europos šalių, kurios svarsto apie boikotą.<br>T. Bauras
Daugiau nuotraukų (1)

Marius Jokūbaitis

May 22, 2013, 5:24 PM, atnaujinta Mar 6, 2018, 10:07 AM

„Jeigu nepakeisite prekybos praktikos, tai prives prie to, kad Izraelio prekės bus boikotuojamos kai kuriose ES šalyse. Į tai turite pažiūrėti rimtai“, - antradienį rėžė ministras laikraščiui „The Jerusalem Post“. Nors Europa jau trejus metus ragina Izraelį spręsti problemą, tačiau apie prekių boikotą dar niekas nėra kalbėjęs.

Lietuvio perspėjimas mirgėjo daugelyje Izraelio žiniasklaidos kanalų. Nuo sekmadienio Izraelyje viešintis L. Linkevičius susitiko su šalies premjeru Benjaminu Netanyahu, tačiau šiam neužsiminė apie boikotą.

Perspėti dar niekas nedrįso

Kai kurie Izraelio gamintojai ginčijamame Vakarų Krante pagamintas prekes žymi kaip pagamintas Izraelyje. Pastarosios valstybės prekėms negalioja muitai Europos Sąjungoje.

Tačiau Izraelio okupuotam Vakarų Krantui tokia išimtis netaikoma. Todėl kai kurie Izraelio gamintojai taip gudrauja ir nutyli tikrąją prekių kilmę.

Taigi, prekių ženklinimo problema Izraelyje senoka. Palestiną remiantys aktyvistai retkarčiais protestuoja prie Vakarų Europos prekybos centrų, kuriuose galima rasti Vakarų Krante pagamintų prekių, paženklintų Izraelio vėliava.

Tačiau dar nė vienas tokio lygio Europos pareigūnas atvirai nedrįso perspėti Izraelio, kad gali būti boikotuojamos šios šalies prekės. Boikotuoti žydų prekes reguliariai ragina tik Palestinos valdžios atstovai.

Buvęs JAV prezidentas Jimmy Carteris prieš dvi savaites irgi ragino išspręsti prekių ženklinimo problemą, tačiau apie boikotą jis neužsiminė.

Užsienio reikalų ministras L. Linkevičius interviu neįvardijo Europos šalių, kurios svarsto apie boikotą.

Komentatoriai piktinasi

Interviu su L. Linkevičiumi šiandien yra viena labiausiai skaitomų publikacijų „The Jerusalem Post“. Kai kurie skaitytojai piktinasi ministro grasinimais, kuris „atvažiavo iš šalies, sunaikinusios tūkstančius žydų“.

„Taigi, Lietuva, kurie žudėt savo kaimynus žydus, dabar turite kiaušus pasakyti Izraeliui ir žydams, kaip ženklinti savo prekes? Dinkit iš čia ir valgykite kirminus“, – komentaruose linki skaitytoja Nanette Cohen Rayman.

„Nuostabu, kad kai kurios šalys mums diktuoja, ką daryti. Aš esu litvakų palikuonė. Žydų, kurie buvo sunaikinti per holokaustą. Tačiau nenorėčiau gauti Lietuvos ar kitos Europos šalies pilietybės. Šeši milijonai žuvusių – užteks“, – po straipsniu piktinasi Lietuvoje gyvenusių žydų palikuonė Dona Metreger.

Kiti komentatoriai pašiepiamai ragina boikotuoti ir britų bei kitų valstybių prekes, kurios yra užėmusios teritorijas.

Jungtinės Tautos Vakarų Krantą laiko Izraelio okupuota teritorija. O Europos Sąjunga ne kartą yra pareiškusi, kad Vakarų Krante pagamintos prekės - nėra Izraelio prekės.

Skandalą sukėlė sirupas

Kai kurios Europos valstybės piktinasi Izraelio verslininkų veikla.

Prieš porą metų Vokietijoje plačiai nuskambėjo istorija apie šioje šalyje veikiančią bendrovę „Brita GmbH“, užsiimančią gėrimų importu. Ši kompaniją į Vokietiją įsivežė mineralizuotą vandenį bei sirupą, o prekes pirko iš Izraelio kompanijos „Soda-Club Ltd“.

Pastaroji veikia viename iš Vakarų Krante esančių industrinių zonų. „Brita GmbH“ vokiečių muitininkams pareiškė, kad prekės pagamintos Izraelyje, todėl joms negalioja importo muitai.

Tačiau Vokietijos pareigūnai tuo suabejojo, nes įtarė, kad vanduo ir sirupas atkeliavo iš Vakarų Kranto. Izraelio muitinės tarnyba patvirtino, kad prekės pagamintos Izraelyje, o apie Vakarų Krantą net neužsiminė.

Galiausiai ginčas persikėlė į teismą. Hamburgo teismas paprašė nuomonės iš Europos Sąjungos Teisingumo Teismo. Pastarasis priėmė sprendimą – muito mokesčių gali išvengti tik tos prekės, kurios pagamintos Izraelio teritorijoje. Tad verslininkams galiausiai teko susimokėti muito mokesčius.

Izraelio pramonė yra išplitusi Vakarų Krante, nes šioje teritorijoje yra pigesnė darbo jėga.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.