Vokiečio jachtą ištraukti padėję žvejai gavo alaus

Šventosios žvejams pirmadienį vakare teko gelbėti ant seklumos užplaukusią vokiečio jachtą, kuri mėgino įplaukti į neveikiantį Šventosios uostą.

Kai laivo kylis išsilaisvino iš smėlio, jachtą žvejai nutempė giliau į jūrą.<br>G. Vaičekausko („Balticum TV”) nuotrauka
Kai laivo kylis išsilaisvino iš smėlio, jachtą žvejai nutempė giliau į jūrą.<br>G. Vaičekausko („Balticum TV”) nuotrauka
Daugiau nuotraukų (1)

Alvydas Ziabkus („Lietuvos rytas”)

May 22, 2013, 8:48 AM, atnaujinta Mar 6, 2018, 10:49 AM

Po Baltijos jūrą jūrine jachta pramogavusiai vokiečių porai pasisvečiuoti Šventojoje nepavyko. Pamėginęs įplaukti į uostą užsienietis įstrigo ant seklumos dar gerokai prieš uosto vartus.

Nuo kranto vokiečių jachtos bandymą matę meškeriotojai pasakojo, kad vokietis į Šventosios uostą mėgino įplaukti du kartus. Pirmą kartą arčiau uosto vartų priplaukusi jachta apsisuko ir grįžo į jūrą.

Matyt, nepatikėjęs gylio matavimo prietaisų rodmenimis, vokietis uostą šturmavo antrą kartą, tačiau tada vos 1,2 metro gylio grimzlės laivas tvirtai įsirėmė į smėlį.

Padėti mėgino meškeriotojai

Kad čia įplaukti nepavyks, turistas suprato ir pats, kai iššokęs iš jachtos atsistojo ant dugno. Vanduo jam siekė kiek aukščiau juosmens.

Oficialių Klaipėdos uosto tarnybų pagalbos užsienietis neprašė, nes žinojo, kad dėl kapitono klaidos ant seklumos užplaukusio laivo buksyravimas nemažai kainuoja.

Iš pradžių vokietis bandė jachtą nustumti pats. Supratęs, kad tai – bergždžias reikalas, jis į pagalbą pasišaukė nuo kranto meškeriojančius žvejus.

Trys vyrai nubridę iki jachtos taip pat mėgino stumti laivą, tačiau jis stovėjo kaip įkaltas.

Už nepavykusį gelbėjimą atsidėkojęs keliomis skardinėmis alaus, vokietis nubrido į krantą prašytis pagalbos.

Nutempė žvejų valtis

Tuo metu Šventosios žvejai motorine valtimi plaukė iš uosto į jūrą traukti tinklų.

„Pamatėme, kad nuo kopų kažką mums šaukdamas parbėga žmogus. Vos tik prisigretinome prie kranto jis tiesiog įšoko į valtį ir kažką vokiškai rėkdamas rodė į jūros pusę”, – pasakojo jachtos gelbėjimo operacijoje dalyvavęs šventojiškis Arvydas Tapinas.

Priplaukus arčiau vienas žvejys įlipo į jachtą ir padedamas vokiečio savo svoriu paguldė jachtą ant šono. Kai laivo kylis išsilaisvino iš smėlio, jachta buvo nutemta giliau į jūrą.

Šoko ištiktas užsienietis gelbėtojams atsidėkojo trimis skardinėmis alaus.

Galėjo įstrigti ilgam

Po beveik dviejų valandų nuo seklumos nustumta jachta nuplaukė Liepojos uosto link.

Po to žvejai svarstė, kad užsienietis galbūt ir būtų prasmukęs į uostą, jeigu įplaukos kanale būtų pataikęs į siaurą kiek gilesnį farvaterį, kuriuo išplaukia žvejai.

„Bet tuomet jis čia būtų prasėdėjęs iki pat Šventosios uosto statybos pradžios”, – juokavo vyrai.

Bevaisės pastangos

Prieš dvejus metus atidarytas Šventosios uostas jau po savaitės buvo užneštas smėliu. Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcija įplaukos kanalą bandė gilinti prieš metus, tačiau pastangos buvo bevaisės.

Dabar dugno gilimo technika į Šventąją atplauks tik tuomet, kai bus pastatyti molai.

„Uosto direkcija savo tinklalapyje skelbia apie tai, kad Šventosios uostas neveikia, bet neprošal būtų jūroje apie tai įspėjantis plūduras.

Pernai Šventosios link pasukusias jachtas nuo įplaukos į uostą teko vaikyti jau keletą kartų”, – sakė Šventosios žvejys Antanas Valiukas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.