B. Vėsaitė į Vilnių grįžo nusiteikusi karingai

Ketvirtadienio vakarą į Vilnių grįžusi ūkio ministrė Birutė Vėsaitė kalbėjo ryžtingai ir stengėsi neparodyti nerimo dėl susvyravusios kėdės. Socialdemokratė aiškino, kad apie tai, su kuo skris į Kazachstaną, sužinojo prieš lipdama į lėktuvą.    

Ūkio ministrės Birutės Vėsaitės likimas turėtų paaiškėti kitą savaitę.<br>V. Balkūnas
Ūkio ministrės Birutės Vėsaitės likimas turėtų paaiškėti kitą savaitę.<br>V. Balkūnas
Daugiau nuotraukų (1)

Martynas Čerkauskas

May 23, 2013, 10:41 PM, atnaujinta Mar 6, 2018, 8:37 AM

Dėl kilusio šurmulio ministrė labiausiai kaltino opozicijoje esančią Tėvynės sąjungą, kuri esą trukdo dirbti jai ir Vyriausybei. Ministrė tikino, kad tikrai nesirengia pasitraukti iš posto ir lauks Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos verdikto.  

Paklausta, kaip reaguoja į Darbo partijos ir „Tvarkos ir teisingumo“ partijos lyderių raginimus atsistatydinti, B. Vėsaitė atrėžė, kad politikai kol kas neturi visos informacijos apie kelionę į Astaną, todėl yra susidarę klaidingą nuomonę. Ji taip pat nesureikšmino neigiamų prezidentės Dalios Grybauskaitės pareiškimų.  

Nenorėjo jaustis kaip kosmonautas

Komentuodama skrydžio su verslininkais aplinkybes, ministrė teigė esanti tikra, kad nieko blogo nepadarė.

„Juo labiau, kad mes ir nepermokėjom. Na vienintelė malonė, kuri man teko - sutaupyta dvylika valandų“, - kalbėjo ministrė. Ji nežino, kodėl verslininkai už skrydį paprašė palyginti mažos kainos. 

Paklausta, ar nesijaučia gavusi kyšį, ministrė pyktelėjo: „Koks kyšis, mergaitės, aš nevažiavau nei atostogauti, nei savo reikalais. Aš važiavau valstybės reikalais, ir geresnių rezultatų per visą mano laikotarpį Ūkio ministerijoje mes nesame patyrę. Mes pasirašėme memorandumą dėl kelių verslų ir investicijų į Kazachstaną. Galimai bus steigiamas ir universitetų holdingas. Manyčiau, kad vizitas tikrai yra labai pavykęs. Aišku, opozicijos darbas truputėlį trukdo, bet mes vis tiek susikoncentravom“.

„Ministras negali nuvažiuoti, tarkime, naktį ir sėsti ryte pirmininkauti dar išlaukęs šešias valandas ir jaustis kaip kosmonautas, kaip kad jautėsi mūsų viceministrai atvažiavę į posėdį. Ta laiko dovana, galbūt, gali būti laikoma kyšiu“, - apie skraidymo su persėdimais nepatogumus pasakojo ministrė.

B. Vėsaitė tiki, kad įmanoma perkalbėti koalicijos partnerius, kurie reikalauja jos atsistatydinimo. 

„Aš manyčiau, kad tai yra konservatorių intrigos. Mes tikrai tarsimės. Galbūt jie negavo mano paaiškinimo. Aš tikrai nemanau, kad ministerijos nupirktas bilietas, užsakymas netgi buvo prieš mėnesį laiko, yra kažkoks viešųjų ir privačių interesų pažeidimas“, - įsitikinusi B. Vėsaitė.

Jai nebaisūs ir prezidentės D. Grybauskaitės pagrūmojimai. 

„Kartais mes nebūkime šventesni už Romos popiežių, nes nereikia ieškoti ten problemų, kur jų nėra“, - apie šalies vadovės pareiškimus kalbėjo socialdemokratė.

B. Vėsaitė kovos už postą

Ji nesureikšmino fakto, kad skrido su privačios įmonės vadovais ir jų užsakytu lėktuvu, nes šie esą buvo oficialios delegacijos sudėtyje. B. Vėsaitė priminė, kad Kazachstanas yra tokia šalis, kurioje politikai turi lydėti verslininkus, nes kitokiu būdu patekti į šios šalies rinką dėl didelės konkurencijos yra labai sunku.

„Mūsų ministerijos misija yra rūpintis Lietuvos prekių eksportu ir traukti tiesiogines investicijas. Tai mes taip ir darome, - aiškino B. Vėsaitė. - Mes tikrai elgiamės kitaip negu konservatoriai, nes nesėdime, nebraižome strategijų, kurios niekada  nebus įgyvendintos, o realiai dirbame“.

Ministrė teigia galvosianti apie savo likimą tik tuo atveju, jei Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos išvados bus neigiamos.  Dabartinę situaciją ji vadino intrigomis, puolimu prieš koaliciją, Socialdemokratų partiją.

„Jie pasirinko mane kaip taikinį, bet nenugalės“, - pabrėžė B. Vėsaitė.

Likimą lems etikos sargai?

Ūkio ministrė į skandalą pateko paaiškėjus, kad į komandiruotę Kazachstane ji vyko privačios kompanijos „Arvi“ užsakytu lėktuvu. Ši bendrovė turi interesų Ūkio ministerijoje, nes nuo jos sprendimo priklausys, ar „Arvi“ bus patikėta valdyti valstybės kuriamą Marijampolės laisvąją ekonominę zoną. 

Prezidentė Dalia Grybauskaitė pareiškė, kad toks ministrės elgesys ir galimos sąsajos su verslu meta šešėlį ant visos Vyriausybės. Pirmadienį šalies vadovė B. Vėsaitės elgesį aptars su premjeru A. Butkevičiumi. Ministrę taip pat svarstys Vyriausioji tarnybinė etikos komisija.

Premjeras Algirdas Butkevičius pareiškė, kad į Kazachstaną verslininkų užsakytų lėktuvu skridusi ūkio ministrė Birutė Vėsaitė negalėtų likti poste, jei Vyriausioji tarnybinės etikos komisija nuspręstų, kad jis supainiojo interesus.

„Manau, kad ne“, - LNK žinioms sakė ketvirtadienį sakė A. Butkevičius, paklaustas, ar B. Vėsaitė galėtų likti ūkio ministre, jei etikos sargai priimtų jai nepalankų sprendimą.

Ministerija iš pradžių teigė, kad skristi su privačios kompanijos lėktuvu B. Vėsaitei ir jos patarėjoms pasiūlė kelionių planavimo agentūra. Tačiau vėliau paaiškėjo, kad tokiu būdu keliauti pasisiūlė patys verslininkai.

Žiniasklaidos duomenimis, lėktuvo skrydis į Kazachstaną ir atgal turėtų kainuoti apie 100 tūkst. litų. Lėktuve skrido aštuoni žmonės. Ministerija teigia, kad už ministrės ir jos patarėjų kelionę bus sumokėta tik 8100 litų, todėl opozicijos atstovams jau kilo įtarimų, kad Ūkio ministerija mokės tik dalį kelionės kainos, o likusią padengs „Arvi“.

Ministrė teigė skridusi privačiu lėktuvu norėdama sutaupyti laiko, nes kitu atveju jai būtų tekę kelias valandas laukti persėdimo Kijevo oro uoste.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.