B. Vėsaitė žada tęsti darbą ir prašo nelyginti jos su Boratu

Ūkio ministrė Birutė Vėsaitė leidžia suprasti nesiruošianti atsistatydinti ir kritikuoja ją puolančią Seimo opoziciją. Ministrė teigia į Kazachstaną privačiu lėktuvu skridusi dėl šalies verslo interesų, ir jei reikės, ji kitą kartą skris oro balionu ar važiuos autobusu. Politikė žino tapusi internautų patyčių herojumi ir pasipiktino, kad karikatūristai ją paišo šalia filmų herojaus Borato. Ministrė mano, kad taip demonstruojama nepagarba kazachų tautai.

Ministrė B. Vėsaitė žada tęsti darbus.<br>R. Danisevičius
Ministrė B. Vėsaitė žada tęsti darbus.<br>R. Danisevičius
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

May 23, 2013, 12:57 PM, atnaujinta Mar 6, 2018, 9:21 AM

Privačiu lėktuvu į Kazachstaną skridusios ūkio ministrės socialdemokratės B. Vėsaitės kėdę klibina ir Seimo opozicija, ir valdančiosios koalicijos partneriai.

Siūlome jums susipažinti su elektroniniu paštu iš Kazachstano portalui lrytas.lt atsiųstais ministrės B. Vėsaitės atsakymais.

- Pagal Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybinėje tarnyboje įstatymą, asmuo, dirbantis valstybinėje tarnyboje, negali priimti dovanų. Paaiškėjo, kad skrydį privačiu lėktuvu užsakiusi bendrovė „Arvi“ padarė ministerijai ženklią nuolaidą?

- Negi jūs galvojate, kad vykdyti ūkio ministro tiesiogines pareigas yra dovana? Kovoti už Lietuvos verslą yra dovana? Tai mano tiesioginis darbas, ir aš jį tęsiu. Jei reiks, skrisiu su „Wizair“ ar „Air Baltic“ - man jokio skirtumo. Kai reikės, važiuosiu traukiniu ar autobusu. Jei tai padės mūsų verslui - skrisiu oro balionu, tegu tik vėjas pučia į mūsų šaliai palankias rinkas. Konservatoriai gali tyčiotis, kiek nori, paišyti karikatūras - mano požiūrio į pagalbą lietuviškam verslui tai nepakeis. 

Turiu kitokį suvokimą apie darbą Lietuvai, nei konservatoriai. Viskas, ką jie darė, tai sėdėjo užsidarę kabinetuose ir vieną po kitos perrašinėjo strategijas, kurios Lietuvos žmonėms kainavo daug pinigų. Tai 2030, tai 2060. Mes dirbame kitaip. Mes važinėjame po rajonus, padedame išspręsti įsisenėjusias problemas, kurios niekam nerūpėjo. Mes stumiame Lietuvos verslą į užsienio rinkas. Konservatoriai net neįsivaizduoja, kiek daug gali padaryti ministras žmonių labui. 

Dėl nuolaidų, tai, žinote, aš negaliu liepti ministerijos viešųjų pirkimų skyriui derėtis dėl didesnės kainos, negu pasiūlyta. Jei kažkas pasiūlė tualetinio popieriaus ar tušinukų pigiau nei kiti, tai negi prašysi, kad padidintų kainą? Ministras į tokius dalykus nesikiša. Už viešuosius pirkimus yra atsakingi specialistai, yra įstatymas, ir jo turi būti laikomasi.

- Taip, bet šiuo metu Ūkio ministerija būtent su „Arvi“ derasi dėl LEZ valdysiančios bendrovės steigimo sąlygų. Juk pasiskraidymas lėktuvu gali turėti įtakos deryboms, turbūt neneigsite?

- Pirma, jei kas nors norėtų, ką nors susitarti po kilimu, tai ir tartųsi po kilimu kur nors Vilniuje, o ne lėktuve. Žinote, 6 valandas laukiant jungiamojo skrydžio Kijeve, irgi galima kažką susitarti. Čia vertybių, požiūrio į skaidrumą ir atsakomybę klausimas, o ne vietos. Aš smerkiu bet kokius neskaidrius susitarimus. Antra, ne taip jau lengva į tuos LEZ‘us pritraukti, norinčius investuoti. Be to, mano žiniomis, „Arvi“ buvo vieninteliai, kurie sutiko eiti į Marijampolės LEZ. Taigi, kviečiau visus prisidėti ieškant patikimų ir naudingų Lietuvos regionams partnerių, vystant visas laisvąsias ekonomines zonas.

  Kas dabar gali pasakyti, kur, pavyzdžiui, D. Kreivys derėjosi su IBM? Pagal jo susitarimą, IBM turėjo investuoti į tyrimo centro projektą 0 Lt, o Lietuva 216 mln. Lt. Projekto rezultatas - buvo komercializuotas vos vienas patentas, o Ūkio ministerijai dabar reikia atsiskaityti su kreditoriais ir padengti nuostolius iki 18,9 mln. Lt valstybės lėšų.

  Apskritai, man yra nesuprantama, kai ankstesnės valdžios užsienio firma buvo stumiama lengvatinėmis sąlygomis, tai buvo pateikiama kaip puikus pavyzdys, o kai lietuviška firma dalyvauja tarptautiniame LEZ konkurse, tai čia jau kažkokie saitai. Abiem atvejais buvo siekiama pritraukti investicijas, tik konservatoriai protegavo užsieniečius, o mes sudarome sąlygas dalyvauti ir lietuviams. Aš nesuprantu, iš kur ta neapykanta savo šalies verslui.

- Jus kaltina sąsajomis su verslininkais.

  - Ūkio ministerija iš tiesų yra tiesiogiai susisaisčiusi su verslininkais, žinokit, net mūsų tinklalapyje parašyta, kad už šią sritį mes atsakingi ir kad privalome padėti verslui tiek Lietuvoje, tiek mūsiškiams užsienyje. Ir paaiškinkit jūs man, nuo kada Lietuvai nebereikia eksporto? Nuo kada Lietuvai nebereikia darbo vietų? Manote, kad gyvenimas pagerės, jei vieni kitiems pardavinėsime? Norint Lietuvai augti, būtina eksportuoti kuo daugiau. Jūs manote, kad čia vienų verslininkų reikalas? Aš taip nemanau. 

  Lietuvoje galime peštis, konkuruoti iki soties. Bet užsienyje turime dirbti ranka rankon. Kaip krepšinio rinktinė: nesvarbu, kas kokiame klube žaidžia, čempionate visi dirba dėl vieno tikslo. Mes niekada netapsime geriausiais, jei kovosime ne už Lietuvą, bet vieni prieš kitus. Jūs pamatytumėte lenkų, vengrų delegacijas Kazachstane, kaip aktyviai jos nusiteikusios, kokiais būriais jie važiuoja ir pardavinėja, pristatinėja savo šalių paslaugas ir visa kita. Manote, kazachai patys paprašys, kad jiems teiktumėmės parduoti lietuviškų gaminių? Man kartais susidaro įspūdis, kad konservatoriai gyvena paraleliniame pasaulyje, numegztame iš berečių siūlų, susipainioję vizijose ar sapnuose. 

  Vyriausybės programos pačioje pradžioje esame įrašę, kad esamų darbo vietų išsaugojimas ir naujų kūrimas - yra esminė nedarbo mažinimo ir pragaištingos emigracijos sustabdymo sąlyga. Kaip jūs manote, iš kur atsiras tos darbo vietos? Marsiečiai atskris ir sukurs, įdarbins Lietuvos bedarbius? Turiu jus nuvilti, nes tokia tikimybė nedidelė. 

  Visos partijos per kiekvienus rinkimus žada sukurti darbo vietų. Bet, jūs nepatikėsite, iki šiol niekas negalėjo pasakyti, kiek tų darbo vietų Lietuvoje yra! Man pradėjus vadovauti Ūkio ministerijai, teko nueiti kryžiaus kelius, kad gautume tikslius duomenis. Taigi, pranešu visiems, kad šių metų kovo mėnesį Lietuvoje buvo 1 mln. 110 tūkst. 640 dirbančiųjų, kitaip tariant, kuriančiųjų pridėtinę vertę. Visa koalicija sieksime, kad dirbančiųjų nuolat daugėtų. Žinoma, bus sezoniškumo svyravimų, bet mes sieksime augimo. Šie duomenys bus vieši, atnaujinami kiekvieną mėnesį. Kuo daugiau bus dirbančiųjų ir kuo daugiau vertės jie sukurs, tuo bus didesni jų atlyginimai, daugiau sumokėta mokesčių į biudžetą. Konservatoriai matė tik vieną būdą padidinti biudžetą - tai pakelti mokesčius. Mūsų koalicija žiūrime plačiau ir sieksime išnaudoti visas galimybes padidinti biudžetą kurdami darbo vietas ir didindami lietuvių sukuriamą pridėtinę vertę.     - Ar žinote, kad esate tapusi interneto patyčių objektu?

  - Karikatūros visuomet buvo neatsiejama politikos dalis. Nemanau, kad šiuo požiūriu kada nors pralenksiu Česlovą Juršėną, kad ir kaip stengtųsi dešinieji dailininkai. Visiems internetinių paveiksliukų paišytojams linkiu bent jau naudoti lietuvišką programą „Pixelmator“. Būtinai ją įsigykite. Tikiuosi, už šį puikaus lietuviško produkto pareklamavimą manęs konservatoriai neapskųs VTEK.

  Beje, jūsų žiniai, konservatorių Vyriausybė paskutinėmis kadencijos dienomis užkirto kelią ateityje steigti įmones su į užsienio rinką orientuotais pavadinimais. Keista, kad verslus jaunimas dėl šio sprendimo nepiketavo. Bet kokiu atveju, mūsų Vyriausybė sieks pakeisti šį nutarimą, kad Lietuvoje galėtų kurtis ne tik „Dvi beretės“ ir „Mėlynosios kregždutės“, bet ir įmonės su tarptautiniais, į eksportą orientuotais, pavadinimais. Tikiuosi, kad šiuo klausimu sulauksime ir progresyviai nusiteikusių liberalų palaikymo.

- Opozicija reikalauja jūsų atsistatydinimo.

  - O kuo jiems dar belieka užsiiminėti? Jei jiems rūpėtų Lietuva, jie tikrai nekaišiotų pagalių į ratus dirbančiai Vyriausybei. Mes skrendame į Kazachstaną kovoti už mūsų produkcijos eksportą milžiniškoje rinkoje, o opozicija tuo tarpu paišo karikatūras su manimi ir Boratu. Tikrai labai juokinga opozicija. Ponai galėtų prisiminti, kokia buvo kazachų tautos reakcija į šį filmą ir pagalvoti, ar tikrai padoru iš jų pusės šaipytis ir iš šios tautos.  

Bet kokiu atveju, aš manau, kad socialdemokratų partija yra pasiruošusi tokiam puolimui. Apie tai ne kartą kalbėjome valdyboje, prezidiume. Suprantu, kad šiuo metu aš sugeriu visus smūgius, skirtus susilpninti koalicijai. Aktyvus politikas visuomet bus puolamas interesų grupių, nes visuomenei naudingi sprendimai kelia toms grupelėms grėsmę.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.