Dėl skrydžio B. Vėsaitė pateko į kryžminę ugnį

Ūkio ministrės Birutės Vėsaitės skrydžio į Kazachstaną aplinkybes aiškinsis Vyriausioji tarnybinės etikos komisija (VTEK). To paprašė ir premjeras Algirdas Butkevičius, ir opozicijos atstovai. Apie tai rašo dienraštis „Lietuvos rytas“.

Premjeras A. Butkevičius įžvelgė, kad ūkio ministrę B. Vėsaitę pradėta pulti todėl, kad ji ėmė aktyviai veikti.<br>V. Ščiavinskas
Premjeras A. Butkevičius įžvelgė, kad ūkio ministrę B. Vėsaitę pradėta pulti todėl, kad ji ėmė aktyviai veikti.<br>V. Ščiavinskas
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2013-05-23 06:00, atnaujinta 2018-03-06 09:41

„Kiekvienas vadovas, ar ministras, ar ne ministras, turėtų pagalvoti, ar gali naudotis privačios kompanijos lėktuvu skrisdamas į komandiruotę.

Jei visa grupė ar visa delegacija kartu su verslininkais vyksta į forumą ir yra užsakomas skrydis – visiškai normalu. Kadangi tas lėktuvas yra nedidelis ir dalis delegacijos pasinaudojo kitais skrydžiais, o B. Vėsaitė pasirinko užsakomąjį skrydį, šį įvykį turėtų ištirti VTEK”, – vakar kalbėjo A. Butkevičius.

Premjeras teigė nesmerkiantis B. Vėsaitės kelionės bendrovės „Arvi” užsakytu lėktuvu – esą taip buvo siekiama taupyti ministrės laiką.

Tačiau Vyriausybės vadovas vis dėlto pripažino, kad būtų buvę geriau, jei visi delegacijos nariai būtų skridę kartu.

Čia pat A. Butkevičius priminė, kad Vakarų šalyse egzistuoja panaši bendrų politikų ir verslo atstovų skrydžių praktika, ir tai būna pateikiama visuomenei viešai.

Kitaip keliauti neturi laiko

„Arvi” užsakytu aštuonviečiu verslo klasės lėktuvu skrido ministrė ir dvi jos patarėjos.

Ūkio ministerijos atstovų žiniomis, bendra visų trijų pareigūnių skrydžio pirmyn ir atgal kaina – 8100 litų.

B. Vėsaitės teigimu, tokia kaina jai pasirodė priimtina.

Bendrovės „Arvi”, kuri šiuo metu derasi su Ūkio ministerija dėl Marijampolės laisvosios ekonominės zonos valdymo sutarties, vadovas Vidmantas Kučinskas LNK „Žinioms” teigė, kad prašė ministrės susimokėti už skrydį ne visą kainą.

Ministrė dėl šios kelionės neįžvelgė jokio skandalo ir paaiškino, kad skrisdama reisiniu lėktuvu būtų sugaišusi pernelyg daug laiko.

Dirba, todėl užkliūva

Komentuodamas, kodėl pastaruoju metu dažniau kritikuojama ministrė, A. Butkevičius radijui „Laisvoji banga” aiškino, kad kova su B. Vėsaite prasidėjo tada, kai ji ėmėsi pertvarkyti šilumos ūkį, užsimojo perskirstyti maždaug 600 mln. litų, kuriuos būtų reikėję grąžinti ES, pradėjo kelių valstybinių įmonių auditą.

„Geriausia ministrams nieko nedaryti ir tylėti – tada jie nebūtų kaltinami”, – ironizavo premjeras.

A.Sysas įgėlė prezidentei

Į B. Vėsaitės skrydį sureagavo ne tik socialdemokratų lyderis.

Prezidentė Dalia Grybauskaitė nedelsdama pareiškė, kad skrydis verslo bendrovės užsakytu lėktuvu – susisaistymas su verslininkais, keliantis abejonių dėl ministrės veiklos skaidrumo.

„Vyriausybės narių skrydžiai verslo klase, o juolab užsakomaisiais reisais, yra neatsakingas išlaidavimas”, – sakė šalies vadovė.

Nuo tokios kritikos savo partijos bendražygę ėmė ginti Seimo vicepirmininkas Algirdas Sysas: „Prezidentė turi teisę turėti ir pareikšti nuomonę. Ji dažnai pareiškia nuomonę, ne visada ji po to pasitvirtina. Bet šiuo atveju už bilietus bus sumokėti pinigai.

Kazachstanas – ne Londonas. Į ten pigių skrydžių bendrovės neskraido. Jeigu skristų, tai Birutė, kaip ir prezidentė, irgi būtų pasinaudojusi šia galimybe.”

Be to, anot A. Syso, skristi užsakomuoju verslo klasės lėktuvu yra neapgalvota klaida ir tų žmonių, kurie rengė kelionę, nes ne pati ministrė rengia kelionę, ne ji perka bilietus.

Opozicija aiškinsis

Tuo metu opozicinės konservatorių ir liberalų frakcijos Ūkio ministerijos prašys pateikti šios kelionės organizavimo dokumentus.

Buvusio susisiekimo ministro, Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūno Eligijaus Masiulio tvirtinimu, bilieto kaina į Kazachstaną realiai yra gerokai didesnė nei 2700 litų, todėl iš ūkio ministrės bus reikalaujama atsakyti į konkrečius klausimus: kas padengė likusias kelionės išlaidas, kokios buvo visos skrydžio sąnaudos.

Seimo narė konservatorė Agnė Bilotaitė vakar kreipėsi į VTEK ir paprašė ištirti ministrės ir ją lydėjusių patarėjų kelionės į Astaną aplinkybes.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.