L. Linkevičius: „Prieš homoseksualus nukreipti projektai kenkia Lietuvos įvaizdžiui“

Keli Seime svarstomi gėjų teises

L. Linkevičius vylėsi, kad parlamento komitetai kuo skubiau apsvarstys kontroversiškus projektus ir padės tašką.<br>I. Budzeikaitės asociatyvi nuotrauka
L. Linkevičius vylėsi, kad parlamento komitetai kuo skubiau apsvarstys kontroversiškus projektus ir padės tašką.<br>I. Budzeikaitės asociatyvi nuotrauka
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

May 23, 2013, 4:20 PM, atnaujinta Mar 6, 2018, 9:00 AM

„Manau, sutiksite, kad Lietuva nėra homofobiška valstybė, ir visi, kurie bando įrodyti priešingą situaciją, bando galbūt net pakenkti mūsų įvaizdžiui prieš pirmininkavimą, galbūt patys to nežinodami. Tai yra faktas“, - ketvirtadienį per Vyriausybės valandą Seime sakė ministras.

Jo teigimu, siūlymas piniginėmis baudomis bausti gėjų eitynių organizatorius gali prieštarauti Europos žmogaus teisių ir pagrindinių laisvių konvencijai, sutarčiai dėl Europos Sąjungos veikimo.

L. Linkevičius vylėsi, kad parlamento komitetai kuo skubiau apsvarstys kontroversiškus projektus ir padės tašką.

„Tikiuosi, kad Seime atitinkami komitetai, būtų toks pageidavimas, jeigu būtų galima pageidauti, neatidėliodami išnagrinės situaciją. Labai noriu tikėti, kad tokio pobūdžio dokumentų šiame Seime nebus svarstoma. Labai norėčiau tikėti, kad nesuteiksime pagrindo mūsų laikyti tokiais, kokiais nesame“, - kalbėjo ministras.

Antradienį parlamentarai po pateikimo pritarė keliems įstatymų projektams, susijusiais su seksualinių mažumų teisėmis. Pritarta „tvarkiečio“ Petro Gražulio parengtai Administracinių teisės pažeidimų kodekso pataisai, kuria būtų numatytos baudos už „konstitucinių dorovinių vertybių niekinimą, visuomenės dorovei prieštaraujančių renginių organizavimą“. Taip pat pritarta Civilinio kodekso ir Vaikų teisių apsaugos pagrindų įstatymo pataisų projektams, kurie, anot autorių, turėtų užkirsti kelią homoseksualams globoti ar įsivaikinti vaikus.

Liepą Vilniuje ketinama surengti antras homoseksualų eitynes už lygias teises. Nuo liepos 1-osios Lietuva pradės pirmininkauti Europos Sąjungos Tarybai.

Kad Lietuva priėmė teisės aktus diskriminuojančius seksualines mažumas ar sudarančius prielaidas diskriminacijai pabrėžė ir nevyriausybinė organizacija „Amnesty International“ paskelbtoje kasmetinėje ataskaitoje. „Lesbietės, gėjai, biseksualūs, transseksualūs ir abiejų lyčių požymių turintys asmenys toliau buvo diskriminuojami, įskaitant ir jų susirinkimo ir saviraiškos laisvės teises“, - rašoma ataskaitoje.

„Diskriminaciniai teisės aktai ar nuostatos, kurios gali būti įgyvendinamos diskriminuojančiu būdu prieš asmenis dėl jų seksualinės orientacijos liko galioti. <...> Buvo siūlomos tolesnės diskriminacinės nuostatos“, - sako „Amnesty International“.

Anot organizacijos, Lietuvos parlamente buvo atmestas bandymas pakeisti Administracinių teisės pažeidimų kodeksą, kuriuo siekta uždrausti homoseksualumo rėmimą viešose vietose. „Parlamentas svarstė konstitucinę pataisą, kuria siekta susiaurinti „šeimos“ sąvoką kaip susidedančią iš susituokusių vyro ir moters ir kuri galėtų privesti prie diskriminacijos dėl santuokinės padėties ir seksualinės orientacijos“, - teigiama ataskaitoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.