Seime – žalia šviesa pluoštinių kanapių augintojams

Parlamentarai nutarė įteisinti pluoštinių kanapių auginimą Lietuvoje. Mūsų šalis yra vienintelė Europos Sąjungoje, kur tokių kanapių auginimas vis dar yra draudžiamas, todėl nieko nedarydama Lietuva gali sulaukti ES sankcijų.

Kai kurie ūkininkai kanapes jau augina, tačiau už jas negauna tiesioginių išmokų.<br>J. Stacevičiaus nuotrauka
Kai kurie ūkininkai kanapes jau augina, tačiau už jas negauna tiesioginių išmokų.<br>J. Stacevičiaus nuotrauka
Daugiau nuotraukų (1)

Martynas Čerkauskas

May 23, 2013, 10:41 AM, atnaujinta Mar 6, 2018, 9:35 AM

Už įstatymą balsavo 67 Seimo nariai, prieš buvo 13, o susilaikė - 26. 

Seimo narys, buvęs žemės ūkio ministras konservatorius Kazys Starkevičius tvirtina, jog kai kurių žmonių pasipriešinimas pluoštinių kanapių įteisinimui kyla dėl nežinojimo.

„Yra skirtumai tarp šių kanapių ir anų kanapių. Pluoštinės yra pramoninės, ir tyrimais įrodyta, kad ten, kur auga pluoštinės kanapės, dešimt kilometrų spindulių neužauginsi narkotinių kanapių. Tai yra biologinis ginklas, kuris sunaikina narkotines kanapes visoje teritorijoje“, - tvirtino buvęs ministras.

Konservatorius Arimantas Dumčius sako, kad įteisinus pluoštines kanapes naudos turės ne tik ūkininkai, bet ir kosmetikos, maisto produktų gamintojai. Jis teigė valgęs tokias kanapes vaikystėje, kai buvo Sibire tremtyje, nes tai yra normalus maistingas produktas. 

Nors pluoštinės kanapės Lietuvoje neįteisintos, kai kurie ūkininkai jas jau augina, tačiau už jas negali gauti išmokų. Tokių ūkininkų jau yra 12.

Vyriausybė siūlymą dėl pluoštinių kanapių įteisinimo Seimui teikė jau ne vieną kartą, tačiau anksčiau politikai tam nepritardavo.

Įstatymo projektas apibrėžia, kas yra pluoštinės kanapės, kaip jos galėtų būti auginamos, prižiūrimos, importuojamos. Seime taip pat priimtame Narkotinių ir psichotropinių medžiagų kontrolės įstatyme numatyta išimtis pluoštinėms kanapėms, kad už jų auginimą nebūtų baudžiama. Pluoštinių kanapių auginimą prižiūrės Valstybinė augalininkystės tarnyba. Ūkininkai galės pluoštines kanapes auginti tik atvirame grunte, sėjai privalės naudoti tik sertifikuotą sėklą, deklaruoti pasėlius, produkciją laikyti tik deklaruotuose sandėliuose, teikti mėginius narkotinių medžiagų kiekiui nustatyti.

Prieš kanapes pasisakanti Valstiečių ir žaliųjų sąjungos atstovė Rima Baškienė ragina geriau atgaivinti linų auginimą, nes jų pluoštas yra geresnis nei kanapių. R. Baškienė taip pat abejoja, ar kanapių tyrimas ir priežiūra valstybei nebus per brangus.

Iniciatyvos priešininkai Seime teigė, kad pluoštinių kanapių legalizavimas gali paskatinti narkomaniją. 

"Pluoštinės kanapės tai ne morkos ir ne burokai. Ten vis tiek yra narkotinių medžiagų", - tvirtino Seimo narė Larisa Dmitrijeva. 

Tuo tarpu įstatymą palaikę liberalai tokias kalbas vadino XXI amžiaus tamsybėmis.

Kelios organizacijos bei dvasininkai siūlė stabdyti įstatymų svarstymą, tačiau Seimo nariai tokią idėją atmetė argumentuodami, jog įteisinti pluoštines kanapes reikalauja Europos Sąjungos teisė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.