Vokiečių policijos nuovadoje lietuviai pasijuto lyg gestapo naguose

Para be maisto ir vandens, be teisės paskambinti artimiesiems, žeminanti analinės angos tikrinimo procedūra – tokias kančias Vokietijoje teko patirti lietuviams, savo nelaimei atsidūrusiems mikroautobuse, kuriame aptiktas siuntinys su vogta navigacijos įranga. Lietuvius nustebino šiurkštus vokiečių pareigūnų elgesys.

Vokiečių policininkai garsėja griežtumu.<br>123rf.com
Vokiečių policininkai garsėja griežtumu.<br>123rf.com
Daugiau nuotraukų (1)

Artūras Jančys

May 23, 2013, 4:49 PM, atnaujinta Mar 6, 2018, 9:00 AM

„Atrodė, kad pakliuvome į Trečiojo reicho laikus. Buvome tarsi filmo apie nacių režimą herojai. Daugiau į Vokietiją nekelsime kojos“, – pasakojo 19 metų Eglė R. ir 21-erių Eivinas N.

Šiurkštus Vokietijos policininkų elgesys su lietuviais, kurie šioje šalyje tapatinami su nusikaltėliais, tapo dažnu reiškiniu.

Savo kailiu perdėtą Vokietijos teisėsaugos įtarumą Rytų Europos gyventojų atžvilgiu patyrė jonaviškiai Eglė R. Ir Edvinas N.

Jaunuoliai grįžinėjo iš Jungtinės Karalystės, ten legaliai dirbo. Gegužės 20 dieną jie kirto Belgijos ir Vokietijos sieną. Važiavo su dar 5 kitais keleiviais mikroautobusu, vežiojančiu siuntinius ir žmones.

Įkišo vogtą įrangą

Tik kirtus Belgijos sieną, į mikroautobusą keli vaikinai, kalbantys lietuviškai, įkrovė krepšį, paprašę nugabenti jį į Lietuvą. Po kelių minučių lietuvių mikroautobusą sustabdė policija. Patikrinus bagažą paaiškėjo, kad krepšyje, kurį įdavė lietuviškai kalbantys vaikinai prie Belgijos sienos, buvo vogta navigacijos įranga.

Tolesnius įvykius sulaikyti keleiviai prisimena kaip košmarą.

„Mane suėmė pirmą ir nuvežė į Mionchengladbacho policijos nuovadą (Šiaurės Reino Vestfalijos žemė, netoli Diuseldorfo. – Red.), rankas surišo specialia virve. Veržė rankas, jos sutino, prašiau atrišti, bet policininkai atrėžė, jog patinimas nuo adrenalino, greitai praeis“, – pirmuosius nemalonius įspūdžius prisiminė Eglė.

Tikrino išangę

Paskui ją buvo atgabenti ir kiti keleiviai bei du vairuotojai. Visi buvo išrengti nuogai, iškratyti. Teko iškęsti ir žeminančią procedūrą, kai pareigūnai tikrino, ar lietuviai išeinamojoje angoje neslepia narkotikų.

„Atėmė mano striukę, batus, davė užsikloti tik ploną antklodę. O grindys išklotos plytelėmis, atsistojus purtė šaltis. Man pasidarė bloga, prašiau daktaro, bet pareigūnė tik vandens stiklinę atnešė“, - pasakojo Eglė.

Jai palyginti pasisekė, gavo nors šlaką vandens. Edvinas Mionchengladbacho policijos nuovadoje visą parą negavo nei maisto, nei vandens.

Neleido paskambinti

Vokiečių policininkai sulaikytiesiems ilgai neleido paskambinti artimiesiems, kurie jau pradėjo eiti iš proto, iš savo telefonų nuolat girdėdami metalinį automatinio atsakiklio balsą.

Leido po vieną skambutį tik Vokietijos ribose.

„Kas mums iš to, juk nieko šioje šalyje nepažįstame“, - sakė Eivinas.

Jis teigė pastebėjęs ir iš tarpusavio pokalbių supratęs, kad vokiečiai policininkai iš anksto įsitikinę lietuvių kalte.

Matyt, išankstinė nuostata ir lėmė vokiečių pareigūnų šiurkštų elgesį.

Vieni svetimame mieste

„Aš paklausiau policininkės, ar saugūs mano daiktai ir pinigai. Šioji atsainiai atrėžė, jog dėl daiktų saugumo negarantuoja, o visi keleivių pinigai sumesti į bendrą krūvą, nes gal jie vogti. Štai tada apėmė panika, o kaip mes grįšime į Lietuvą, net jei mūsų ir neuždarys į kalėjimą?“ - niūrias valandas Mionchengladbacho policijos nuovadoje prisiminė jonaviškė Eglė.

Vis tik lietuvius po maždaug paros paleido, nes atvykęs prokuroras nerado jokios jų kaltės. Grąžino daiktus, dokumentus ir pinigus.

Tačiau vargingoji odisėja nesibaigė. Vairuotojai tebebuvo sulaikyti. Kur dėtis emigrantams, apsikrovusiems krepšiais su drabužiais, pirkiniais?

Kišenėse daugelis turėjo tik svarus, kur rasti banką 250 tūkst. gyventojų turinčiame Mionchengladbache - pareigūnai nesiteikė paaiškinti.

„Vokiškai nemoku, o angliškai vietiniai su mumis nenorėjo kalbėtis, nors anglų kalbą dauguma supranta“, - tikino Eglė.

Liks policijos akiratyje

Dar kitą dieną buvo paleisti ir vairuotojai, už laisvę sumokėję užstatą. Iš jų buvo atimti visi pinigai, mobilieji telefonai, navigacijos įranga, net popieriniai žemėlapiai. Per Vokietiją ir Lenkiją lietuviai grįžo apčiuopomis.

„Daugiau kojos nekelsiu į Vokietiją ir apskritai nebenoriu net pagalvoti apie darbą užsienyje“, - kalbėjo Eglė.

Jai ir kitiems sulaikytiems nelemtojo mikroautobuso keleiviams į Vokietiją važiuoti iš tiesų nepatartina, nes jie įtraukti į padidintos rizikos asmenų sąrašą.

„Vokietis policininkas mums trumpai drūtai paaiškino, ką tai reiškia – jeigu dar kartą atvažiuosime į Vokietiją ir sukelsime įtarimą, uždarys į kalėjimą be jokių ceremonijų“, - prisiminė Eivinas, tik trečiadienį grįžęs į gimtąją Jonavą.

Emigrantai nelaikomi žmonėmis

Kelerius metus Jungtinėje Karalystėje dirbantis jaunuolis sakė susijuokiantis pro ašaras, kai išgirsta mitą apie tai, kaip lietuvius myli ir gerbia Vakarų Europa.

„Be reikalo skundžiamės Lietuvos darbdaviais. Taip, jie mažai moka, bet mus laiko žmonėmis. Santykiai tarp žmonių Lietuvoje yra normalesni. Anglijoje emigrantai parodo savo blogąsias puses, juos graužia nesveikas pavydas, jie pasiryžę vienas kitam gerkles perkąsti dėl kelių svarų. O Vokietijoje tik saugokis nepakliūti į rankas policijai – kaltas ar nekaltas, vis tiek ras dėl ko nors prikibti“, - tvirtino Eivinas.

Neteisingai apkaltino lietuvius

Vokietijoje priešiška nuostata prieš lietuvius nemažėja. Praėjusių metų spalį Vokietijoje kilo skandalas, kai Brandenburge buvo pavogtas „Mercedes Benz Sprinter“ katafalkas su 12 negyvėlių, vežamų į krematoriumą.

Vokiečių televizija „Spiegel TV“, remdamasi policijos informacija, paskelbė, jog tai veikiausiai Europos platybėse nuo Belgijos iki Lietuvos veikiančios „lietuvių automafijos“ darbelis.

Bet netrukus paaiškėjo, jog sulaikyti katafalko vagys – tik Lenkijos piliečiai, su lietuviais neturintys nieko bendro.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.