„Laiko ženklai“: ar premjeras bandys atsikratyti pajuokiamos ministrės?

Senokai buvo aišku, kad ši valdančioji koalicija nuo krizės iki krizės gyvens visą savo valdymo laikotarpį.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

May 24, 2013, 6:00 AM, atnaujinta Mar 6, 2018, 8:26 AM

Todėl būtų keista, kad vienos svarbiausių ministerijų vadovei socialdemokratei B. Vėsaitei atsidūrus itin keblioje padėtyje vėl nepakiltų valdžios rūmo vidaus temperatūra.

B. Vėsaitė vienu dešiniosios Seimo opozicijos ir jos šalininkų taikinių šioje Vyriausybėje tapo jau anksčiau.

Tad nieko nuostabaus, kad konservatoriai dabar iš karto prabilo apie interpeliaciją ūkio ministrei, nors jos skrydžio į Kazachstaną bendrovės „Arvi” samdytu privačiu lėktuvu istorija iki galo neišsiaiškinta, be to, dėl šios kelionės į ne vieną klausimą dar turi atsakyti Vyriausioji tarnybinės etikos komisija.

Pavyzdžiui, ar tikrai ministrės vieta lėktuve turėjo kainuoti net kelis kartus daugiau, negu teigia sumokėjusi ministerija per samdytą turizmo bendrovę? Jei taip, tai ar ministrė tai žinojo ir ar tai galima vertinti kaip verslininkų dovaną politikei?

Antra, ko konkrečiai galėjo siekti verslininkai, jei pakvietė ministrę į lėktuvą? Dabar jie teigia, jog tiesiog norėjo atpiginti savo kelionę užsakytu lėktuvu, kuriame būtų vis tiek likę laisvų vietų.

Tokia žinoma šalies bendrovė kaip „Arvi”, ko gero, negali neturėti įvairiausių interesų po Ūkio ministerijos stogu.

Kita vertus, vykdami į tokią šalį kaip Kazachstanas lietuviai verslininkai galbūt tiesiog norėjo, kad juos gerbtų tenykščiai verslo partneriai, ir todėl siekė padaryti jiems įspūdį tokia draugija.

Bet kokiu atveju ministrė, net jeigu iš tiesų tik siekė nuskristi į Kazachstaną greičiau nei visa likusi Lietuvos delegacija, padarė klaidą įlipdama į tą lėktuvą.

B. Vėsaitė galėjo atsiminti, jog iš posto po panašių pasiskraidymų yra virtęs ne vienas ministras, o tų pasiskraidymų aplinkybės irgi buvo miglotos.

Istorijoje liko dešiniųjų susisiekimo ministro A. Žvaliausko krytis po skrydžio į medžioklę kitame Baltijos krante, taip pat liberalų ūkio ministro E. Maldeikio karjeros pabaiga po paslaptingo skrydžio į Maskvą ir nakvynės viename prabangiausių tenykščių viešbučių.

Kita vertus, B. Vėsaitė, regis, neapskaičiavo, jog tų, kurie tik ir laukė progos jai vožtelėti, – nors vežimu vežk.

Pirmiausia tai, žinoma, opozicijoje esantys konservatoriai, kurie pastaruoju metu garsiai griežė dantį dėl socialdemokratų pradėtos jų statytinių pjūties svarbiausiose ministerijose, kur dešinieji juos susodino pirma išravėję tų pačių kairiųjų žmones.

Neturėtų stebinti ir tai, jog su itin griežtais vertinimais nedelsė ir prezidentė D. Grybauskaitė. Ji seniai laukė progos kuo skaudžiau įspirti ne tik visai Vyriausybei, bet ir pagrindinei jos grandžiai socialdemokratams, taip pat premjerui A. Butkevičiui.

Nieko keista ir tai, kad ūkio ministrei jau vakar atsistatydinti tiesiai pasiūlė pagrindinis socialdemokratų koalicijos partneris – buvęs oficialus, o dabar šešėlinis „darbiečių” lyderis V. Uspaskichas.

Neatmestina, kad „darbiečiai” arba parems dešiniųjų interpeliaciją, arba tiesiogiai spaus premjerą pašalinti B. Vėsaitę.

Tai dar viena keršto akcija socialdemokratams už tai, kad jie neparėmė „darbiečių” Seime balsuojant dėl V. Uspaskicho ir jo bendražygių teisinės neliečiamybės, be to, iki šiol neremia savo gynybą vis bandančio tankinti partijos vedlio.

Savo progos sulaukė ir „tvarkiečių” lyderis R. Paksas, žūtbūt siekiantis grįžti į politinį olimpą ir neseniai pratrūkęs vieša kritika koalicijos partneriams už tai, kad jie nevykdo susitarimų.

Mat parlamente toliau stringa Konstitucijos pataisos, kurios numato, kad R. Paksas galėtų kandidatuoti Seimo rinkimuose.

„Tvarkietis” nori ir leidimo kandidatuoti prezidento rinkimuose, bet tam nepritaria dalis socialdemokratų.

Iš tiesų kam pastariesiems reikalingas dar vienas galvos skausmas per prezidento rinkimus?

Šitoks kairiųjų trypčiojimas, nors R. Pakso žvaigždė seniai užgeso, suprantamas.

Kita vertus, nelabai suprantama, kaip valdantieji nesugebėjo šių dalykų suderinti dar tuomet, kai lipdė koaliciją.

Nesuderino, todėl dabar ir turi naują problemą – prie choro, siūlančio ministrei trauktis, prisijungė ir R. Paksas.

Į dar sunkesnę padėtį nei savo nekaltumu neabejojanti B. Vėsaitė pateko premjeras.

Tiesa, politikos užkulisiuose iš karto pasklido sąmokslo teorija, kad A. Butkevičius gali pasinaudoti šia istorija ir bandys atsikratyti nuolat viešai pajuokiamos Vyriausybės narės.

Iš tiesų A.Butkevičius suskubo kuo greičiau kreiptis dėl B. Vėsaitės į Vyriausiąją tarnybinės etikos komisiją. Tačiau šį žingsnį jis greičiausiai žengė vildamasis, kad komisija ministrę išteisins.

Kol kas premjeras ir kiti valdančiosios partijos lyderiai ministrę viešai gina. Bet kaip susiklostys situacija socialdemokratų gretose, jei tarnybinės etikos sargai vis dėlto įžvelgs buvus interesų konfliktą?

Bet kad ir kaip ši politinė krizė pasibaigtų, valdančiosios koalicijos ji neturėtų sugriauti.

Juk netrukus Lietuva pirmininkaus Europos Sąjungai, be to, kitokio valdžios varianto kaip dabartinis nematyti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.